با اين وجود نگاهي به رتبه ارزش پاسپورت ايراني نشان از آن دارد که اين رتبه از رقم 96 در سال 2012 به 98 در سال جاري رسيده است!
موسسه بينالمللي «هنلي و شرکاء» که در حوزه مسائل مربوط به اقامت و شهروندي فعاليت ميکند، در گزارش سالانه خود درباره اعتبار پاسپورت کشورهاي مختلف که اسفند ماه سال گذشته منتشر شد آورده است: ايران در کنار اتيوپي، اريتره و سودان در مکان 98 رتبه اعتبار پاسپورتها قرار دارد.
در اين گزارش که هر سال با همکاري انجمن حمل و نقل هوايي بينالمللي (IATA) به عنوان دارنده بزرگترين پايگاه اطلاعاتي سفر و براساس آزادي سفر شهروندان کشورهاي مختلف تنظيم ميشود، بيش از 200 کشور بررسي و در رتبههاي انفرادي يا مشترک 1 تا 104 قرار گرفتهاند که اين رتبهبندي بر اساس تعداد کشورهايي برآورده شده که شهروندان يک کشور ميتوانند بدون دريافت ويزا به آنجا سفر کنند.
اعتبار ويزاي صادر شده از سوي ايران در اين گزارش به صورت مشترک با کشورهاي اريتره، اتيوپي، نپال، فلسطين و سودان با 37 امتياز در رتبه 98 قرار دارد.
در ادامه به تازهترين نمونهها از تحقير مقامات و مسئولين ايراني از سوي برخي کشورها و بياعتباري پاسپورت ايراني اشاره ميکنيم تا مشخص شود دولت يازدهم در عمل به وعدهاي که ذکر آن رفت تا چه حد موفق بوده است.
تحقير عضو ارشد دولت در دبي!
بر اساس گزارشهاي رسيده يکي از اعضاي ارشد دولت روحاني و از مسئولان ارشد نهاد رياست جمهوري ، چندي قبل قصد داشت در سفري شخصي به آمريکا عزيمت کند که با رفتار تحقيرآميز در فرودگاه دبي مواجه شد.
ماموران دولتي فرودگاه دبي وي را به اتاق مجزا هدايت و مورد بازرسي خارج از عرف و غيرمؤدبانه قرار دادهاند.
اين اقدام تحقيرآميز عليه عضو ارشد دولت يازدهم در حالي اتفاق افتاده که روحاني در سال 1392 در وعدههاي انتخاباتي خود گفت: «قول ميدهم احترام را به پاسپورت ايراني برگردانم.»
بياحترامي سفارت آلمان به اساتيد ايراني
زماني که فردي براي ادامه تحصيل يا ديدار خويشاوندان يا حتي تفريح قصد سفر به کشور ديگري را دارد ، بايد از سفارت کشور مقصد وقت مصاحبه براي ويزا بگيرد.
اين کار در گذشته حضوري انجام ميشد اما پديدهاي که مدتي است رونق تازهاي به بساط دلالان داده تعيين وقت قبلي در سايت سفارت مربوطه است.
اين موضوع چند ماهي است در سفارت آلمان بدل به يکي از بزرگترين مشکلات مراجعهکنندگان به اين سفارتخانه شده و بسياري از افراد حتي فرصت نميکنند وارد صفحه مربوط شده و وقت بگيرند و همه وقتها خيلي زود پر ميشود.
مشکل فوق محدود به مردم عادي نيست و چهرههاي علمي و دانشگاهي نيز با بيادبي از سوي آلمانيها روبهرو شدهاند.
دکتر مهدي گلشني استاد دانشگاه صنعتي شريف و عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي انتقادات جدي به نحوه برخورد سفارتخانههاي خارجي با استادان دانشگاهي دارد.
گلشني در اينباره ميگويد: «متأسفانه بعد از برجام توقع اين بود که برخورد خارجيها بهتر شود ولي در چند وقت اخير شاهد بياحترامي سفارتخانههاي خارجي به ويژه آلمانيها به استادان ايراني هستيم. ماجرا محدود به يک نفر هم نيست و با همه استادان اينگونه برخورد ميشود.»
