کليد اصلي بهبود سيگنال شبکهي بي سيم شما، قرار گرفتن روتر در موقعيت مکاني درست، با توجه به موانع است.
به گزارش
پايگاه خبري تحليلي پيرغار، يکي از مشکلات عمده تمامي کاربران شبکه در هنگام استفاده از اينترنت بيسيم يا وايرلس، دسترسي همزمان به هر دو فاکتور سرعت و برد بالاي وايفاي است که معمولا هيچگاه در کنار يکديگر جمع نميشوند و در اغلب موارد يکي از اين دو در حين استفادههاي روزمره فداي ديگري ميشود.
همه کساني که در خانه به صورت بيسيم از اينترنت استفاده مي کنند، تا کنون تجربه کرده اند که گاهي سرعت شبکه واقعا کند و آزار دهنده مي شود. اگر شما هم اين موقعيت را تجربه کرده باشيد، احتمالا دست به کارهاي گوناگوني زده ايد و حتي شيوه ها و مکان هاي خاص نشستن يا قرار دادن مودم بيسيم را هم امتحان کردهايد.

اين مشکل البته به ميزان زيادي به محل قرارگيري روتر وايفاي، توان آنتن و نوع طراحي ساختمان محل استفاده بستگي داشته و با استفاده از يک آنتن قوي و تغيير مکان روتر به بهينهترين جايگاه ممکن، تا حدودي بهبود مييابد، اما تقويت آنتن معمولا کمهزينه نيست و يافتن بهينهترين مکان براي نصب مودم نيز در تخصص کاربران معمول نخواهد بود. در ادامه چند روش کاربردي براي تقويت سيگنال را به شما آموزش مي دهيم.
کانال را تغيير دهيد
با تلويزيون کاري نداشته باشيد، کانال ارتباط وايفاي را تغيير دهيد. تمامي روترها از کانالهاي پيشفرضي براي ارتباط بيسيم استفاده ميکنند. اين کانالها با اينکه در اغلب موارد بهترين انتخاب محسوب ميشوند، اما در پارهاي از مواقع تغيير آنها به خلوتترين کانال تاثير محسوسي در سرعت و برد بر جاي ميگذارد. برنامههاي متعددي براي شناسايي کانال خلوت شبکه وجود دارد که Inssider يکي از آنها به حساب ميآيد. از جمله کانالهاي معمول کارکرد روترها در باند فرکانسي 4/2 گيگاهرتز ميتوان به کانالهاي 1، 6 و 11 اشاره کرد.
آپديت فيرموير
آپگريد نرمافزار داخلي يا فيرموير دستگاه يکي از کاربرديترين راهحلهاي ارتقاي سرعت و برد وايرلس به حساب ميآيد. روترهاي پيشرفته بيزينسي معمولا اعلاني براي در دسترس قرارگرفتن فيرموير جديد براي دانلود و نصب در اختيار کاربران قرار ميدهند، اما در مورد نمونههاي خانگي اين ديوايسها وظيفه جستوجوي دستي اين آپديت بر عهده خود کاربران خواهد بود. براي انجام اين آپديت معمولا بخش جداگانهاي در منو در دسترس قرار دارد و خود آپديت را نيز ميتوان از سايت شرکت سازنده دريافت کرد.
آپديت سختافزار کامپيوتر
همانند آپگريد نرمافزار داخلي در روتر يا مودم، در آن سوي اتصال يعني در سمت کاربران نيز ارتقاي کارت شبکه وايرلس در PC و لپتاپ ميتواند در افزايش سرعت تاثير ويژهاي برجاي بگذارد؛ چراکه پروسه دريافت سرعت بالاتر نهتنها از سوي فرستنده بلکه از سوي گيرنده نيز به مجموعه شبکه ديکته ميشود. براي انجام اين ارتقا در ويندوز با مراجعه به کنترلپنل، بخش Devive manager و سپس يافتن نام و مدل دقيق آداپتور شبکه، فايل آپگريد آن را از سايت سازنده لپتاپ يا سازنده قطعه در PC ميتوان دانلود کرد.

