به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، روز يکشنبه خانم کاترين اشتون، مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا به تهران به تهران آمد تا ديداري با مسئولان کشور داشته باشد.
ديدار با ظريف، عراقچي، سعيد جليلي، روحاني و ... از ديدارهاي وي بود که پيش از اين نيز در برنامه قبلي به وزارت خارجه اعلام شده بود؛ اما کاترين اشتون اولين سفر خود به تهران را با ديدار با نرگس محمدي از فعالان حقوق زن و گوهر عشقي مادر ستار بهشتي يکي از زندانيان کشته شده در اوين آغاز کرد.
شايد اين موضوع در نخستين روز خيلي از سوي مسئولين کشور خيلي برجسته نشد تا اشتون بتواند بدون دغدغه سفر خود به ايران را ادامه بدهد؛ اما بالاخره سايت بيبيسي از اين ملاقات پرده برداشت و بيانيه اشتون پس از ملاقات با فتنه گران را منتشر کرد.
بيانيه اي که در آن مهمترين قسمت سفر اشتون ملاقات با يک فتنه گر عنوان شده بود.
وزارت خارجه بايد درباره اين ديدارها پاسخگو باشند
سبحاني نيا عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس با انتقاد از ديدار اشتون با محکومان فتنه 88 گفت: وزارت خارجه بايد درباره اين ديدارها پاسخگو باشند.
وي افزود: حضور مسئولان کشورهاي خارجي از جمله کاترين اشتون بايد در چارچوب برنامهريزي هايي باشد که از سوي وزارت خارجه تنظيم ميشود؛ لذا ديدار با هر شخصي بدون برنامه ريزي در هيچ جاي دينا معمول نيست.
وي با تاکيد بر اينکه ديدار خانم اشتون با محکومان فتنه سال 88 از قبل برنامه ريزي شده نبوده است، تصريح کرد: اين نوع برخوردها از سوي خانم اشتون نادرست و خارج از چارچوب ديپلماتيک صورت گرفته است.
مسئولان مربوطه تسلط کافي بر رفتوآمد مهمانان خارجي ندارند
اسماعيل کوثري ديگر عضو کميسيون امنيت ملي مجلس هم در اين رابطه اظهار داشت: ديدار انجام شده از دو حالت خارج نيست يا هماهنگ شده بوده يا بدون هماهنگي انجام شده است.
نماينده مردم تهران، ري، شميرانات و اسلامشهر در مجلس شوراي اسلامي افزود: اگر هماهنگ شده باشد بايد بدانيم بر چه اساسي اين ديدارهماهنگ شده است و وزارتخانه و سازمانهاي مربوطه بايد پاسخگو باشند.
وي افزود: اينکه بگويند ديدار يک دفعه و بدون هماهنگي صورت گرفته، باز هم قابل قبول نيست و مانند دفعه قبل که هيات پارلماني در سفارت يونان ديدار کردند برخورد نخواهيم کرد.
عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس افزود: وزارتخانه مسوول بايد پي گير باشد و ما قطعا از طريق قانون پي گيري مي شود.
بي اطلاعي وزارت خارجه از اين اقدام اشتون عذر بدتر ازگناه است
در همين رابطه احمد شوهاني عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس نيز با بيان اينکه وزارت امورخارجه بايد درباره ديدار اشتون با فعالان فتنه 88 شفاف سازي کند، گفت: بي اطلاعي وزارت خارجه از اين اقدام اشتون عذر بدتر ازگناه است.
اينگونه ديدارها درگذشته هم سابقه داشته است و ملاقات هاي چندي پيش هيات پارلماني اروپا با برخي فعالان فتنه 88 پرسش هاي بسياري را براي نمايندگان مجلس به وجود آورد.
نماينده مردم ايلام درمجلس شوراي اسلامي، ادامه داد: براي ورود هيات هاي خارجي به کشورها هماهنگي هاي لازم انجام مي شود، بنابراين به نظر براي ورود کاترين اشتون به ايران و ديدار با مقامات و برخي افراد طراحي ها و نقشه ها از گذشته صورت گرفته است، اگر وزارت امورخارجه از اين ديدارها اطلاع داشته پس بايد درحال حاضر پاسخ دهد، اما بي اطلاعي وزارت امورخارجه از اين ديدارها عذر بدتر ازگناه است، از اين رو دستگاه ديپلماسي بايد درهرصورت پاسخ دهد.
