سخنگوي سازمان انرزي اتمي کشورمان گفت: قيمت آب سنگين متناسب با ميزان و درجه غلظت آن تعيين ميشود.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، "بهروز کمالوندي" سخنگوي سازمان انرژي اتمي با بيان اينکه تا زماني که مطمئن نشويم تمام پول ناشي از فروش محموله آب سنگين به آمريکا واريز شده است اين محموله حمل و منتقل نميشود، اظهار داشت: البته ما تضمينهاي کافي را گرفتهايم و اکنون نيز صددرصد از کاري که انجام دادهايم مطمئن هستيم.
وي با بيان اينکه قيمت اين محصول مشخص است و متناسب با ميزان و درجه غلظت آن تعيين ميشود و ميتواند متفاوت باشد، افزود: اين موضوعي نيست که در سطح خيلي گسترده هرکسي بتواند درباره آن اظهارنظر کند زيرا کاري فني است و اين محصول متناسب با مشخصات فني تعيين قيمت ميشود.
سخنگوي سازمان انرژي اتمي با بيان اينکه ما قرارداد را به اتمام رسانده و درباره نحوه انتقال آب سنگين صحبت کردهايم، ادامه داد: البته بايد قطعا اطمينانهاي کافي را داشته باشيم کما اينکه اطمينان گرفته و يکسري اسناد و مدارک دريافت کردهايم.
وي تاکيد کرد: قطعا تا زماني که مطمئن نشويم دريافت پول آن به راحتي صورت ميگيرد محموله تحويل داده نمي شود و نهايي نخواهد شد.
معاون سازمان انرژي اتمي تصريح کرد: اما نکته مهم اين است که کشوري که بنا بود کارخانه آب سنگين ما را تعطيل کند اکنون خريدار محصول ما شده است و ما در بازار آمريکا مواد با فناوري بالا صادر ميکنيم که اين افتخارآميز است.
کمالوندي با تاکيد بر اينکه بايد به اين موضوع هم توجه داشت که بازار اين محصول در دنيا محدود است، عنوان کرد: شمار کمي از کشورها ميتوانند آن را بخرند و از قضا در اين ميان آمريکا حدود 75 درصد بازار دنيا را در اختيار دارد.
وي گفت: اگر بخواهيم از بازار آمريکا صرف نظر کنيم 75 درصد بازار دنيا را بايد کنار بگذاريم ضمن اينکه آمريکا کشوري است که نياز ديگر کشورهاي نيازمند به مقادير کم اين محصول را تامين ميکند.
سخنگوي سازمان انرژي اتمي با بيان اينکه ما آب سنگين خود را با قيمت روز و با بررسيهاي دقيق در سازمان انرژي اتمي عرضه ميکنيم، ادامه داد: افراد متخصص و دلسوز با کسب اطلاعات و در جلسات متعدد در اين باره تصميم گرفتهاند که ميتواند به نفع کشورمان باشد.
کمالوندي ميزان مصرف جهاني غيرهستهاي آب سنگين را سالانه حدود 95 تن اعلام و اضافه کرد: ميزان توليد آب سنگين در کشورمان سالانه 20 تن است که بايد براي عرضه آن در بازار جهاني تدبير کنيم.
وي افزود: البته جريان مخالفي در کنگره آمريکا مخالفتهايشان را در اين باره آغاز کردهاند که بايد ديد اين جريان به کدام سمت و سو خواهد رفت.
کمالوندي در پاسخ به پرسشي مبني بر شفافسازي در اعلام قيمت آب سنگين فروخته شده به آمريکا تصريح کرد: براي همکاران ما در سازمان انرژي اتمي قدري دلسوزي و دانش فني و حقوقي قائل باشيد و براي مسئولان وزارت امور خارجه قدري آگاهي تجاري و حقوقي بايد قايل شد.
وي با تاکيد بر اينکه تصميمي که اين مجموعه ميگيرند براساس ماهها بررسيهاي حساب شده و در چارچوب منافع ملي است، تصريح کرد: اين کار را با اين نگاه انجام دادهايم که در حد خودش کار بزرگي است. صدور محصولات راهبردي به آمريکا کار کمي نيست و اين را بايد قدر دانست.
کمالوندي گفت: همانطور که قيمت يک ميليون متر پارچه توليدي با قيمت متري آن متفاوت است قيمت 32 هزار کيلو آب سنگين نيز با قيمت يک کيلوي آن تفاوت دارد.
