انتقال چندين تن از ستارگان دنياي فوتبال به سوپرليگ چين در فصل نقلوانتقالات زمستاني، از رسيدن چينيها به چنان درجهاي از قدرت مالي دارد که حتي رؤيا پردازي در مورد آن هم براي خيلي از تيمهاي آسيايي سخت است.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، همين چند وقت پيش بود که اليکس تيکسيرا، هافبک هجومي برزيلي پيشين شاختار دونتسک از علاقهاش براي بازي در ليگ برتر انگليس ياد کرد. ليورپول هم که تصور ميکرد صرفاً ابراز علاقه بازيکن 26 ساله پيشين واسکوداگاما به بازي در جزيره، براي انتقال او به آنفيلد کافي است، دست به کار شد. همه از احتمال قريب به يقين ليورپولي شدن تيکسيرا صحبت ميکردند که ناگهان يک خبر نه فقط ليورپول و آرسنال به عنوان ديگر مشتري تيکسيرا را شوکه کرد، بلکه دنياي فوتبال را در بهت فرو برد. خبر از ولخرجي ديگري از سوي چينيها براي يکي از پرطرفدارترين بازيکنان فوتبال اروپا حکايت داشت.
در شرايطي که نمايندگان ليورپول داشتند تمام تلاش خود را براي هرچه کمتر کردن رقم انتقال تيکسيرا به آنفيلد انجام ميدادند، نمايندگان باشگاه جيانگسو سونينگ چين با چمداني پر از پول از راه رسيدند و چنان پيشنهادي به هافبک برزيلي و تيمش دادند که رد آن نه سخت، بلکه غيرممکن بود، پيشنهادي 38 ميليون پوندي که رکورد بالاترين نقلوانتقال در تاريخ فوتبال آسيا را شکست و بازيکن شاختار را به گرانقيمتترين فوتباليست قاره کهن تبديل کرد. اين اتفاق تنها چند روز پس از آنکه جکسون مارتينس، مهاجم کلمبيايي اتلتيکومادريد با قراردادي 32 ميليون پوندي به تيم گوانگژو پيوست، رخ داد تا سريال ولخرجيها چينيها که نه فقط در اين کشور بلکه در آسيا بيسابقه بوده، ادامه داشته باشد.
تيکسيرا پا در جاي پاي ستارگاني مانند راميرز (از چلسي)، جکسون مارتينس (از اتلتيکومادريد) و ژروينيو (از رم) گذاشت که همگي با قراردادهاي غيرمنتظره و هنگفت راهي فوتبال چين شدند. اما دليل آغاز مهاجرت گروهي ستارههاي فوتبال اروپا به چين دقيقاً چيست؟
چرا باشگاههاي چيني شروع به درو کردن بازيکنان بزرگ اروپايي کردهاند؟
ژي جينپينگ، رئيس جمهور چين باشگاههاي فوتبال کشورش را تشويق کرده است که بودجههاي کلانتري را براي تقويت خود در بازار نقلوانتقالات اختصاص دهند تا سوپرليگ چين به يکي از قطبهاي فوتبال دنيا تبديل شود. جينپينگ که دوران رياست جمهورياش را در سال 2013 آغاز کرد، جزو طرفداران دو آتشه فوتبال است، اما ناکاميهاي پيدرپي کشورش در فرآيند تبديل شدن به يک کشور فوتبالي آن هم با جمعيتي در حدود يک ميليارد و 400 ميليون نفر، حوصله او را سر برده بود.

طبق ادعاي نشريه گاردين، بخش اعظم پولهايي که در فوتبال چين سرمايهگذاري شده است، از سوي رئيس جمهور متمول اين کشور است که يکي از اهدافش از سرمايهگذاري در ورزش، ارتقاي سطح روابط و مناسبات سياسي چين با ساير کشورهاست. جينپينگ ماه اکتبر سال 2015 در سفري که به بريتانيا داشت، سري به زمين تمريني باشگاه منچسترسيتي زد تا از نزديک دلايل اوجگيري آبيپوشان را در فوتبال جزيره ببيند. اين در حالي است که او شخصاً طرفدار منچستريونايتد است.
باشگاههاي چيني تاکنون چقدر هزينه کردهاند؟
قراردادي که تيم فوتبال جيانگسو سونينگ با تيکسيرا بست، رقم کلي خريدهاي صورت گرفته توسط باشگاههاي چيني در زمستان سال 2016 را به جايي رساند که بالاتر از رقم خريدهاي صورت گرفته در ليگ برتر انگليس بوده است. در پنجره نقلوانتقالات زمستاني ليگ برتر، باشگاههاي بزرگ براي خريد بازيکنان جديد مجموعاً 175 ميليون پوند هزينه کردند که مهمترين آن مربوط به انتقال 18.3 ميليون پوندي جنلي ايمبولا از پورتو به استوکسيتي در آخرين روز از بازار نقلوانتقالات بود. در چين اما اين رقم نزديک به 20 ميليون پوند بيشتر و دقيقاً 194.2 ميليون پوند بود که از رقم کل بودجه اختصاص يافته براي خريد بازيکن در ليگ برتر طي ماه ژانويه بيشتر بود. اين اختلاف حتي ميتواند بيشتر از اين هم بشود، چرا که پنجره نقلوانتقالات فوتبال چين تا 20 روز ديگر باز است.

