رئيس ستاد پيگيري اجراي برجام با بيان اينکه دستور العمل داشتيم که در صورت ورود به بحث موشکي ميز مذاکره را ترک کنيم،گفت: بحث موشکي بحث امنيت ملي کشور است و با کسي در اين زمينه شوخي نداريم و به هيچ وجه در اين باره مذاکره نکرديم.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از شبکه اطلاع رساني راه دانا؛ سيد عباس عراقچي معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت خارجه امشب در برنامه گفتوگوي ويژه خبري به تشريح آخرين تحولات پس از اجراي برجام پرداخت و درباره پايبندي طرف مقابل به تعهداتشان با بيان اينکه بايد از دو زاويه مختلف به اجراي تعهدات طرف مقابل نگاه کرد، گفت: آنها به تعهداتي که طبق برجام روي کاغذ داشتند در خصوص لغو تحريمها عمل کردهاند و زيرساخت تحريمهاي مرتبط با هستهاي کاملا برچيده شده است.
وي افزود: اما اينکه بگوييم تحريمها تنها روي کاغذ لغو شده نبايد باعث شود که ارزش کار کم شود.
معاون ظريف با بيان اينکه اين تحريمها مشروعيت خود را از قطعنامههاي شوراي امنيت ميگرفت که اين قطعنامهها به کلي لغو شد، خاطرنشان کرد: قطعنامهها به دليل پي ام دي که پروندهاي سنگين عليه ايران بود صادر شده بود که با گزارش آمانو همه قطعنامهها لغو شد.
عراقچي ادامه داد: اينکه ميگوييم تحريمها روي کاغذ برداشته شده به اين معنا نيست که اهميت موضوع را کاهش دهيم.
رئيس ستاد پيگيري اجراي برجام اضافه کرد: تمام تحريمهايي که بايد لغو ميشد، لغو شده است و تحريمها همه لغو شده و قسمتي که بايد متوقف ميشده متوقف شده و ما الان با شرايطي جديد مواجه هستيم.
*کارشکنيهاي آمريکاييها
عضو ارشد تيم مذاکره کننده هستهاي خاطرنشان کرد: ما در اينجا با دو دسته مشکل جديد مواجه هستيم يکي شرايط بازگشت به شرايط قبلي که خود به خود زمانبر است و از طرفي کارشکنيهاي طرف آمريکايي که کار را سخت کرده، برخي از آثار تحريم طول ميکشد که خود را نشان داد.
وي گفت: فروش نفت قبل از تحريمها 2.5 ميليون بشکه بود که پس از توافق ژنو به يک ميليون بشکه رسيد. خريداران نفت ما در اين مدت رفتهاند و با کشورهاي ديگر قرارداد بستهاند و ما بايد دوباره مشتريهاي خود را پيدا کنيم و کسي نميتواند انتظار داشته باشد که از فرداي توافق ما به همان ميزان صادرات نفت که در گذشته داشتيم بازگرديم.
عراقچي افزود: غربيها بايد تعهد ميکردند که تحريمهاي نفتي را بردارند، اما تعهد ندادهاند که براي ما مشتري خريد نفت پيدا کنند. الان حدود 1.7 ميليون بشکه نفت ميفروشيم، اما بازگشت به ميزان قبلي قدري زمان بر است
وي گفت:رقمهاي مختلف ارائه شده از داراييهاي ما در خارج از کشور به اين دليل است که جنسهاي مختلف و صاحبان مختلف دارد، برخي از آنها براي دولت و برخي از آنها براي بانک مرکزي است که دولت حق ندارد آنها را خرج کند، برخي متعلق به وزارت نفت است و برخي هم به صورت سپرده در بانکهاي چين قرار دارد.
عراقچي افزود: مبلغ دقيق را بايد خود صاحبان اين پولها بگويند که چقدر است مجموع اينها بالاي 100 ميليارد دلار است. صاحبان اين پولها هستند که ميتوانند تصميم بگيرند که پولها در کجا خرج شود، پولها آزاد شده و اختيار نقد کردن و يا خرج کردن آن در دست بانک مرکزي است.
