کد مطلب: 117310
صالحي: ايران با ?+? درباره آب سنگين اراک به توافق رسيده است
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 959

به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، علي‌اکبر صالحي رئيس سازمان انرژي اتمي کشورمان در گفت‌وگو با العالم اعلام کرد که فرآيند رقيق‌سازي اورانيوم ?? درصد پايان يافت.

به‌گفته وي ايران ??? کيلوگرم از اورانيوم ??درصدي غني‌سازي شده خود را تا ?? آوريل [?? فروردين ماه] و از طريق فرآيند رقيق‌سازي به اورانيوم ? درصد تبديل کرد.

رئيس سازمان انرژي اتمي کشورمان در ادامه افزود: کشورمان طرح‌ پيشنهادي خود را در مورد توافق صورت گرفته بين ايران و گروه ?+? مبني بر اعمال تغيير در راکتور اراک را به طرف مقابل ارائه کرده است.

وي اظهار داشت: موضوع تأسيسات آب سنگين اراک در گفت‌وگو با گروه ?+? تقريباً به نتيجه و جمع‌بندي قطعي رسيده است.

صالحي تأکيد کرد: طرح ايران در مورد رآکتور اراک در ماهيت آن تغييري نمي‌دهد و فقط ميزان پلوتونيوم توليدي آن را تا يک‌پنجم کاهش مي‌دهد.

وي همچنين تصريح کرد: ما طرح‌هاي خود در مورد غني‌سازي اورانيوم که شامل افزايش مرحله به مرحله سانتريفيوژها است را ارائه کرديم؛ به‌گفته وي اين طرح پيشنهادي شامل افزايش تعداد سانتريفيوژها به‌منظور توليد ?? تن سوخت هسته‌اي براي نيروگاه اتمي بوشهر است.

رئيس سازمان انرژي اتمي کشورمان در ادامه افزود: طرح پيشنهادي ايران شامل حفظ ?? هزار دستگاه سانتريفيوژ کنوني به‌مدت ? الي ? سال است.

علي اکبر صالحي روز شنبه در مصاحبه اختصاصي با شبکه خبري العالم، خاطرنشان کرد: دو سال و نيم پيش بود که پس از کسب تکليف از مقام معظم رهبري کار در زمينه مذاکره با آمريکا شروع شد و در ادامه، کار به دولت بعدي سپرده شد.
رئيس سازمان انرژي اتمي که در برنامه "من طهران" شبکه العالم حضور يافته بود، افزود: مقام معظم رهبري در آن زمان فرمودند که برخي از مسؤولين دولت سابق، بر مذاکره دوجانبه با دولت آمريکا درخصوص مساله هسته اي نظر داشتند. آن زمان که من در وزارت امورخارجه بودم يعني حدود دو سال و نيم يا سه سال پيش موضوع را به خدمت رهبر عرض کردم و گفتم، اجازه دهيد که ما با آمريکاييها راجع به موضوع هسته اي وارد مذاکره شويم. حضرت آقا فرمودند که به آمريکايي ها نمي شود اعتماد کرد و مصداقهايي را در اين خصوص فرمودند به عنوان مثال در موضوع افغانستان، در موضوع عراق و اين که آنها عهدشکني مي کنند، نقض پيمان مي کنند و قابل اعتماد نيستند و حسن نيت ندارند

وي ادامه داد: من خدمت ايشان عرض کردم که اگر اجازه دهيد، ما در موضوع هسته اي هم اين را تجربه کنيم. ايشان فرمودند: اشکالي ندارد، برويد و اين کار را انجام دهيد، اما بدانيد که اين اتمام حجت خواهد بود. ما بهانه را از آنها خواهيم گرفت و به مردم خودمان اعلام خواهيم کرد که از هر فرصتي براي حل و فصل مسالمت اميز اين موضوع در چارچوب عزت، حکمت و مصلحت استفاده مي کنيم و بهانه را از آنها خواهيم گرفت که آنها با افکار عمومي بازي نکنند. البته ايشان چند تا شرط گذاشتند و گفتند اين چهار شرط را شما رعايت کنيد: يکي از شروط آن بود که مذاکرات فقط در مورد هسته اي باشد. در مجموع مي خواهم بگويم که کار شروع شد؛ اين مساله تقريبا مربوط به دو يا دو سال و نيم پيش است، بالاخره به هر ترتيبي کار شروع شد و به دولت جديد رسيد که ادامه يافت.