کدام بازيکنان تا کنون راهي چين شدهاند؟
انتقال الکس تيکسيرا به جيانگسو براي چهارمين بار رکورد گرانترين خريد بازيکن در فوتبال آسيا را شکست و اين رکورد در سه هفته باقي مانده به پايان بازار نقلوانتقالات باز هم ميتواند شکسته شود. رقم قرارداد تيکسيرا 38 ميليون پوند بود که چند روز پس از انتقال 32 ميليون پوندي جکسون مارتينس از اتلتيکومادريد به گوانگژو اورگراند به ثبت رسيد. جالب اينجاست که رکوردشکني گوانگژو اورگراند هم تنها چند روز پس از ثبت قراردادي 21 ميليون پوندي ميان جيانگسو با راميرز، هافبک پيشين چلسي بود. استارت رکوردشکني براي خريد گرانترين بازيکن آسيا را اما اولين بار تيم شانگهاي اسآيپيجي با قرارداد 13.9 ميليون پوندياش با الکسيون، مهاجم برزيلي گوانگژو زد. به فهرست بازيکنان گرانقيمتي که راهي فوتبال چين شدند بايد نام بازيکناني مانند ژروينيو، فردي گوارين، پائولينيو، تيم کيهيل، دمبا با و آسامواه جيان اضافه کرد.
اهداف بعدي چينيها
شناختهشدهترين بازيکني که نامش در فهرست مسافران احتمالي چين قرار گرفته است، وين روني، کاپيتان منچستريونايتد بوده است. ماه دسامبر سال 2015 بود که نشريه ديليميل ادعا کرد تيم شانگهاي اسآيپيجي به منيونايتد براي جذب مهاجم انگليسي اين تيم پيشنهاد داده و به خود او گفته است که در اين تيم بابت سه فصل حضورش ميتواند 75 ميليون پوند درآمد داشته باشد.
اسکار، هافبک برزيلي چلسي هم ديگر بازيکني بوده که درباره انتقالش به چين گمانهزني شده است. نشريه تلگراف نوشته است که جيانگسو سونينگ براي خريد اين بازيکن 24 ساله به چلسي 75 ميليون پوند پيشنهاد داده که رد شده است. در همين حال نشريه مارکا هم نوشته است که فرناندو تورس، مهاجم اسپانيايي اتلتيکومادريد هم جزو بازيکنان مورد نظر چينيها بوده است.

حق پخش، منبع درآمدي بزرگ براي باشگاههاي چيني
يکي از دلايل افزايش قدرت خريد باشگاههاي چيني در بازار نقلوانتقالات و رقابت غيرمنتظره آنها با تيمهاي اروپايي، افزايش چشمگير درآمد آنها از فروش حق پخش تلويزيوني بازيهايشان بوده به طوري که اين درآمد در سال 2016 نسبت به سال گذشته 20 برابر شده است. در سال 2015 باشگاههاي چيني تنها 9 ميليون دلار از فروش حق پخش تلويزيونيشان درآمد داشتند در حالي که اين فصل درآمد آنها از فروش حق پخش تلويزيوني بازيهايشان براي يک بازي زماني پنج ساله يک ميليارد و 25 ميليون دلار يعني 200 ميليون دلار در سال بوده است. اين رقم اگرچه هنوز با درآمد 5.14 ميليارد پوندي ليگ برتر از فروش حق پخش تلويزيوني بازيهايش قابل مقايسه نيست، اما در قياس با ساير ليگهاي فوتبال آسيا و حتي اروپا به مراتب بيشتر است و حکايت از افزايش محبوبيت بازيهاي سوپرليگ چين دارد.
سوپرليگ چين يا ليگ حرفهاي آمريکا؟
طي 10 سال گذشته ليگ حرفهاي آمريکا (MLS) به عنوان آيندهدارترين ليگ در حال رشد فوتبال جهان معرفي شده است. ورود بازيکنان مانند ديويد بکام، تيري آنري، داويد ويا، آندرهآ پيرلو، فرانک لمپارد و استيون جرارد به اين ليگ همگي سبب خيره شدن نگاهها به MLS شده و اين ليگ را به ايستگاهي پاياني خوش منظره براي ستارههاي فوتبال اروپا جهت پايان دادن به دوران بازيگريشان تبديل کرده است. با ظهور سوپرليگ چين اما موازنه قدرت در غرب و شرق دنياي فوتبال برهم خورده است.
در حالي که در MLSهر باشگاه اجازه دارد تنها به سه بازيکنش بالاتر از سقف تعيين شده حقوق پرداخت کند، در چين چنين محدوديتي وجود ندارد و باشگاههاي اين کشور به هر بازيکن هرچقدر که بخواهند ميتوانند حقوق بدهند.

آيا ولخرجي چينيها پايدار خواهد بود؟
اقتصاد چين در دنيا در رده دوم قرار دارد. در حالي که رشد قدرت اقتصادي باشگاههاي چيني در ابتداي راه قرار دارد، هيچ نشانهاي براي دنبالهدار نبودن اين روند وجود ندارد. در شرايطي که تاجران و سرمايهگذاران فراواني حاضرند پولهاي خود را در باشگاههاي چيني سرمايهگذاري کنند و پنجمين مرد قدرتمند دنيا هم از اين سرمايهگذاريها حمايت ميکند، بايد تبديل شدن سوپرليگ چين به يکي از قطبهاي فوتبال دنيا را انتظار داشت.
منبع:تسنيم