معادلات منطقه اي به گونه اي رقم خورد که رييس جمهور چين اولين سفر خاورميانه اي خود را در دوران پسابرجام آغاز کرد.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از گروه
سياسي باشگاه خبرنگاران جوان،"شي جين پينگ" رئيسجمهور چين به دعوت رسمي"حسن روحاني" رئيسجمهور کشورمان شب گذشته در صدر يک هيات بلندپايه سياسي و اقتصادي براي انجام سفر دو روزه وارد تهران شد و در فرودگاه مهرآباد مورد استقبال محمد جواد ظريف وزير امورخارجه قرار گرفت.
گسترش و تعميق بيش از پيش مناسبات دو جانبه، منطقهاي و بينالمللي و همچنين ارتقاي سطح همکاريهاي مشترک در زمينههاي گوناگون سياسي، اقتصادي، تجاري و فرهنگي ميان تهران و پکن، از جمله اهداف ديدار رسمي شي جين پينگ از جمهوري اسلامي ايران است.
با توجه به درگيري ها و تحولات منطقه چين تاکنون وارد منطقه نشده بود اما ميبينيم که اين تحولات و اتفاقات مهم پاي چين را هم به خاورميانه باز کرد و فرقي نمي کند که خاورميانه خود را به چين رساند يا چين خود را به خاور ميانه، مهم اين است که امروز رئيس جمهور اين کشور همراه با هياتي بلند پايه در ايران حضور دارد.
يکي از اتفاقات خاورميانه که باعث شد رئيس جمهور چين راه جاده ابريشم را بگيرد و به ايران برسد توافق هسته اي ميان ايران و 1+5 بود و چين اولين ميهمان دوجانبه پس از تحريم ها به حساب مي آيد.
طبيعي است پس برداشته شدن تحريم ها گرايش هاي غرب در رابطه با ارتباط گيري با جمهوري اسلامي ايران قوي تر شود اما سياست ايران هيچ گاه اينگونه نبوده که به يک باره به سمت غرب و يا هر کشور ديگري گرايش پيدا کند و کشور چين شريک جمهوري اسلامي ايران در دوران تحريم بوده است.
+ عضويت ايران در سازمان همکاري هاي شانگهاي
در سفر رئيس جمهور چين مسائل اقتصادي مورد بحث و گفتگو قرار مي گيرد که از مهم ترين اين موضوعات مي تواند عضويت ايران در سازمان شانگهاي باشد که به دليل تحريم ها عضويت در ان ممکن نبود در حالي که رقباي ديگر مانند هند و پاکستان عضو اين سازمان شده و مراحل پذيرش را طي مي کنند.
گفته مي شود چين از پذيرش ايران در اين سازمان استقبال کرده است، به نظر مي رسد در اين سفر بايد شاهد تحقق اين مهم در دوران پسابرجام باشيم چراکه جمهوري اسلامي ايران تامين کننده انرژي براي چين بوده به همين جهت وجود تنش ها در منطقه و تاثير ان بر قيمت نفت يکي از مسائل مدنظر طرف چيني ها است.
+ امضاي سند جامع راهبردي روابط ايران و چين
سفر بالاترين مقام چين يک دستاورد مهم بوده و شنيده ها حاکي از ان است يک سند جامع راهبردي روابط ايران و چين منتشر خواهد شد که در صورت اجراي اين مهم، اين اولين سند جامع مشترک راهبردي خواهد بود که قطعا نقطه عطفي در روابط دو کشور ميشود.
اين سفر که پس از روز اجرايي برجام صورت گرفته که حامل پيام هاي مهمي است و قطعا موجب ارتقاء اهداف دو کشور در مسائل مختلف از جمله سياسي، نظامي و غيره خواهد گرديد.
+ بازطراحي راکتور اراک ابتکار چيني ها در مذاکرات
از طرف ديگر دوران جديدي براي کشور چين در حال شکل گيري است چرا که اين اولين سفر خاورميانه اي براي رئيس جمهور اين کشور است، چيني ها سعي مي کردند به دليل مسائل موجود در منطقه و تنش هاي جاري به اين حوزه وارد نشوند اما معادلات جهاني به گونه اي رقم خورد که آنها ديدند اگر به اين حوزه ورود پيدا نکنند منافعشان دچار مشکل مي شود چراکه بخش انرژي در منطقه بيش از پيش به انها چشمک مي زند.
جمهوري خلق چين بزرگترين ذخاير انرژي و تجارت در جهان را داراست و 139 ميليارد دلار جذب سرمايه دارد وشريک تجاري 120 کشور دنيا است، اين کشور در مذاکرات هسته اي يک عضو کمک کننده بود و در قضيه اختلافات ايران با طرف آمريکايي نقش مثبتي را ايفا کرد و بازطراحي اراک ابتکاري از چيني ها بود.
+دکترين جاده ابريشم حوزه جديد براي همکاري
دکترين جاده ابريشم نيز يک حوزه جديد براي همکاري به حساب مي آيد، در اين سفر هيات بلند پايه اي رئيس جمهور چين را همراهي مي کنند از جمله رييس سازمان انرزي اتمي چين که پيش بيني ميشود با علي اکبر صالحي ديدار و گفتگويي داشته باشد.
در بحث همکاري هاي اقتصادي بايد به گونه اي عمل کرد که بتوان جلو تاجران سودجو در منطقه را گرفت و در نهايت تلاش عميقي براي برداشتن تحريم ها از گرده مردم صورت گيرد که اين مهم امروز تحقق يافت و اولين آثار آن نمود پيدا کرد.
گزارش از هديه آقاپور