کد مطلب: 161473
بيشتر وقت مذاکرات به چه مي گذرد؟/ظريف پاسخ مي دهد
تاریخ انتشار : 1394/02/27 15:48:31
نمایش : 1311
وزير خارجه ايران در گفت‌وگو با يکي از نشريات آلمان ضمن اعلام موضع تهران درباره تحولات منطقه و مذاکرات هسته‌اي ايران و ۱+۵، با اشاره به رويکرد متفاوت تهران- واشنگتن گفت که در صورت توافق هسته‌اي مشکلات دو طرف ادامه خواهند داشت.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، «محمدجواد ظريف» وزير خارجه ايران در حالي که درباره دستيابي به توافق هسته‌اي ميان ايران و غرب ابراز اميدواري کرد اما در عين حال هشدار داد که کشورش در پي برقراري روابط حسنه با غرب نيست.

نشريه آلماني «اشپيگل» در دفتر ظريف با محوريت مسئله هسته‌اي با وي گفت‌‌وگويي داشت و نخست درباره شادي مردم ايران پس از توافق ۲ آوريل پرسيد که اين شادي در حالي که توافقي نهايي نشده بود آيا خوشحالي زودهنگام نبود؟ ظريف گفت: اين حق مردم است که شاد باشند و اين مسئوليت دولت است که مردم را شاد کند. آنچه در لوزان اتفاق افتاد گام مهمي بود اما توافق نبود. من معتقدم که توافق نه‌تنها امکان‌پذير بلکه محتمل است. ما به درکي درباره مواردي از توافق رسيديم و بايد اين را در مدت زمان توافق شده مکتوب کنيم. اين دقيقا کاري است که همکاران ما در وين انجام مي‌دهند.

اشپيگل: آمريکا گزاره‌برگ خود را در موارد کليدي مذاکرات منتشر کرد تا نشان دهد که امتيازات چنداني نداده است. ما تصور کرديم که شما از اين اتفاق خيلي هيجان‌زده نشديد آيا واقعا اينطور است؟

ظريف: من فکر نمي‌کنم که تهيه گزاره‌برگ خيلي مفيد باشد. جهان به سوي تغييري بزرگ مي‌رود. شما نمي‌توانيد مخاطبين خود را انتخاب کنيد. در گذشته شما مي‌توانستيد برداشت خود را از واقعيت بروز دهيد و روايت خود را براي مخاطبان خود داشته باشيد و طرف مقابل هم روايت خود از واقعيت را براي مخاطبان خود داشته باشد اما امروزه در عصر اينترنت و رسانه‌هاي اجتماعي روايت يک واقعه موضوعي جهاني است و اين همان نقطه‌اي است که مشکلات از آن به وجود مي‌آيند. از اين رو شما باشد بسته نهايي کامل را (به مخاطبان) عرضه کنيد.

اشپيگل: در حال حاضر مشکل‌ترين موارد چيست؟

ظريف: در اساس، همه چيز. چرا که شما بايد اين توافقنامه را به صورتي بنويسيد که مورد قبول دست‌کم ۸ طرفي باشد که در حال مذاکره هستند يعني ايران و ۱+۵ متشکل از آمريکا، چين، روسيه، فرانسه،‌انگليس،‌آلمان و اتحاديه اروپا. اين يعني ۷ گروه يک طرف و ايران در طرف ديگر قرار دارد. اما حتي همان ۷ تا هم لزوما درباره همه‌چيز با هم توافق ندارند. بيشتر وقت ما با مذاکره داخلي ميان اعضاي ۱+۵ مي‌گذرد چون آنها بايد موضعي متحد داشته باشند. آن‌ها در برخي موارد موضع مشترکي ندارند.

اشپيگل: در گزاره‌برگ آمريکايي اطلاعات بسيار کمي درباره روند برداشتن تحريم‌ها آمده است و شما ابهاماتي را درباره چگونگي کاهش برنامه هسته‌اي خود بر جاي گذاشته‌ايد.

ظريف: خير. در واقع ما خيلي روشن درباره تعداد سانتريفيوژهايي که در نطنز و فردو خواهيم داشت و آينده آب سنگين در اراک موضع‌گيري کرده‌ايم. بسيار واضح است که تمامي تحريم‌هايي که اتحاديه اروپا و آمريکا وضع کرده‌اند، لغو خواهند شد.

