به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، زماني که چهار نفر از هشت سرنشين فالکن ?? در يک توقف کوتاه از هواپيما خارج مي شدند تصورش را هم نمي کردند که اين آخرين باري است که دوستانشان را مي بينند چرا که اين هواپيما کوتاه زماني پس از پرواز و در ساعت ?? و ?? دقيقه درفاصله حدود چهار کيلومتري شرق جزيره کيش و در ? مايلي برجهاي دو قلوي کيش در آب هاي خليج فارس سقوط مي کند.
در حالي ? نفر از نخبگان صنعت هواپيمايي کشور، مسعود جليلي (خلبان سازمان هواپيمايي کشوري)، خلبان سيد مهدي احمدي موسوي (خلبان سازمان هواپيمايي کشوري)، محمد امين عامري (کارشناس فني سازمان هواپيمايي کشوري)، وجيهالله ترلاني (مسئول ACM امنيت پرواز) در تاريخ ?? اسفند ماه جان خود را از دست دادند که مسوولان دولتي و در صدر آنها رييس جمهور و وزير راه و شهرسازي حتي از ارسال يک پيام تسليت هم دريغ کردند!
اين درحالي است که همين رييس جمهور براي حادثه تاسف بار آتش سوزي خيابان جمهوري کميته رسيدگي تشکيل داد.
مسوولان هواپيمايي هم ترجيح دادند در سکوت خبري اين ضايعه را فقط به همکاران خود تسليت بگويند و از رسانه اي کردن آن پرهيز کنند گويا جان چهار انسان آنقدرها از نظرشان مهم نبود که خودشان را بدردسر بياندازند.
رسانه هاي اصلاح طلب هم که براي حادثه تاسف آور خيابان جمهوري گريبان چاک مي دادند اينجا دانستن را حق مردم ندانستند!
عليرضا جهانگيريان هم که تنها چند ماه است به رياست سازمان هواپيمايي کشوري رسيده و بعد از آنکه به رياست رسيد "مگان" سوار شد! در اين ميان اما سکوت نوريان، قائم مقام وزير راه و شهرسازي در امور هوانوردي، به عنوان متولي اصلي حوزه حمل و نقل هوايي، جاي تامل دارد.
پرواز هواپيماهاي ديگر در گرو اين هواپيما
هواپيماي فالکون ?? که در کيش سقوط کرد ، مجهز به سامانه FIS بود. اين سامانه تمام دستورالعمل مربوط به خروج هواپيما، تقرب هواپيما در مسير قرار گرفتن هواپيما مورد بازرسي قرار ميدهد و دقت آنها را بررسي ميکند. اين سامانه اورهال تجهيزات بررسي دستگاههاي کمک ناوبري فرودگاهي را چک مي کند. اين هواپيماي فالکن با کمک تجهيزاتي که روي آن نصب شده بود مي توانست با قرار گرفتن در شرايط و موقعيت هاي مختلف، پرواز در ارتفاع کم، پرواز با شيب تند و شرايط خاص تجهيزات زميني فرودگاههاي کشور را نوبتي و طبق يک جدول زمانبندي چک مي کند.
اهميت اين سيستم آنجا مشخص مي شود وقتي که بدانيم ، اغلب پروازهاي بينالمللي و روتين داخلي با ديد کور FIR هستند که خلبان با استفاده از تجهيزات دقيق مستقر در فرودگاه ، هواپيماي خود را از فرودگاهي خارج و به آن فرودگاه نزديک ميکند.
به زبان ساده تر هواپيماي فالکوني که در کيش سقوط کرد، با کمک سيستمهايي که داشت ، تجهيزات فرودگاه هاي کشور که روي زمين مستقر هستند را چک مي کرد تا درصورت عيب و نقص در اين تجهيزات به سرعت آنها تعمير شوند. به اين ترتيب امنيت فرود هواپيما هاي مسافربري در باند فرودگاه هاي کشور منوط به کنترلهاي دقيق آنها توسط اين فالکون بود .
هرچند مسئولان هواپيمايي ادعا مي کنند که يک نمونه ديگه از تجهيزاتي نصب شده روي هواپيماي فالکون در ايران وجود دارد اما برخي منابع به افکارنيوز گفتند اين هواپيما تنها هواپيماي مجهز به سامانه چک فرودگاه در ايران بود.
هواپيماي فالکون ؛ معرف به تابوت پرنده!
هرچند فالکون ?? به علت سرعت و امنيت بالا مورد علاقه وزارت خارجه است و ظريف سفرهاي خارجي خود را با آن انجام ميدهد اما اين هواپيمايي که در کيش سقوط کرد به علت سن بالا در بين خلبانان به " تابوت پرنده " شهرت داشته است. آنقدر سن اين فالکون بالا بود که اگر شرکت سازنده از وجودش خبر داشت احتمالا براي نگهداري در کلکسيونش آن را خريداري مي کرد!
جست جو براي چيزي که وجود ندارد!
جعبه سياه هواپيما يا ( Cockpit Voice Recorder ) CVR وسيله است که تمام مکالمات ردو بدل شده بين خلبان و برج مراقبت ، خلبان و مرکز کنترل، خلبان با کروي پروازي را ثبت و ضبط ميکند . علاوه بر آن Flight Data Recorder يا FDR پارامترهاي پروازي را ضبط ميکند. سنسورهاي زيادي از قسمتهاي مختلف هواپيما از طريق سيمکشي به سيستم FDR مرتبط شدهاند. زماني که کليدي روشن يا خاموش ميشود، عمليات آن توسط سيستم FDR به ثبت ميرسد.
حتي کساني که سوار هواپيما نشده اند درمورد جعبه سياه هواپيما اطلاع دارند. مي دانند که وجود آن براي هر هواپيمايي لازم و ضروري است. اما اين دستگاه در هواپيماي فالکون?? وجود نداشته است لذا بررسي دلايل سقوط اين هواپيما هم تقريبا غير ممکن است.
اما درحالي که عليرضا خسروي عضو کميسيون عمران مجلس از عدم تجهيز اين هواپيما به جعبه سياه سخن گفته است که حميد حبيبي ، معاون استاندارد پرواز سازمان هواپيمايي کشور و مسئول تيم بررسي سانحه از جست و جو براي يافتن جعبه سياه هواپيما خبر ميدهد!

با اين وجود خسروي ، با حدس و گمان دليل سقوط هواپيما را " نداشتن دستگاه شب پرواز" اعلام کرد و اظهار داشت؛ نبايد اين هواپيما به دليل نداشتن تجهيزات خاص در آن ساعت پرواز مي کرده است!

اينکه چه کسي اجازه پرواز به اين هواپيما داده ، هنوز معلوم نشده است. و معلوم نيست تجهيزات فرودگاه هاي کشور بدون "تابوت پرنده" چگونه چک و بررسي مي شود؟! و در اين شرايط امنيت پرواز و فرود هواپيماها را چه کسي تضمين مي کند؟!
اما کميته بررسي سانحه هنوز در آبهاي خليج فارس به دنبال جعبه سياه مي گردد! و عليرضا جهانگيريان ، رئيس سازمان هواپيمايي کشوري هر روز صبح سوار "مگان صفرش" مي شود!
منبع:افکار