بنزين را بايد گران کرد. قيمت بنزين بايد به قيمت فوب خليج فارس برسد. ارزان بودن قيمت بنزين يعني افزايش قاچاق. ارزان فروشي بنزين توزيع ناعادلانه يارانههاست! دولت پول ندارد که هزينه يارانه بنزين را بدهد و بايد قيمت بنزين را واقعي کند! اين ها جملات توجيهي است که مسئولان و طرفداران افزايش قيمت بنزين بيان مي کنند.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار؛ دولت هم چون بايد هرچه درآمد دارد صرف تامين اين مابه التفاوت کند پس عملا دولت به مشکل برميخورد و ناچار ميشود پول چاپ کند. چاپ پول باعث رشد نقدينگي و رشد نقدينگي باعث تورم ميشود پس به همين راحتي نتيجه ميگيريم که بنزين ارزان مساوي است با تورم و خالي شدن جيب خودتان.
آنها معتقدند وقتي در کشورهاي اروپايي قيمت بنزين در حول و حوض ? تا ?هزار تومان نوسان مي کند، چرا در ايران بنزين بايد تا اين اندازه ارزان باشد؟ چون اروپايي ها بنزين گران دارند، نه قاچاق دارند و نه هواي آلوده اي به اندازه ايران! به عقيده طرفداران افزايش قيمت بنزين، دولت براي بنزين ارزاني که مصرف کننده ايراني آن را هدر مي دهد مجبور به پرداخت ما به التفاوت است، پس چه دليلي وجود دارد که دولت هزينه هاي خود را صرف پرداخت اين ما به التفاوت کند! بنابراين تنها راهي که مي ماند اين است که بنزين را گران کنيم يا به عبارتي قيمت آن را واقعي سازيم!
حتي در روزگاري نه چندان دور، گفته مي شد چون قيمت يک بطري آب معدني با قيمت بنزين برابر است، بايد قيمت آن افزايش يابد تا مردم هم قدر بنزين را بدانند و هم قيمت ها واقعي شود. اما دريغ از اينکه افزايش قيمت بنزين، نه تنها باعث نشد تا قيمت اين کالاي استراتژيک نسبت به آب معدني گرانتر شود بلکه به علت تاثير تورمي آن، باز هم قيمتش با قيمت آب معدني برابر شد.
درباره استدلال برخي افراد پيرامون شرايط بحراني کشور و لزوم افزايش قيمت حامل هاي انرژي بايد به آنها يادآوري کرد که شرايط کنوني کشور محصول همين سياست افزايش قيمت ها است. با اين حال همچنان بر استدلال هاي غلط، براي افزايش قيمت بنزين اصرار مي شود.
افزايش قيمت حامل هاي انرژي حتي اگر به بهترين شيوه هم مديريت شود، افزايش شديد قيمت ها را به دنبال خواهد داشت. اين که گفته شود افزايش قيمت ها "اگر" به درستي مديريت شود تبعاتي نخواهد داشت اشتباه است. کارشناسان تخمين مي زنند که افزايش قيمت بنزين، افزايش حداقل ??درصدي تورم را به دنبال خواهد داشت.
از دوره هاشمي رفسنجاني دولت تصميم دارد قيمت بنزين را واقعي کند. دلايل هم منطقي و قابل قبول . قاچاق سوخت , مصرف بالا و سهم زياد آن از سوبسيد دولتي از جمله اين دلايل است ولي تاکنون هيچکدام از دولتهاي هاشمي و بعد از ان در اين خصوص توفيقي نداشته اند. افزايش قيمت بنزين که هر سال در اول فروردين در دوره هاشمي صورت مي گرفت به سرعت اثر تورمي خود را برجاي مي گذاشت. اين اثر تورمي موجب شد که عملا اثر افزايش قيمت بنزين از بين برود. افزايش قيمت سوخت به روش پلکاني در دوره هاشمي موجب شد که احمدي نژاد تصور کند با افزايش يکباره مي تواند قيمت سوخت را واقعي کند. اما روش احمدي نژاد هم قيمت سوخت را واقعي نکرد. سوال اساسي اينجاست که چرا با وجود دوبار افزايش قيمت بنزين (يکبار به صورت پلکاني در دوره هاشمي و يکبار به صورت يک مرحله زمان احمدي نژاد) همچنان قيمت بنزين واقعي نشده است؟؟
افزايش قيمت سوخت، تاثيرات تورمي را به دنبال دارد که به آن مارپيچ تورمي مي گويند. بدين صورت که با افزايش قيمت سوخت هزينه هاي توليد به شدت افزايش مي يابد، توليد کنندگان نيز به دنبال آنکه توانايي پوشش هزينه هاي خود را ندارند واحدهاي توليدي را تعطيل کرده و درنتيجه بر نرخ بيکاري افزوده مي شود. توليد در داخل کم مي شود. از آنجايي که جامعه وابسته به واردات است و بايد واردات افزايش يابد، تقاضا براي ارز افزايش مي يابد. تقاضاي بيشتر براي ارز موجب افزايش قيمت ارز خواهد شد. در شرايط کمبود ارز و کاهش توليد، شکاف بين عرضه و تقاضا افزايش يافته درنتيجه همين موضوع تورم دوباره اوج مي گيرد همين افزايش تورم سبب مي شود بعد از مدتي قيمت ارز افزايش يابد، از سويي ديگر در اين شرايط دولت براي جبران کسري بودجه خود، ناگزير به افزايش نرخ ارز روي مي آورد. به دنبال افزايش قيمت ارز شکاف بين قيمت فوب خليج فارس و بازار داخل افزايش مي يابد. در نتيجه دوباره بنزين قمت واقعي خود را از دست خواهد داد و مسئولان دولت مدتي بعد دوباره مجبور مي شوند قيمت بنزين را واقعي سازند!
افزايش قيمت بنزين و يا به عبارتي واقعي ساختن قيمت آن، زماني آغاز شد که قيمت هر ليتر بنزين ???تومان و قيمت هر دلار هزار تومان بود. با رسيدن قيمت بنزين به ??? تومان، قيمت هر دلار به ????تومان و نرخ تورم نيز به ??درصد رسيد. در واقع عملا نه تنها بنزين به قيمت واقعي خود نرسيد بلکه ارزش آن کمتر نيز شد. اين نشان دهنده همان مارپيچ تورمي است که ادامه مي يابد. افزايش مرتب نرخ تورم قدرت خريد را کاهش مي دهد و ارز را تحت تاثير قرار مي دهد. بنابراين افزايش قيمت بنزين تنها اقتصاد را در مارپيچ عميقي فرو مي برد که هيچ سودي براي دولت و مردم نخواهد داشت.
منبع:افکار