احضار ظريف به مجلس قطعي است
سيد مهدي موسوي نژادهم خبر ديدار اشتون با فتنه گران را در هر حالي، نادرست دانست و گفت: وزارت امور خارجه بايد پاسخگوي اين اقدام "نابخردانه" باشد. بر همين اساس احضار آقاي ظريف به مجلس قطعي است و ايشان بايد پاسخگوي اين اتفاقات باشند.
وي با بيان اين که سفر خانم اشتون به ايران اصولا براي موضوعات هسته اي بوده و غير از اين نبايد اتفاق ديگري مي افتاد، گفت: در حالي که خود غربي ها در موضوعات حقوق بشري داراي عملکردهاي نامناسبي هستند و ما همواره منتقد عملکردهاي انها هستيم، چگونه به خود اجازه مي دهند به بهانه حقوق بشر، با فتنه گران ديدار کنند.
موسوي نژاد از اين که مواضع دولت در مواردي به سمت افراط گرايي پيش مي رود، گفت: آقاي روحاني بايد بدانند که قرار نبود در دولت ايشان چنين اتفاقاتي بيفتد و مباحث متعدد باهم خلط شده و مسير افراط گرايي را در پيش بگيرد.
وي ديدارهاي غربي ها از ايران را با شرايط جاري، اقدامي هدفمند توصيف کرده و به وزارت خارجه در اين باره تذکر داد.
ديدار هيات هاي خارجي بايد در چهارچوب قوانين نظام جمهوري اسلامي ايران
نقوي حسيني عضو کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس با بيان اينکه نمايندگان در مقابل ديدار اشتون با فتنهگران ساکت نخواهند نشست گفت:ديدار هيات هاي خارجي بايد در چهارچوب قوانين نظام جمهوري اسلامي ايران و در قالب اقدامات متقابل صورت بگيرد.
وي افزود: در گذشته بارها هيئت هاي اروپايي خواستار ديدار با برخي فتنه گران شده اند تا بتوانند به اقدامات خود مشروعيت ببخشند.
سخنگوي امنيت ملي و سياست خارجي مجلس ادامه داد: در مقابل نيز مجلس نيز در مقابل چنين درخواست هايي مقاومت کرده است و چنين اجازه را به فتنه گران نداده است.
نقوي حسيني ادامه داد: مجلس در قالب ابزارهاي نظارتي خود از جمله سؤال از وزير اين مسئله را پيگيري مي کند و نمايندگان مجلس در مقابل چنين اقداماتي ساکت نخواهند نشست.
ديدار اشتون با محکومان فتنه را از قبل هماهنگ شده است
روح الله حسينيان عضو کميسيون اصل 90مجلس ديدار اشتون با محکومان فتنه را از قبل هماهنگ شده دانست و گفت:مسلماً پيش از ديدار اشتون با محکومان فتنه هماهنگيهايي انجام شده است.
وي گفت: اين ديدار، مصداقي از دخالت اروپاييان در مسائل داخلي جمهوري اسلامي ايران است.
وي با تأکيد بر ضرورت جلوگيري از تکرار اين گونه ديدارها اظهار کرد: ما شديداً به ديدار مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا با يک محکوم فتنه معترض هستيم و معتقديم از جايگاه بالا و قيممآبانه صورت گرفته است.
حسينيان با هشدار نسبت به تلاش غرب براي شبيهسازي تحولات اوکراين در ايران گفت: در اوکراين، غربيها هر زمان که اراده ميکردند با مخالفان ديدار ميکردند، در حالي که در شأن جمهوري اسلامي ايران نيست که مقامات غربي به اين راحتي با محکومان و فتنهگران ديدار کنند.
وي از لزوم برخورد شديد وزارت امور خارجه و نيز ضرورت دفاع مجلس شوراي اسلامي از منافع ملي سخن گفت و تصريح کرد: مجلس، بيشک اين موضوع را در جلسه علني و يا کميسيون سياست خارجي و امنيت مطرح کرده و در قبال آن عکس العمل نشان خواهد داد تا ديگر کسي به خود اجازه توهين به ملت ايران را ندهد.
وي وزارت خارجه را در هر صورت، مسئول پاسخگويي به چرايي و چگونگي انجام اين ديدار عنوان کرد و افزود: البته محکومان فتنه، اساساً افراد با اهميتي نيستند، که يک مقام اروپايي بخواهد با او ارتباطي برقرار کند، بلکه اين گونه ديدارها نشان از توطئهاي پشت پرده دارد.