دکتر گلشني به چند نمونه از برخورد سفارتخانهها با استادان ايراني اشاره کرده و به ماجراي طرح اين مشکل در شوراي عالي انقلاب فرهنگي اشاره ميکند: «بهطور مثال استاد سرشناس و موجه براي يک اجلاس علمي نزديک به چند هفته از سوي آلمانيها معطل شد و در نهايت نتوانست در اجلاس علمي هامبورگ شرکت کند. بنده در آخرين جلسه شوراي عالي انقلاب فرهنگي اين موضوع را به رئيسجمهور تذکر دادم و تأکيد کردم شما مدعي هستيد که بعد از برجام رابطهتان با اين کشورها خوب شده است؛ چرا بايد با چهره دانشگاهي ايران اينگونه برخورد شود؟ مردم هم با اين مشکل درگيرند و بايد حل شود. بعد از سخنان من رئيسجمهور وعده داد تا از طريق ظريف ماجراي توهين سفارتخانه آلمان به شهروندان ايراني بهويژه استادان دانشگاهي را پيگيري کند.»
گروگانگيري مشاور ايراني!
از موارد پيشگفته که بگذريم خبر بازداشت و به قول برخي از کارشناسان سياسي گروگانگيري «احمد شيخزاده» مشاور نمايندگي ايران در سازمان ملل از سوي دستگاه قضايي آمريکا در شروع سال جديد موجب نگراني در سطح ديپلماتيک شد.
گفتني است پيش از اين دولت آمريکا در اقدامي مغاير حقوق بينالملل از صدور رواديد حميد ابوطالبي، سفير پيشنهادي ايران براي سازمان ملل اجتناب کرد و دولت نيز بعد از مدتي مجبور شد فرد ديگري را بدين منظور جايگزين گزينه ابتدايي خود کند.
عقبنشيني دولت در اين زمينه سببساز اقدام گستاخانه آمريکا در بازداشت احمد شيخزاده مشاور نماينده ايران در سازمان ملل شد تا نشان دهد عقبنشيني در برابر آمريکا پاياني نخواهد داشت و اين روند بايد براي هميشه ادامه يابد!
راهکار جالب وزارت خارجه!
در حالي که سفارتخانههاي اروپايي برخوردهاي توهينآميزي با درخواستکنندگان رواديد دارند، مسئولان وزارت خارجه به جاي برخورد با اين سفارتخانهها، از مردم ميخواهند به اين کشورها سفر نکنند!
يک مقام آگاه در وزارت امور خارجه در خصوص اينکه در برخي سفارتخانههاي اروپايي، صدور رواديد با برخوردهاي توهينآميز و پرداخت هزينههاي گزاف صورت ميگيرد، گفت: نبايد با سفرهاي غيرضروري تجاري يا تفريحي، اين دولتها به ادامه رفتار ناپسند کارگزارانشان تشويق شوند!
اين مقام آگاه در وزارت امور خارجه درخصوص بدرفتاري برخي ماموران کنسولي، طولاني شدن فرايند صدور و هزينه بالاي رواديد و همچنين برخوردهاي توهينآميز در برخي سفارتخانههاي اروپايي در تهران، اظهار داشت: اين موضوع با جديت در گفتوگوهاي کنسولي با دولتهاي اين کشورها مورد توجه مستمر قرار ميگيرد.
وي با بيان اينکه حتما نبايد با سفرهاي غيرضروري تجاري يا تفريحي، اين دولتها به ادامه رفتار ناپسند کارگزارانشان تشويق شوند، تصريح کرد: البته اين پويش مردمي به معني فراموش شدن وظيفه ذاتي و ملي وزارت امور خارجه نيست.
گفتني است دولت يازدهم با شعار برگرداندن اعتبار و احترام به پاسپورت ايراني در ايام تبليغات رياست جمهوري، بر سر کار آمد و حتي رئيسجمهور روحاني در اين مورد گفته بود: «من عزت و غرور ملي ايرانيان را بازخواهم گرداند.»
حال بايد پرسيد دولتي که خود را «دولت حقوقدانها» مينامد و مدعي است که اهل تعامل با دنيا است و به يکباره ميتواند تمام مشکلات را با «مذاکره با کدخدا» حل نمايد، چطور وزير فرهنگ اين دولت از ويزاي عربستان محروم ميماند و سعوديها حتي به ظريف در مورد فاجعه منا اجازه ملاقات نميدهند و از آن طرف کدخداي عالم تحريمهاي پسابرجامي را براي سفرکنندگان به ايران تصويب ميکند؟
در اين زمينه مصاديق فراوان ديگري نيز وجود دارد که براي جلوگيري از اطاله کلام از شرح آنها ميگذريم و تنها ميپرسيم وعده رئيسجمهور درباره احترام به پاسپورت ايراني چه شد؟!
منبع:کيهان