وي ادامه داد: لزوما هم اسکناس نبايد بيايد داخل کشور و آن مقداري که نياز باشد بانک مرکزي به صورت اسکناس وارد کشور ميکند.
به گزارش فارس، معاون وزير خارجه يکي از مشکلات را زمان بر بودن بازگشت به شرايط قبل از تحريم برشمرد و افزود: يکي از آنها برقراري روابط بين المللي بانکي است که وصل شدن دوباره اين سيستم و برقراري روابط کارگزاري زمانبر است. اين زمان بر بودن به لحاظ فني مشکلي طبيعي است و کاري هم نميتوان کرد.
*فروش نفت به 2.5 ميليون بشکه ميرسد/باز شدن نزديک به 2 هزار السي
عراقچي گفت: پيشبيني ميشود تا يک سال آينده فروش نفت به 2.5 ميليون بشکه برسد.
وي ادامه داد: اين منوط به خود بانکهاي ما است که در برقراري اين روابط کارگزاري چقدر سريع بتوانند پيش بروند. تا الان بانکهاي ما قريب به 300 کارگزاري توانستهاند ايجاد کنند و نزديک به 2 هزار ال سي نيز تاکنون باز شده است.
معاون وزير خارجه اضافه کرد: بانکها همه خصوصي هستند و خودشان بايد تصميم بگيرند که با بانکهاي ما کار کنند. الان بانکها مانند سابق به آساني با هم رابطه برقرار نميکنند به دليل پول شويي و قاچاق.
به گفته عراقچي تا اين شبکه پيچيده دوباره برقرار شود مقداري زمان ميبرد.
وي در خصوص اظهارات اخير رئيس جمهور اتريش درباره سوئيفت نيز عنوان کرد: سوال خبرنگار واحد مرکزي از رئيس جمهور اتريش اين بوده که چرا تحريمهاي سوئيفت برداشته نشده و او هم به دليل بي اطلاعي به اين استناد کرده که خود خبرنگار ايراني ميگويد برداشته نشده و رئيس جمهور اتريش از جزييات سوئيفت اطلاع نداشته است.
عراقچي ادامه داد: هر کس ميگويد سوئيفت برداشته نشده به اتاق سوئيفت در بانک مرکزي برود و از نزديک ببيند که سوئيفت برقرار شده يا خير.
* از روز اول گفتيم تحريمهاي اوليه و غير هستهاي سر جاي خود ميماند
وي با بيان اينکه برخي از تحريمها هنوز باقي مانده که ربطي به برجام و هستهاي ندارد، خاطرنشان کرد: ما از روز اول گفتيم که تحريمهاي اوليه آمريکا و تحريمهاي غير مرتبط با هستهاي سر جاي خود ميماند.
معاون وزير خارجه گفت: من نميدانم چرا برخي اينقدر به دلار علاقه مند شده اند و مدام ميگويند چرا تحريمهاي دلار برداشته نشده است. دلار جزو تحريمهاي اوليه است. اين موضوع بايد در روابط دوجانبه با آمريکا مذاکره شود تا تحريمهاي مرتبط با دلار برداشته شود که خواست ما نيست.
وي خاطرنشان کرد: مشکل بزرگ ما اين است که تحريمهاي اوليه که شامل تبادلات دلاري هم ميشود سر جاي خود باقي مانده است.
*بانک تجارت اسفند 174 السي باز کرد
عراقچي با ذکر اين نکته که مبادلات يورويي مشکلي ندارد و در حال انجام است، گفت: بانک تجارت در ماه اسفند 174 السي باز کرده است و در همان ماه 343 حواله ارزي حواله کرده است. ارتباطات ارزي ما معلق نشده و تا جايي که به دلار برخورد نکند، مشکلي وجود ندارد.
به گزارش فارس، وي افزود: تداخل تحريمهاي اوليه و ثانويه مشکلاتي را به وجود آورده و آمريکاييها تا به حال همکاري لازم را در اين زمينه نداشتهاند و ما تا به حال با فشار زياد به آمريکا خيلي از اين مشکلات را رفع کردهايم.