اشتون ايران را با اوکراين اشتباه گرفته است
منصور حقيقت پور در خصوص ديدار برخي از مقامات اتحاديه اروپا و اشتون با متهمين امنيتي در داخل کشور اظهار داشت: انجام شدن اين ديدارها در دوحال قابل بررسي است. يا اينکه اين برنامه ها سازمان دهي شده است و يا اينکه سازمان يافته نيست.
حقيقت پور گفت: اگر اين ديدارها سازمان يافته باشد که مسئولين دولتي و يا مسببين آن تخلف کرده و قطعا به اين تخلف رسيدگي خواهد شد.
وي ادامه داد: بنده در اين مورد از معاون وزير خارجه سوال کردم و کميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس هم تا به نتيجه رسيدن آن بر موضوع تمرکز خواهد کرد و به مردم گزارش خواهد داد.
وي سازمان يافته بودن يا نبودن اين ديدارها را مبهم دانست و از روشن شدن آن در آينده نزديک خبر داد.
نايب رئيس کميسيون امنيت ملي ادامه داد: حالت دوم اين است که اين ديدارها سازمان يافته نيست و خانم اشتون خودسرانه اين اقدام را انجام داده است که بايد به اوتفهيم شود که اينجا تهران است نه اکراين.
وي افزود: اين نيست که اروپايي ها گمان کنند هر غلطي در کشوري مثل اکراين انجام داده اند مي توانند آنرا در ايران هم پياده کنند.
نماينده مردم اردبيل در مجلس شوراي اسلامي گفت: اروپايي ها و خانم اشتون بدانند که اين غلط کاري ها گوشه پنجره تعاملي را که گشوده شده است خواهد بست و اينها باز هم در حسرت حضور در تهران خواهند ماند.
مسئولين ما هم ميتوانند با مخالفان کشورهاي غرب ملاقات کنند؟
احمد بخشايش اردستاني ضمن محکوم کردن ديدار مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا با برخي از فتنه گران در سفارت اتريش، اظهار داشت: متاسفانه روش وزارت خارجه اين است که تکذيب کند در حالي که مدعي هستند با انجام اين ديدارها آزادي در کشور زياد است و اگر مقامي بيايد و با چند تن از فعالان فتنه نيز صحبت کند، اهميت ندارد.
وي ادامه داد: روي ديگر سکه اين است که اين ملاقات ها دخالت در امور داخلي ايران است و آيا مقامات ما نيز در سفر خود به کشورهاي اروپايي مي توانند با مخالفان آنها صحبت کنند و يا اصلا اجازه اين ديدار ها به مقامات ما داده مي شود؟
اين نماينده مجلس خواستار هوشياري بيشتر دستگاه ديپلماسي کشور در اين خصوص شد و گفت: بايد يادمان باشد که کشور هاي غربي در اوکراين نيز مرتب با مخالفين صحبت مي کردند که در نهايت به هدف خود در اين کشور رسيدند و هم اکنون نيز با اين ديدار ها مي خواهند دوباره فتنه گران داخلي را تجهيز کرده و به صورت علني حمايت هاي معنوي و مادي خود را به اطلاع آن ها برسانند.
معلوم نيست دستگاه هاي امنيتي ايران چه مي کنند؟
آيت الله دري نجف آبادي دادستان سابق کل کشور و عضو مجلس خبرگان رهبري در واکنش به ديدارهاي کاترين اشتون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا در ايران، گفت:اگر کسي به ايران مي آيد و مهمان نظام اسلامي است چرا بايد با فعالان فتنه و محکومين ديدار کند؟آيا اين کساني که خانم اشتون با آنها ديدار کردند نماينده بانوان ايران بوده اند؟
وي در ادامه اظهار داشت:خانم اشتون ضمن ملاقات با رئيس جمهور و وزراي ملت با اين افراد هم ديدن مي کنند.من تعجب مي کنم مسولين امنيتي ما چه مي کنند که اشتون با اين افراد ديدار مي کند؟
عضو مجلس خبرگان رهبري گفت: مثال اين ديدار اين است که من ميهمان شما باشم و از طرفي با دزدان خانه شما هم قراردادي داشته باشم. خانم اشتون هم در واقع چنين کاري کردند.
به سفارت اتريش تذکر داده ايم
افخم، به عنوان سخنگوي وزارت خارجه کشورمان بدون آنکه به ديدار اشتون با نرگس محمدي، مجرم امنيتي اشاره کند، گفت: برخي برنامههاي غيررسمي و هماهنگنشده در جريان سفر خانم کاترين اشتون به کشورمان، مبتني بر نگاه متأثر از برخوردهاي گزينشي سياسي و دوگانه از مقوله مهم حقوق بشر است.