اشپيگل: يکي از مواردي که درباره آن رقابت مي‌شود مدت زمان است.

ظريف: روند لغو (تحريم‌ها) در يک مورد به مورد ديگر متفاوت خواهد بود. اتحاديه اروپا قوانين خود را دارد. به عنوان نهاد خارجي، وقتي توافقي با نهاد خارجي ديگري به دست مي‌آيد، ما نبايد وارد مشکلات داخلي که هر کشور دارد بشويم. شما بايد با مسايل واقعي روبرو شويد و اين روشن است.

اشپيگل: موضوع ديگر اين است که شما تاکيد داريد که آژانس بين‌المللي انرژي اتمي حق ندارد از مراکز نظامي بازديد کند.

ظريف: ما اعلام کرده‌ايم که اگر به توافقي برسيم، ايران آماده خواهد شد تا با توجه به ساختار قانوني داخلي خود پروتکل الحاقي را اجرا کند. واضح است که هيچ کشوري اجازه دسترسي آزاد به تاسيسات محرمانه خود را نخواهد داد و همه پيمان‌هاي جهاني هم به اين توجه دارند که شما درباره اسرار دولتي خود چطور رفتار مي‌کنيد. من فکر نمي‌کنم ايران مشکلي براي پذيرش استانداردهاي شفاف جهاني داشته باشد. همچنين معتقدم که بر روايت‌هايي تاکيد مي‌شود که برخي مي‌خواهند ارائه دهند و (اين روايت‌ها) باعث مي‌شود که مقامات در تهران هم واکنش نشان دهند.

اشپيگل: اين موضوع شامل صحبت‌هاي آيت‌الله علي خامنه‌اي رهبر ديني ايران هم مي‌شود. وي مي‌گويد که درباره پيامدهاي لوزان و اينکه طرف مقابل از پشت به ايران خنجر بزند، نگران است. آيا شما نمي‌توانيد نگراني‌هاي وي را برطرف کنيد؟

ظريف: همه ما درباره حسن‌نيت و جديت طرف‌هاي غربي که با آنها مذاکره مي‌کنيم نگرانيم و اين موضوع به خصوص مربوط به آمريکاست. سطح بي اعتمادي ميان طرفين بالا و دوجانبه است.

اشپيگل: آيا شما از اينکه محافظه‌کاران مانعي براي توافق شوند، نگران هستيد؟ شايد آنها براي شما مفيد هستند؟ چون ( به وسيله اين افراد)‌شما هميشه مي توانيد بگوييد که اتفاقي نيفتاده به اين دليل که افراط گرايان با آن موافق نبودند.

ظريف: من اميدوارم که اين موضوعي کاملا هماهنگ شده است بنابراين خود را به دردسر مقتاعد کردن آن‌ها نمي‌اندازم.

اشپيگل: شعارهاي ضد آمريکايي يکي از ارکان انقلاب است. شعار «مرگ بر آمريکا» مهمترين شعار افراط‌گرايان در ۳۵ سال گذشته بوده است. آيا توافق هسته‌اي مي‌تواند به معناي تجديدنظر درباره شيطان بزرگ باشد؟

ظريف: اين توافق آزمون کوچکي از ميزان تمايل آمريکا براي توهم پايان دادن به تغيير دولت در ايران است. توهم دشمني و خصومت با مردم و انقلاب ايران است.

اشپيگل: آيا آيت‌الله علي خامنه‌اي براي برقراري رابطه حسنه آمادگي دارد؟

ظريف: ما درباره برقراري رابطه حسنه با آمريکا صحبت نمي‌کنيم. ما اختلافاتي با آمريکا خواهيم داشت که مهم نيست اين تفاوت‌ها چه هستند ايالات متحده و ايران ديدگاه‌هاي متفاوتي به جهان دارند و ما مواردي را که مربوط به خودمان مي‌شود را ناديده نمي‌گيريم. آنها بخشي از هويت ما هستند. اما هويت نيازمند بحران نيست. ما يک موضوع براي مذاکره با آمريکا داريم و آن مسئله هسته‌اي است.اگر بتوانيم آن را به صورت موفقتي آميز به پايان برسانيم، در اين صورت مي‌تواند مبنايي براي تعامل درباره ديگر موارد ايجاد شود.