معاون وزير خارجه گفت:آمريکاييها رغبتي به حل اين مشکلات ناشي از تداخل تحريمهاي اوليه و ثانويه ندارند، درباره بيمه نفت کشها ما با فشار به آمريکاييها مشکل را رفع کرديم.
به گزارش فارس، رئيس ستاد پيگيري اجراي برجام در ادامه اين گفتوگو اظهار داشت: توانمنديهاي ايران، آمريکاييها را پاي ميز مذاکره آورد و الان کارشکني آنها طبيعي است، ما به همان ميزان که در مذاکرات با آنها درگير بوديم هنوز هم در حال رايزني با آنها هستيم و تا به حال فشارهاي ما باعث شده برخي از مشکلات رفع شود.
وي ادامه داد: برخي از بانکهاي بزرگ از سوي آمريکا جريمه شدهاند و تعهد دادهاند در زمان تحريمها که ديگر با ايران کار نکنند و الان به آنها فشار ميآوريم که اين محدوديت ها برداشته شود. ما ميدانستيم در صحنه اجرا با بد عهدي و بدقلقي آمريکاييها مواجه خواهيم شد.
*مذاکره دوجانبه با آمريکا نه خواست ماست و نه اجازه آن را داريم
معاون وزير خارجه همچنين گفت: مذاکره دوجانبه با آمريکا نه خواست ماست و نه اجازه آن را داريم.
وي با بيان اينکه آمريکاييها کارشکني ميکنند و برخي از بانکهاي بزرگ هنوز ميترسند، افزود: يکي از مشکلات بحث عدم اعتماد است و آمريکاييها نميگذارند اين اعتماد ايجاد شود.
عراقچي ادامه داد: طرف مقابل بايد اجراي موفقيت آميز برجام را تضمين کند آنها تحريم ها را لغو کردهاند، اما بايد در زمينه رفع موانع هم تلاش کنند و ما مرتب با آمريکاييها بحث داريم تا مشکلات حل شود.
وي اضافه کرد: يک سري از تحريمها تا کامل برداشته شود به لحاظ فني و تکنيکي نيازمند زمان است برخي هم به دليل عدم همراهي آمريکا و برخي هم بدعهدي طرف مقابل و از طرفي عدم اعتماد بانکها، اما هيچ کدام از اينها نقض برجام نيست. در ايجاد اعتماد لازم آمريکايي همراهي نميکنند.
عراقچي گفت: توافق با غربي ها به معناي کنار گذاشتن خصومتها نيست، ما که تغيير ماهيت ندادهايم جمهوري اسلامي همان جمهوري اسلامي است.
يکي از نگرانيها بعد از برجام اين بود که آيا ارتباطي بين بحث موشکي و برجام وجود دارد که بعد از تست موشک عماد غربيها گفتند نقض قطعنامه صورت گرفته، اما نقض برجام نيست و خيال خيليها راحت شد که تست موشکي نقض برجام نيست.
به گزارش فارس، عراقچي در ادامه و در پاسخ به سؤالي با بيان اينکه قطعنامه 2231 براي ما الزام آور نيست، اظهار داشت: الزام حقوقي براي ايران وجود ندارد که تست موشکي انجام ندهد و تنها گفته موشکهايي که قابليت حمل کلاهک هستهاي دارند ساخته نشود که ما به دنبال آن نيستيم.
وي ادامه داد:تحريم يکسري افراد و نهادها توسط آمريکا ميتواند نقض برجام حساب شود و ميتواند نشود و تصميم گيري در اين خصوص به عهده هيئت نظارت بر برجام است. ما به اين هيئت گزارش کردهايم و آن هيئت بايد جمع بندي کند و بگويد که آيا نقض برجام صورت گرفته يا نه.
وي ادامه داد: در 20 سال گذشته 4 چالش با آمريکا داشتهايم، تروريسم، بحث هستهاي، حقوق بشر و موشکي و اين بحث فعاليتهاي موشکي بحث تازهاي نيست.