رقيق سازي اورانيوم ?? درصد در حال انجام است

صالحي با اشاره به توافق هسته اي ايران و غرب گفت: طبق توافق فيمابين قرار بود نيمي از ??? کيلو گرم اورانيوم ?? درصد غني شده را اکسيد اورانيوم و نصف ديگر را رقيق کنيم و اين کار در حال انجام است. طبق توافق اگر رقيق سازي اورانيوم سرعت بيشتري داشته باشد، در پرداخت اقساط اموال بلوکه شده ايران نيز تسريع خواهد شد. بنابراين اکسيداسيون و رقيق سازي هر دو به خوبي در حال اجراست و گزارش آژانس هم اين موضوع را تاييد کرده است.

گزارش هاي اخير آژانس متوازن تر بود

صالحي در ادامه، گزارش هاي اخير آژانس بين المللي انرژي اتمي درباره برنامه هسته اي ايران را متوازن توصيف و خاطرنشان کرد: آنها مي خواهند واقعيت هايي را که براساس بازديدهايشان مي بينند، منعکس کنند و درعين حال در اين زمينه بسيار با دقت و با وسواس عمل مي‌کنند، تا جايي که حتي اگر کوچک ترين اطلاعاتي درباره فعاليت اتمي ايران به آنها رسيده باشد، متاسفانه آن اطلاعات را مبنا قرار داده و منعکس مي کنند. صالحي افزود: با وجود تمام اين مسائل، گزارش هاي اخير آژانس در مقايسه با گزارش هاي سابق، مثبت تر بوده است.

گله مندي ايران از نحوه گزارش دهي آژانس

رئيس سازمان انرژي اتمي ايران گفت: يکي از نکات مهم در تهيه گزارش ها درباره برنامه هسته اي ايران اين است که همواره اين عبارت درج مي شود که "ما نسبت به مواد اعلام نشده ايران نمي توانيم نظر بدهيم و از اين جهت نمي توانيم با قطع يقين نظر بدهيم که همه فعاليت هاي هسته اي ايران صلح آميز است".

وي اظهار داشت: از آنجايي که ما مواد هسته اي اعلام نشده نداريم و همه مواد هسته اي ما اعلام شده است، در اين خصوص گله منديم زيرا اين امر در مورد همه کشورها مصداق دارد، ولي وقتي ما اين موضوع را منعکس مي کنيم مي گويند: اگر کشور ديگري نيز وجود داشته باشد که در موقعيت ايران قرار بگيرد و قرار باشد ما درباره برنامه اتمي آن اعلام نظر کنيم، همين عبارت را تکرار خواهيم کرد.

پرونده فعاليت هسته اي ايران بسته مي شود

صالحي در ادامه به مرحله دوم مذاکرات هسته اي ايران و غرب اشاره کرد و گفت: طبق توافق هاي صورت گرفته که شش مساله در آن مطرح است و طبق وعده هايي که به آژانس داده ايم انتظار مي رود در مدت زمان سه ماهه تعيين شده براي اين امر، به همه سوالات آژانش پاسخ دهيم.

وي درباره احتمال انعقاد توافقنامه دوم با توجه به مطرح بودن مسائلي چون فعاليت هاي پارچين و... افزود: در زمينه فعاليت هاي هسته اي، بر اساس تعريف فعاليت هسته اي، ما ديگر مشکلي با آژانس نداريم و در اين خصوص ديگر سوالي نيست که از سوي آژانس مطرح شده باشد و ما پاسخ نداده باشيم و به عبارت ديگر مي توان گفت که درباره فعاليت هسته اي ايران پرونده بسته شده تلقي مي شود. بويژه اين که شش پاسخ اخير هم ظرف يک ماه آينده تکميل خواهد شد.

مستندات ارايه کنند براي بازديد از پارچين مشکلي نداريم

صالحي اظهار داشت: موضوع ديگري در اين ميان با عنوان مطالعات ادعايي وجود دارد و اين امر به معناي واقعي کلمه، مرتبط با فعاليت هاي هسته اي نيست. آنها مدعي هستند که ما يک سلسه شبيه سازي هاي انفجاري با نيت انجام انفجارهاي هسته اي در آينده، انجام داده ايم و اين يک ادعا و تهمت بي اساس است و ما آن را اطلاعات ادعايي تلقي مي کنيم.

