به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، پس از روي کار آمدن دولت يازدهم در ايران و آغاز دور جديدي از مذاکرات هستهاي، وندي شرمن، معاون سياسي وزير امور خارجه ايالات متحده يکي از خبرسازترين چهرهها در ايران بوده است. اظهارات تند و بعضا بيادبانه وي خانم شرمن در ايران واکنشهاي بسيار جدي برانگيخته است.
هرچند مقامات آمريکايي منکر اين واقعيت هستند اما برخي رسانههاي آمريکا از وي نقل کردهاند که در خصوص ايرانيان گفته است که فريبکاري در ژن آنهاست. وي از برچيدن برنامه هستهاي ايران سخن گفته و حتي در خصوص برنامههاي موشکي کشورمان نيز حرفهايي زده است. به نظر ميرسد خانم شرمن از همه چيز در ايران نگران است و انتظار دارد در مذاکرات جامع، تمام اين نگرانيها برطرف شوند!
با اين حال، خانم شرمن اخيرا يک جمله راست در خصوص ايران بر زبان آورده است. وي در گفتگو با موسسه آسپن گفته است: «حتي اگر توافقنامه جامع هستهاي با ايران امضا شود دههها بياعتمادي بين آمريکا و ايران از بين نخواهد رفت.»
شايد اين درستترين و صادقانهترين حرفي باشد که شرمن در تمام عمر ديپلماتيک خود بر زبان رانده است؛ عمر ديپلماتيکي که به باور برخي تحليلگران، شکست در مذاکرات هستهاي با کرده شمالي بخشي از آن است و ممکن است شکست در مذاکرات هستهاي با ايران هم بدان اضافه شود.
دههها بياعتمادي بين ايران و ايايلات متحده به اين راحتيها از ميان نخواهد رفت و البته از بين رفتن آن، به عکس خيالات خانم شرمن، نيازمند اقدامات اعتمادساز گسترده از سوي کاخ سفيد و کنگره آمريکاست.
ملت ايران بيش از ?? سال است که ديگر به آمريکاييها اعتمادي ندارد. محمد مصدق، نخستوزير وقت ايران به آمريکاييها اعتماد کرد چون به زعم وي فاقد سابقه استعماري در ايران بودند و ميشد دشمنيهاي بريتانيا را با قدرت آنها محدود ساخت، اما در آخرين ديدار سفير ايالات متحده با وي در تهران، جناب سفير حتي حاضر نشد وي را «آقاي نخستوزير» بخواند. چند روز بعد هم دولت مصدق با کودتاي آمريکايي ?? مرداد ?? سرنگون شد و ننگ اين کودتا همواره بر چهره عاملان آن باقي ماند.
از اين زمان بود که ايرانيان ?? سال مبارزه کردند تا حکومت دستنشانده واشنگتن را براندازند و سرانجام در بهمن ?? با انقلاب اسلامي به پيروزي رسيدند. اما پس از اين انقلاب، ايرانيان بارها و بارها و شاهد شيطنتها و خصومتهاي آمريکاييها بودند.
سفارت ايالات متحده در ايران دست به برنامهريزي براي سرنگوني حکومت نوپاي جمهوري اسلامي زد و پس از آنکه تسخير شد، ايران با حمله نظامي در طبس مواجه شد. پس از آن در جنگ ايران و عراق، حمايتهاي پنهان و آشکار ايالات متحده از عراق که حتي شامل دادن تصاوير ماهوارهاي موضعگيري نيروهاي ايراني به طرف عراقي ميشد خاطرهاي بسيار تلخ را در ذهن ايرانيان رقم زد.
در روزهاي پاياني جنگ بود که آمريکاييها به محافظان کشتيهاي کويتياي تبديل شدند که نفت عراق را صادر ميکردند. حمله ايران به اين کشتيها باعث شد تا آمريکايي رسما عليه ايران وارد مرحله اقدام نظامي شوند و ضمن هدف قرار دادن ناوچههاي ايراني و سکوهاي نفتي کشورمان، هواپيماي ايرباس ايران را هدف قرار دهند.
پس از جنگ، نوبت به شيطنتهاي اقتصادي و سياسي رسيد. تصويب قانون داماتو، متهم کردن مستمر ايران به نقض حقوق بشر و حمايت از تروريسم و حتي دست داشتن در قاچاق مواد مخدر در پرونده آمريکاييها ثبت شده است. ايران در حالي به اين اتهامات متهم ميشد که خود قرباني تروريسم بود و همچنين هزاران شهيد در راه مبارزه با مواد مخدر داده بود.
اوج خصومتهاي ايالات متحده با ايران طي ده سال گذشته و پس از طرح مساله هستهاي ايران به ظهور رسيد. ايران متهم شد که براي توليد سلاح هستهاي تلاش ميکند و اين در حالي بود که هيچ سندي دال بر اين ادعا ارائه نشده و تا به حال هم نشده است. هيچ کدام از گزارشهاي آژانس تا به حال نشانهاي از انحراف برنامه هستهاي ايران نداشته و ندارند.
در کنار اين اتهامزنيها، تحريمهايي سخت عليه جمهوري اسلامي ايران وضع شد که به قول آمريکاييها قرار بود ايران را فلج کنند؛ اگرچه اين تحريمها نتوانست ايران را فلج کند اما مشکلاتي را در تعاملات بانکي و فروش نفت براي ايران ايجاد کرد.
اکنون توافق ژنو حاصل شده و ايران و شش کشور موسوم به ?+? در حال تلاش براي دستيابي به راهحل جامع هستند. دستيابي به راهحل جامع به اين راحتي امکانپذير نيست همانطور که مقامات جمهوري اسلامي ايران نيز بارها به آن تصريح کردهاند.
اما حتي اگر اين توافق حاصل هم بشود، بياعتماديهاي طولانيمدت بين ايران و ايالات متحده از بين نخواهد رفت. سابقه خصومتهاي ايالات متحده با ايران طولانيتر و عميقتر از آن است که با توافق هستهاي به پايان برسد.
خانم شرمن اين بار را استثنائا راست گفته است. توافق جامع اگر هم حاصل بشود – که آن هم محل ابهام است – نه کودتاي ?? مرداد را از ذهنها پاک ميکند و نه شهدايي را زنده ميکند که در اثر کمکهاي ايالات متحده به بغداد در جنگ ? ساله جان باختند. توافق جامع نه مسافران ايرباس را برميگرداند و نه سالها فشار اقتصادي را از خاطرهها پاک ميکند.
شرمن و مقامات بالاتر از وي نبايد فراموش کنند که اگر کشوري نياز به اعتمادسازي داشته باشد، ايران نيست. اين ايران است که اعتماد خود را به آمريکا از دست داده و اين واشنگتن است که بايد اعتمادسازي کند.
منبع:فارس