وي افزود: اينگونه اقدامات به افزايش سوءظن مردم کشورمان در قبال غرب منجر خواهد شد و به روابط ايران و اتحاديه اروپايي کمکي نميکند.
سخنگوي وزارت امور خارجه اضافه کرد: در همين زمينه به سفارت اتريش در تهران تذکر رسمي داده شده است. تنها واکنش صورت گرفته از سوي وزارت امور خارجه تنها همين واکنش مرضيه افخم بوده است.
هر چند برخي از مقامات دولتي مدعي بودند که ديدار اشتون و محمدي خارج از برنامه سفر رئيس سياست خارجي اتحاديه اروپا بوده است با اين حال مايکل مان، سخنگوي اشتون اين موضوع را تکذيب کرد.
مايکل مان روز گذشته در گفتگو با راديو فردا گفته است که خانم اشتون يک برنامه مشخص براي سفر به تهران داشته و همچنين از ديدار وي با محکومان فتنه به عنوان «ديدارهاي جالب» ياد کرده است.
مان گفته که اشتون از اين ديدارها اطلاعات زيادي به دست آورد و روابط خوبي با آنان برقرار شد. وي با اشاره به انتقادهاي صورت گرفته به اينن ديدار اظهار کرد که ما به کار خود ادامه ميدهيم و خانم اشتون هم به انجام دادن کار خود به خوبي ادامه ميدهد.
همچنين نرگس محمدي در گفتوگويي با راديو فردا، ارگان رسمي سازمان سيا با بيان اينکه من در اين ديدار يک دعوتنامه رسمي از اشتون دريافت کردم، تصريح کرد: ديدار ما و اشتون کاملا رسمي و از پيش هماهنگ شده بود. وي افزود: در ديدار با اشتون در رابطه با حقوق بشر در ايران بحث شد و ما مطالبات خود را از شرايط موجود مطرح کرديم. اين محکوم فتنه ملاقات خود با اشتون را چند ساعته خواند.
بالاخره کدام مسئول، مسئول است؟
اگرچه اين اتفاق براي دومين بار در کشور رخ داده است؛ اما هنوز عاملين اين ملاقات ها مشخص نشده است و گويا مسئولين مربوطه نيز درصدد معرفي مسئولان اين ملاقات ها برنيامده اند.
هرچند مردم ايران قطعاً مي دانند که خانم اشتون بدون هماهنگي با مسئولين به ملاقاتي نرفته است و اين ملاقات قبلاً هماهنگ شده بوده است.
تنها ملاقات با فتنه گران دردسر ساز نبود
اين ديدار تمام شد و سرانجام کاترين اشتون به اروپا بازگشت؛ اما بلافاصله سخنگوي وزارت خارجه آمريکا، ساکي اعلام کرد: نگراني درباره نقض حقوق بشر و فعاليتهاي تروريستي ايران وجود دارد.
وي در ادامه اظهار داشته است: ما توانمندي خود را براي هدف قرار دادن ايران و تحريم هاي آن براي حمايت از تروريسم را حفظ کرده ايم.
اين اظهارات در حالي صورت گرفته است پس از توافقات اوليه تيم مذاکره کننده هسته اي با 5+1 بسياري از کارشناسان اعلام کردند که هسته اي شدن ايران يکي از بهانه هاي غرب براي تحريم است و بهانه بعدي که براي تحريم ايران مطرح مي شود بحث حقوق بشر در ايران است.
اگرچه هنوز توافقات هسته اي نهايي نشده است اما غرب در کشور ايران با فتنه گران به عنوان فعالين حقوق بشر سخن ميگويد و نگراني ديگر خود يعني حقوق بشر را مطرح مي کند.
با توجه به مسائلي که در هفته گذشته اتفاق افتاده است مانند ادعاي کشف يک محموله مهمات در مسير غزه که متعلق به ايران بوده از سوي اسرائيل، ملاقات اشتون با فتنه گران و ادعاي ايراني بودن دو مسافر در هواپيما گمشده مالزيايي، به نظر مي رسد غرب در تلاش است تا پروژه جديد خود عليه ايران را کليد بزند و شايد هم سياستمداران غربي بيش از حد تحت تاثير هاليوود و خيال پردازي ها آن قرار گرفتهاند و با تخيلات واهي سعي دارند براي ايران مشکل درست کنند.
منبع: دانا