اشپيگل: برنامه هسته اي تنها موردي نيست که بين ايران و آمريکا اختلاف انداخته است. نقش ايران در منطقه بحران زاست. مثلا شما از شيعيان حوثي در يمن حمايت مي‌کنيد در حالي که آمريکا حامي ائتلافي است که به رهبري عربستان فعاليت مي‌کند.

ظريف: من نمي‌دانم آمريکا چطور مي‌خواهد از بمباران غيرنظاميان بيگناه در يمن حمايت کند. اما ما از هيچ گروه به خصوصي حمايت نمي‌کنيم.

اشپيگل: شواهدي در اين مورد وجود دارد. مدارک يمني‌ها نشان مي‌دهد که نيروهاي سپاه در اين کشور هستند.

ظريف: دورغ‌هاي زيادي در اين مورد وجود دارد. آنچه ما گفته‌ايم اين است که مشکلات منطقه با استفاده از زور حل نمي‌شوند ما از همان آغاز اعلام کرديم که تلاش مي‌شود تا خلا قدرتي در يمن ايجاد شود تا به وسيله آن از زور استفاده شود. (اين اقدام) از آغاز اشتباه بود و منافع هيچ گروهي غير از القاعده تامين نخواهد شد.

اشپيگل: جان کري وزير خارجه آمريکا به تازگي گفته است که آشکارا کمک‌هايي از ايران به يمن رسيده است و هر هفته پروازهايي به اين منظور برقرار است. شما چه پاسخي براي اين حرفها داريد؟

ظريف: ما هيچکسي را در يمن بمباران نمي‌کنيم. هواپيماهاي ما در يمن پرواز نمي‌کنند. و مانع از فرود هواپيماهاي ما که حامل کمک‌هاي انسان دوستانه به اين کشور مي‌بردند، شده‌اند.

اشپيگل: کري همچنين هشدار داده است که آمريکايي‌ها ساکت نمي مانند و اجازه نمي‌دهند که منطقه بي‌ثبات شود. اين موضوع مربوط به ايران مي شود.

ظريف: منبع بي‌ثباتي در منطقه تلاش کوته بينانه براي دسترسي به سلاح و حمايت مالي از گروه‌هاي افراطي مثل داعش، النصره وابسته با القاعده است. هر کسي که از افراط‌گرايان در منطقه ما استفاده کند به دام آنها خواهد افتاد. غرب بخشي از اين مشکلات است. چرا که اتفاقاتي در جامنعه غربي در حال رخ دادن است جايي که افراد با تابعيت و تحصيلات غربي، افراد بيگناه را در عراق و سوريه سر مي‌برند،‌ آنها را زنده زنده مي‌سوزانند. چرا چنين اتفاقاتي در منطه مي‌افتد؟ چرا اين افراد بايد براي اين اهداف به کار گرفته شوند؟

اشپيگل:‌ ايران و آمريکا مي‌توانند به همراه هم به صورت رسمي در مبارزه عليه داعش اقدام کنند.

ظريف: ما تاکنون شاهد آمادگي جدي از جانب آمريکايي‌ها براي مقابله با داعش نبوده‌ايم. اما اين موضوعي منطقه‌اي و جهاني است و ما آمادگي داريم تا با همه کشورهاي منطقه براي مقابله با چنين تهديدي همکاري کنيم.ما معتقديم که در هر موضوع مهم جهاني، ايران به عنوان يکي از شرکا فعاليت خواهد داشت.
اشپيگل: آيا اين همکاري هم‌اکنون در عراق با آمريکا صورت مي‌گيرد؟

ظريف: خير. ما با دولت عراق در اقدام عليه داعش همکاري مي‌کنيم.

اشپيگل: همزمان شما از دولت بشار اسد با پول و تسليحات حمايت مي‌کنيد شما به اين وسيله به باعث ادامه بحران در سوريه خواهيد شد.

ظريف: ما از دولت قانوني سوريه حمايت مي‌کنيم. اگر ما چنين اقداماتي نمي‌کرديم، اکنون داعش در دمشق بود. ما گفته‌ايم که بايد راهکاري سياسي براي حل بحران سوريه پيدا شود اما عده‌اي بر پيش شرط تاکيد دارند.