جابهجايي روتر
همانطور که در ابتدا نيز اشاره شد، محل روتر تاثير ويژهاي در ميزان گيرندهاي و برد اتصال وايرلس داشته و تعيين جايگاه بهينه، بسياري از مشکلات معمول در اين زمينه را برطرف ميکند. در اين شرايط در صورت استفاده از مودم و روتر جداگانه لزومي به نزديکي اين دو دستگاه از يکديگر نبوده و براي بهبود پوشش ميتوان با استفاده از کابل معمول، شبکه روتر را در مکان دلخواه براي دريافت بهتر سيگنال مستقر کرد. بهترين مکان براي روتر، مرکزيترين نقطه ساختمان و بهدور از موانع فيزيکي، بهخصوص چوبي است.
با توجه به نگرشي از چشم بنگاه املاک واقعي، سه اصل مهم در جايگذاري و پوشش دهي شبکه هاي بي سيم اول مکان، دوم مکان، و سوم هم مکان آن است. البته ميخواهيم در مورد محل اکسس پوينت ( نقطه دسترسي ) بي سيم ( AP ) صحبت کنيم. در اغلب موارد، AP هاي بي سيم و روتر در قطعه اي از دستگاه ها ، يکسان هستند. براي به دست آوردن بهترين نتيجه در جهت پوشش حداکثري، AP بي سيم خود را در يک محلي که نزديکترين نقطه به مرکز خانه شما ميتواند باشد، راه اندازي کنيد. با قرار ددن AP بي سيم در قفسه اي محصور نشده يعني گنجه اي که سر بسته نباشد به جاي اينکه آن را بر روي زمين قرار دهيد، دامنه آنتن را گسترش دهيد. اين امر به ويژه اگر شما در يک خانه چند طبقه زندگي ميکنيد بسيار مهم و حياطي است.
هر چند تعداد ديوار ها ، طبقه ها ، و موانع ديگر بين آن و دستگاه هاي سرويس گيرنده کمتر باشد مسلما بهتر است، بنابراين سعي کنيد از قرار دادن AP بي سيم تان در زير زمين جلوگيري کنيد. موانعي مانند ديوار سنگ تراشي شده ، لوازم خانگي بزرگ ( يخچال فريزر) ، و کابينت فلزي همه در محدوده AP بي سيم شما تجاوز ميکنند و اختلال ايجاد خواهد شد.
براي اين کار لازم است که نقشه اي کلي از محيط مورد نظر داشته باشيد و بر اساس آن تمامي موانع را براي پخش سيگنال مد نظر داشته باشد.
استفاده از يک روتر ديگر
از جمله منطقيترين راهحلهاي افزايش برد اتصال وايفاي در مکانهاي وسيع و گسترده، استفاده از تعداد دلخواه روتر ديگر است. به اين منظور بايد پورت LAN روتر دوم را به پورت LAN روتر اول متصل کرد. در اين حالت در صورت اختصاص آدرس 192.168.0.1 و نتماسک 255.255.255.0 آدرس روتر دوم با خاموشکردن DHCP بايد در همان رده يعني به عنوان مثال 192.168.0.2 و با همان نتماسک تعريف شود. استفاده از SSID مشترک ديگر نکته مهم اين تنظيم است. روترهاي جديد براي تسهيل اين فرايند به گزينههاي جديدي همچونrepeater mode مجهزند.

ارتقاي آنتن
در حال حاضر بسياري از روترهاي معمول کلاسn.11 از آنتنهاي داخلي استفاده ميکنند، اما هنوز به نمونههاي متعددي با امکان نصب آنتن خارجي ميتوان اشاره کرد. توان اسمي آنتن با واحد db سنجيده ميشود که با ارتقاي اين رقم ضمن افزايش توان، ميزان برد اتصال وايرلس نيز طبيعتا افزايش پيدا ميکند. استفاده از يک آنتن با توان 10db يا بيشتر در اکثر محيطهاي داخلي با موانع فراوان ميتواند مشکلات کاربران در زمينه افزايش برد را مرتفع سازد.
روتر جديد
روترهاي قديمي با استانداردهاي g.11 همچنان توسط بسياري از کاربران مورد استفاده قرار ميگيرند. با ارتقاي مودم به نمونههاي جديدتر مبتني بر n.11 در سرعت، دوام و برد اتصال وايفاي ارتقاي مشخصي صورت ميگيرد. استاندارد n.11 نيز بهتازگي جايگزين نسخه جديدترac.11 شده و بسياري از گجتهاي جديد از لپتاپ و PC تا تبلتها و گوشيهاي موبايل از اين استاندارد پشتيباني ميکنند. استفاده از روترهاي جديد حاضر در اين کلاس تاثير ويژهاي در کانکشن وايرلس کاربران برجاي ميگذارند.
استفاده از ابزارهاي يکسان
ناگفته پيدا است که روترهاي همسان شبکه فارغ از برند و شرکت سازنده همگي با يکديگر منطبق هستند و امکان استفاده از آنها با آداپتورهاي مختلف PC و لپتاپ وجود دارد، اما طبق يک قانون نانوشته، روترهاي يک شرکت مشخص با آداپتورهاي همان برند معمولا همساني بيشتري داشته و با بهکارگيري بهعنوان مثال روتر و آداپتور Cisco در کنار يکديگر به نتيجه بهتري ميتوان دست يافت. اين راهحل البته با توجه به هزينه بالاي تغيير تجهيزات، براي کاربران خانگي چندان توصيه نميشود.
آنتن هاي يک سويه و آنتن هاي چند سويه
اين نکته از نکاتي است که به هنگام خريد مودم بايد به آن دقت کنيد. تفاوت آنتن هاي چند سويه با آنتن هاي يک سويه در آن است که نوع اول ، سيگنال را در همه جهات ممکن پخش ميکنند. در نتيجه گاهي اين سيگنالها به جهتي که نياز نيست رفته و در مواقع هرز ميروند.

اما آنتن هاي يک سويه سيگنال را تنها در يک جهت خاص پخش ميکنند که در نتيجه هم سرعت و هم کيفيت آن به دليل ممانعت از هرز رفتن سيگنال ، مناسب است که حتي در برخي موارد با کاربرد Repeater ها جهت تقويت سيگنال ميتوان کيفيت بهتري را نيز انتظار داشت.
استفاده از ورقهاي آلومينيومي
بيشتر روترها روي خود يک آنتن دارند که اطلاعات و سيگنال ها را به همه جهت ها ارسال مي کنند، درست همانند يک لامپ معمولي که نور را پخش مي کند. در صورتي که از دستگاه روتر خود در مرکز خانه خود استفاده مي کنيد، اين ويژگي مي تواند خيلي مفيد باشد، اما اگر روتر شما در گوشه اي از خانه قرار دارد، مي توانيد با استفاده از يک ورق آلومينيومي و حتي يک قوطي نوشابه باز شده به صورت ورقه بين ديوار و دستگاه روتر خود از هدر رفتن سيگنال ها جلوگيري کنيد و آنها را دوباره به سمت محدوده کاري خود برگردانيد. البته اگر مي خواهيد بهترين نتيجه را از اين ترفند بگيريد، بهتر است کمي روي حالت ورق آلومينيومي در پشت روتر کار کنيد و با انتخاب شکل هاي مختلف به بهترين حالت ممکن دست يابيد.