وي گفت: آنها اصرار دارند که به خاطر همين موضوع مي خواهند از پارچين بازديد کنند اين درحالي است که پيشتر دو بار از پارچين بازديد و نمونه برداري کرده اند و به اين حقيقت رسيده اند که مساله مشکوکي وجود ندارد، اما باز هم براساس اطلاعاتي نادرست که از جايي به آنها مي رسد، تصميم مي گيرند که از اين مکان ديدار کنند که به عقيده ما اين امر نبايد اين گونه ادامه داشته باشد وبايد در نقطه اي متوقف شود.

از طرفي ما هنوز توجيه نشده ايم که چرا اينها با وجود دوبار بازديد از پارچين، مي خواهند براي بار سوم از اين مکان بازديد کنند.
صالحي تصريح کرد: آنها مي گويند ما اطلاعاتي در اختيار داريم و ما نيز گفته ايم اين اطلاعات را در اختيار ما قرار دهيد تا از اصالت آن مطمئن شويم، اما آنها تا کنون از اين کار خودداري کرده اند.

وي گفت: واقعيت اين است که ما تا به امروز شفاف سازي کرده ايم و حتي خارج از حيطه مقررات و توافقنامه پادماني اجازه بارزسي داده ايم و در خصوص بازديد از پارچين هم هيچ مشکلي نداريم و فقط دليل منطقي و مستندات با اصالت، از آژانس مي خواهيم.
به گفته صالحي، در خصوص موضوع مربوط به آب سنگين اراک نير با کشورهاي عضو ?+? مذاکره شد و پيشنهاد ما باز طراحي قلب راکتور اراک و کاهش پلوتونيوم توليدي به ميزان يک پنجم بود که مورد استقبال ?+? قرار گرفت.

صالحي در عين حال اظهار داشت که برخي از کشورهاي عضو ?+? پيشنهاد ساخت راکتور آب سبک را به ايران دادند در حالي که آب سبک براي توليد برق و آب سنگين براي توليد راديو داروهاست.
وي تاکيد کرد: در زمينه غني سازي پيشنهاد ما اجراي طرح پلکاني غني سازي است که بر اساس آن ? تا ? سال تعداد دستگاه هاي سانتريفيوژ همين نسبت ?? هزار دستگاه باشد و بعد از آن به صورت تدريجي تعداد سانتريفيوژها را افزايش دهيم تا در سال به ظرفيت توليد ?? تن اورانيوم در سال برسيم و اين موضوع همچنان جاي بحث دارد و آنها مي گويند که اين طرح نياز به تصميم گيري سياسي دارد.

موضوع رقيق سازي تمام شده است

رئيس سازمان انرژي اتمي همچنين اظهار داشت: ما موضوع رقيق سازي اورانيوم ?? درصد به ? درصد را به ميزان ??? کيلو گرم در تاريخ ??.?.?? نهايي کرديم و در کل موضوع رقيق سازي بسته شد.

علي اکبر صالحي در بخشي از مصاحبه با شبکه خبري العالم، درباره ميزان صحت ادعاها مبني بر درخواست ايران براي تبديل رآکتور آب سنگين اراک به آب سبک خاطرنشان کرد: ما اعلام کرديم که آماده ايم اين رآکتور را بازطراحي کنيم، اما اين تأسيسات همچنان به عنوان رآکتور آب سنگين باقي مي ماند و به آب سبک تبديل نخواهد شد. اما قلب آن بازطراحي مي گردد و در آن تغييراتي ايجاد مي شود تا توليد پلوتونيوم در آن کاهش يابد.

وي درباره ميزان پلوتونيوم کاهش يافته در اين رآکتور گفت: پلوتونيم مذکور، حدود ?? درصد کاهش خواهد يافت. تغيير ايجاد شده در آن نيز به اين ترتيب خواهد بود که سوخت کنوني رآکتور آب سنگين اراک، سوخت (اورانيوم) طبيعي است. ما پيشنهاد کرديم که به جاي سوخت طبيعي، از سوخت غني شده استفاده کنيم در اين صورت توليد پلوتونيوم در آن کاهش خواهد يافت. براي اين منظور بيش از ?? سناريو در سازمان انرژي اتمي مورد بررسي قرار داديم. امريکايي ها، چيني ها و روس ها نيز محاسباتي را انجام دادند و ما در حال تبادل نظر هستيم تا بهترين سناريو را انتخاب کنيم.