اشپيگل: آيا منظور شما اسد است؟

ظريف: ...همان افرادي که براي پايان حمام خون در سوريه پيش شرط گذاشتند، بايد درباره اينکه بحران طولاني شده است، پاسخگو باشند.

اشپيگل: در سال ۲۰۱۳، حسن روحاني رئيس‌جمهور ايران از گسترش روابط با عربستان حمايت کرده بود.از آن زمان تاکنون وضعيت بدتر شده است. روحاني حاکميت جديد عربستان را «بي‌تجربه» خطاب کرده است. اظهارنظرهايي مانند اين منجر به هماهنگي نخواهند شد.

ظريف: متاسفانه رگباري از سخنان توهين آميز از جانب عربستان مطرح بوده است که من به آنها واکنش نشان نداده‌ام. عده زيادي در دولت ايران هم در اين زمينه خويشتنداري کرده‌اند. اين نظرات شامل نظراتي است که به صورت عمومي و خصوصي از جانب عربستان مطرح مي شوند. بايد از وحشت‌آفريني خودداري کرد.

اشپيگل: دلايل خوبي براي اين موضوع وجود دارد. سوريه، عراق، يمن و افغانستان همگي کشورهاي شکست خورده اي هستند که نفوذ ايران در آنها افزايش زيادي داشته است. شما چه کاري انجام مي‌دهيد تا ترس همسايگانتان براي تسلط در خاورميانه را کاهش دهيد؟

ظريف: ايران کشوري قوي است. ايران کشوري بزرگ با جمعيتي زياد و منابع طبيعي و انساني گسترده است اما ما کشوري هستيم که از جغرافيا و گستره خود راضي هستيم. ما در ۲۵۰ سال گذشته در هيچ ماجراجويي نظامي شرکت نکرده‌ايم.ما هچکدام از اين موارد را که ايران مي‌کوشد بر منطقه چيره شود را در دستور کار نداريم. عده در منطقه ما وحشت‌آفريني مي‌کنند و ما معتقديم که نيازي به اين اقدام نيست.ما آمادگي داريم تا با همه همسايگان براي تضمين امنيت و ثبات در منطقه همکاري داشته باشيم.

اشپيگل: مشکل ديگري ميان کشور شما و غرب وجود دارد و ان حقوق‌بشر در ايران است. شما ۲ هفته پيش در مصاحبه‌اي گفتيد: «مردم را به دليل عقايد زنداني نمي‌کنيد.» اما همزمان دستگيريهايي هم صورت گرفت. اين سخنان واکنش‌هايي را در رسانه‌هاي اجتماعي به دنبال داشت. از جمله هواداران شما هم از شما انتقاد کردند. آيا مي‌توانيد اين نارضايتي را درک کنيد؟

ظريف: نمي‌توانم چرا که اين جمله از يک متن برداشته شده بود. من متاسفم که مردم درباره آنچه من گفتم دچار سوء‌تفاهم شدند. من متاسفم اما فکر مي کنم که عده‌اي سعي مي‌کنند چيزي را به من نسبت دهند که نگفته‌ام.

اشپيگل: گزارشگر ويژه حقوق‌بشر سازمان ملل متحد ماه مارس اعلام کرده که اوضاع حقوق‌بشر در ايران در دوره رياست‌جمهوري روحاني بدتر شده است

ظريف: فکر مي‌کنم که گزارشگر ويژه حقوق‌بشر سازمان ملل متحد اعتبار چنداني در رسيدگي به اوضاع ايران نداشته باشد. شما با کشوري طرف هستيد که مي‌تواند انتخاباتي برگزار کند و انتقال قدرت با انتخابات و با مشارکت ۷۳ درصدي از دولتي به دولتي ديگر منتقل مي‌شود. اگر شما اين اتهام را مطرح مي‌کنيد که شرايط در دوران رياست‌جمهوري روحاني بدتر شده است، اين يعني تلاش مي‌کنيد تا در جريان‌سازي سياسي عليه دولت مشارکت کنيد به جاي اينکه نگاهي به واقعيت داشته باشيد. من نمي‌توانم بگويم که ايران بهترين جايگاه حقوق‌بشري را دارد اما فکر مي‌کنم يکي از دستاوردهاي اين دولت ارتقاي وضعيت حقوق‌بشري است.
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html