* 10 سال است بحث موشکي را داشتهايم/ملاک ما فرمايشات رهبري است
معاون وزير خارجه گفت: تعجب ميکنم که برخي ميگويند بعد از برجام آمريکا به سراغ بحث موشکي آمده؟ ما 10 سال است که بحث موشکي را داشتهايم و اصلا بحث جديدي نيست. اگر آنها به خاطر موشکي تحريم جديد وضع کنند نقض برجام نيست، همانطور که تست موشکي ما نقض برجام نيست، اما طبق فرمايشات رهبري تحريم جديد نقض برجام است و ملاک ما منويات رهبري است و از ديد ايشان نقض برجام است و ملاک ما فرمايشات مقام معظم رهبري است.
رئيس ستاد پيگيري اجراي برجام گفت: 89 نفر اعم از حقيقي و حقوقي تا به حال فقط به دليل مسائل موشکي در ليست تحريمهاي شوراي امنيت قرار گرفتهاند و بسياري از مراکز مهم و برخي از سرداران سپاه جزو آن هستند.
* درباره بحث موشکي شوخي نداريم
وي تصريح کرد: بحث موشکي بحث امنيتي و دفاعي است و اصلا در اين رابطه شوخي نداريم و در طول مذاکرات اجازه نداديم که وارد اين بحث شوند. آنها انتظارات عجيبي در رابطه با بحث موشکي داشتند که به آن نرسيدند و شايد در آينده بتوانيم بگوييم که چه ميخواستند. هيچ انسان عاقلي امنيت ملي کشور خود را مورد مذاکره قرار نميدهد چه برسد به مصالحه.
به گزارش فارس، عراقچي با بيان اينکه ما دستور العمل داشتيم که در صورت ورود به بحث موشکي ميز مذاکره را ترک کنيم، گفت: امنيت ملي ما نه مورد مذاکره و نه مصالحه است. بحثي که رهبري در مورد اجراي گام به گام برجام داشتند در مورد تبادل مواد بود و ما همانگونه عمل کرديم و حتي بهتر از خواستهاي که ايشان داشتند عمل شد.
وي درباره راکتور اراک گفت: مقام معظم رهبري در مورد اراک فرمودند بعد از بسته شدن پي ام دي و انعقاد قرارداد مطمئن به سراغ اراک برويم که ما خدمت ايشان عرض کرديم که براي قرارداد مطمئن حتما بايد به سراغ يک شرکت داخلي برويم.
به گزارش فارس، معاون وزير خارجه درباره مصوبه کنگره درباره ويزاي آمريکا با بيان اينکه هنوز در حال بحث و تبادل ايميل با آمريکاييها هستيم، افزود: تاکنون هم موارد بسيار محدودي بوده که به دليل اين قانون توريستها و آژانسهاي مسافرتي شکايتي در اين خصوص داشته باشند.
*خودمان هم قدري به فضاي بي اعتمادي دامن ميزنيم
وي در بخش ديگري از اين گفتوگو عنوان کرد: خودمان هم قدري فضاي بي اعتمادي را دامن ميزنيم و اگر ميخواهيم زودتر مشکلات رفع شود بايد اين اعتماد را ايجاد کنيم تا فردي که ميخواهد در ايران سرمايه گذاري کند و پول خود را به کشور بياورد بتواند اعتماد کند و بايد فضاي را به گونهاي آماده کنيم که آمريکاييها نتوانند از اين فضا سوء استفاده کنند.
به گفته معاون ظريف منافع ملي کشور اقتضا ميکند که ما فضايي آرام و اعتماد ساز را براي شرکتهايي که قصد سرمايه گذاري در ايران دارند را آماده کنيم. اگر ميخواهيم رفع تحريمها به خوبي اجرا شود و ثمرات برجام را ببينيم بايد اين فضاي اعتماد را ايجاد کنيم.
عراقچي در واکنش به سوالي درباره تعطيلي معدن ساغند با طرح اين پرسش که چرا بايد تعطيل شود؟ گفت: اين سؤالات را بايد از سازمان انرژي اتمي پرسيد البته با توجه به شايعات قبلي از جمله بيکار شدن و اخراج دانشمندان هستهاي از سازمان انرژي اتمي، احتمال ميدهم اين موضوع هم شايعه باشد.
وي گفت: سوالات فني را از دکتر صالحي و افرادي که در زمينه فني تخصص دارند بپرسيد.