معاون سازمان انرژي اتمي افزود: برخي کشورها ممکن است به 20 تا 25 کيلو از اين ماده نياز داشته باشند همه کشورها که در حد بالا به اين محصول نياز ندارند زيرا بايد در سطح بالايي از فناوري و در زمينههاي تحقيقاتي و دارويي کار کرده باشند.
کمالوندي با اشاره به تاييد کيفيت آب سنگين کشورمان در يکي از موسسات تحقيقاتي آمريکا و برنامه افزايش اين کيفيت تا سطح محصولات درجه يک دنيا عنوان کرد: نميتوانيم خود را از بازار دنيا محروم و از فروش آن خودداري کنيم؛ ضمن اينکه نميتوانيم آن را کيلوکيلو بفروشيم.
به گزارش خبرگزاري صدا و سيما، کمالوندي ادامه داد: به فرض فروش کيلويي اين محصول ممکن است قيمت آن دو تا 2.5 برابر نيز باشد اما قيمت 32 هزار کيلو آب سنگين با قيمت يک، دو يا صد کيلو کاملا متفاوت است.
سخنگوي سازمان انرژي اتمي در پاسخ به پرسشي درباره اظهارات برخي منتقدان مبني بر فروش ارزان آب سنگين به آمريکا تصريح کرد: آنهايي که چنين ادعايي دارند بيايند و اين محصول را سه برابر قيمت بفروشند؛ دو برابر قيمت هم مال خودشان. صحبت در اين باره نبايد بدون اساس و مدرک باشد.
وي با اشاره به مذاکره با برخي کشورهاي ديگر براي فروش محصول آب سنگين توليدي کشورمان گفت: با اهداف سياسي نميشود حرفهاي منطقي، تجاري و علمي زد کساني که در اين باره صحبت ميکنند قدري انصاف داشته باشند.
معاون سازمان انرژي اتمي گفت: براساس اطلاعات در 10 سال گذشته مبادله اين حجم از آب سنگين بسيار کم بوده؛ 10 تن، 20 تن يا 25 تن مبادله شده است اما در اين حد خيلي کم داشتهايم.
کمالوندي افزود: منتقدان بدون اطلاعات در اين باره صحبت نکنند و سبب تشويش افکارعمومي نشوند و مردم را بيهوده نگران نکنند.
وي در پاسخ به پرسش ديگري درباره مذاکره با ديگر کشورها به ويژه روسيه براي فروش آب سنگين گفت: با کشورهاي مختلف در اين باره در ارتباطيم و مسايل مختلفي حول اين موضوع مدنظر است زيرا اين کالايي راهبردي است که اين را به هر کشوري نميتوان فروخت.
کمالوندي تصريح کرد: ممکن است کشوري اين محصول را به 10 برابر قيمت آن هم بخواهد اما نميتوان آن را به هر کشوري فروخت.
وي گفت: نميخواهم اين محصول را به اسلحه تشبيه کنم اما شايد شبيه به اين را بتوان گفت که حتي اگر سلاح را ميخواهيد بفروشيد به هر جايي نميتوان فروخت البته نميخواهم بگويم اين سلاح است که بعد بگويند چرا به آمريکا فروختهايد.
معاون سازمان انرژي اتمي افزود: اين محصول را بايد به کشورهايي فروخت که از نظر علمي توانايي استفاده از آن را دارند و ما هم به عنوان کشور توليدکننده اين ماده حياتي با فناوري بالا، مسئوليتهايي از نظر حقوق بينالمللي داريم.
کمالوندي در پايان خاطرنشان کرد: درباره آمريکا نيز اين تعهد گرفته شده و قرار است از اين محصول در زمينه تحقيقاتي و دارويي استفاده شود و اگر به عنوان نمونه قرار بر استفاده تسليحاتي بود قطعا به آنان نميفروختيم.
وي در پايان خاطرنشان کرد: رئيس سازمان انرژي اتمي در چارچوب برجام و در راستاي همکاريهاي صلحآميز هستهاي روز يکشنبه راهي چک شد و طي امروز و فردا با همتاي خود و برخي از ديگر مقامات اين کشور ديدار و گفتوگو ميکند همچنين رئيس سازمان انرژي اتمي روز چهارشنبه در همين چارچوب به اسلواکي سفر ميکند.
منبع:باشگاه خبرنگاران جوان