به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، انديشکده آمريکايي بروکينگز با اشاره به نوسانات شديد در روابط ميان واشنگتن و رياض از آغاز تحولات در منطقه در دسامبر ????، يکي از اصليترين مسائل اختلاف فيمابين را مساله ايران ميداند.
گرگوري گاوس، استاد علوم سياسي دانشگاه ورمونت و کارشناس مرکز دوحه انديشکده بروکينگز در مقاله خود با يادآوري کش و قوسهايي که در روابط عربستان و آمريکا وجود داشته است، مينويسد: "طرف عربستاني اعتقاد دارد که بحرانهايي که در مراودات پيش ميآيد، اتفاقي نيست بلکه ساختاري اند... اين ميراث ماهيت نامتقارن روابط ميان يک قدرت قوي و يک قدرت ضعيف است."
گلِن اشنايدر، استاد دانشگاه يادآوري ميکند که در گذشته نيز هر گاه بحث بين واشنگتن و تهران بالا ميگرفت، عربستان نگران ميشد که در صورت حمله به ايران، عربستان مورد هدف قرار گيرد. اشنايدر ميافزايد: "حال آمريکاييها و ايرانيان بر سر ميز مذاکرات با هم نشستهاند. نخبگان عربستان در هراسند که اگر منافع آنها توسط متحدان آمريکايي کاملاً به يغما نرود، حداقل به خطر بيافتد."
در اکتبر ????، رئيس کميته امور خارجي شوراي مشورتي عربستان ، گفته بود: "ميترسيم مساله مخفياي وجود داشته باشد... اگر آمريکا و ايران به تفاهمي دست يابند، ممکن است جهان عرب -به خصوص عربستان- متضرر شوند."
به نوشته بروکينگز، سفر اوباما به رياض براي کاهش همين نگرانيها و توجيه آنها در زمينه مقاصدي که آمريکا در زمينه رابطه جديد با ايران دارد و چه مسيري قرار است در اين راه طي شود، بوده است.
"اما اين ديدار نتوانست شکاف ميان آمريکا و عربستان را در دو موضوع اصلي -که هر کدام چالش بزرگي در روابط فيمابين محسوب ميشود- کم کند."
گاوس مساله اول اختلاف برانگيز را سوريه -که ايران نيز در آن نقش دارد- ميداند که رياض تلاش ميکند مانع از افزايش نفوذ ايران در شرق جهان عرب شود. مورد بعد نيز مصر است.
استاد دانشگاه آمريکايي در پايان مينويسد تغييرات رخ داده اخير در عربستان، نشانه اين است که ديدگاه رياض و واشنگتن در زمينه خطر تندروها در سوريه در حال نزديک شدن است.
مرجع : خبرگزاري مهر