ورود آژانس به مسايل غيرهسته اي، اعتبار آن را مخدوش مي کند

رئيس سازمان انرژي اتمي کشورمان با اشاره به درخواست هاي مکرر و متناوب آژانس بين المللي انرژي اتمي براي بازديد از تأسيسات هسته اي کشورمان گفت: طرف مقابل نمي تواند به هر بهانه اي گاهي درخواست بازديد از تأسيسات مختلف کشور را ارائه کند. براي نمونه قبلا بازرسان دو بار از تأسيسات گچين بازديد کرده بودند. اما آنها درخواست بازرسي مجدد از آن را داشتند.

علي اکبر صالحي در ادامه افزود: با اين وجود ما به آنها گفتيم اشکالي ندارد اما بايد اين درخواست ها پايان بپذيرد. زيرا نمي توان هر چند وقت يک بار درخواست بازرسي از يک سايت هسته اي را مطرح کرد. امروز درخواست بازرسي از تأسيسات بندرعباس و فردا بازديد آب سنگين اراک را مطرح کنيد و چنين درخواست هايي در چارچوب موافقت نامه هاي ما نيست و دليل موافقت ما تاکنون با اين درخواست ها، به دليل شفاف سازي و نشان دادن انعطاف و تلطيف فضاي گفتگو با گروه ?+? بوده است.

وي خاطرنشان کرد: ما به همه سوالهاي آژانس بين المللي انرژي اتمي درباره برنامه هسته اي مان پاسخ داده ايم. آژانس، فقط در حوزه فعاليت هاي هسته اي کشورهاي عضو آن، حق اظهار نظر دارد و ما نيز آژانس را به عنوان تنها مرجع بين المللي در زمينه فعاليت هاي هسته اي کشورهاي عضو آن مي دانيم. اما بر اين باوريم که ورود آژانس به فعاليت هاي غير هسته اي کاملا اشتباه است و اين امر ممکن است به خدشه دار شدن اعتبار آژانس بينجامد. پرداختن آژانس به مسائل غير هسته اي در زمينه کلاهک ها و موشک ها به عنوان ورود غير مجاز به شمار مي آيد. زيرا اين امر در چارچوب اختيارات آژانس نيست چون در آنجا مواد هسته اي رد و بدل نشده است.

وي خاطرنشان کرد: ما به آژانس اعلام کرده ايم، تأکيد شما بر موضوع پارچين مبناي سياسي دارد نه مبناي فني. اميدواريم با پيشرفت گفتگوها با ?+? فضاي سياسي آرام تر شود و اعتماد از دست رفته بازسازي شود.

صالحي درباره مذاکرات جاري ايران و ?+? گفت: ما براساس برنامه اقدام مشترک عمل کرده ايم و آژانس نيز به اين واقعيت اذعان کرده است و اميدواريم در شش ماه تعيين شده به توافق کلي و کامل دست يابيم تا نقشه راه را براي آينده کاملا ترسيم نمايد.

رئيس سازمان انرژي اتمي کشورمان افزود: برنامه اقدام مشترک از سه بخش اساسي تشکيل شده است. گام اول يک دوره شش ماهه است. گام دوم دوره اطمينان سازي است که چند سال طول خواهد کشيد و گام سوم نيز عادي شدن برنامه هسته اي ايران از منظر آنهاست. اميدواريم مذاکره کنندگان در اين شش ماه به تفاهم کامل دست يابند.

صالحي تأکيد کرد: هر وعده اي که مذاکره کنندگان کشور براساس منافع ملي و مصلحت کشور و طبق خواسته نظام و در چارچوب تعيين شده توسط نظام بدهند، ما مکلف هستيم به آن تعهدات در سازمان انرژي اتمي عمل کنيم.

وزير امور خارجه سابق کشورمان گفت: بر سر راه توافق طرفين موانعي وجود داشت که آنها را پشت سر گذاشتيم. براساس برنامه اقدام مشترک، صحبتي از عدول ايران از حق داشتنِ آب سنگين به ميان نيامده بود. اما طرف مقابل در رسانه ها، همواره اعلام کرده است که ايران بايد از آب سنگين دست بردارد. زيرا آب سنگين، امکان گريز ايجاد مي کند. ما در پاسخ اعلام کرديم که چنين ادعايي مبني بر گريز را قبول نداريم و آن را يک عبارت و مبحث انحرافي و بهانه تراشي مي دانيم. با وجود اين ادعاها، اعلام کرديم که حاضريم بهانه را از طرف مقابل بگيريم. از اين رو اعلام کرديم که ما آماده ايم قلب رآکتور آب سنگين اراک را بازطراحي کنيم تا آب سنگين اراک، ماهيت آن به عنوان آب سنگين باقي بماند. اما طوري طراحي شود که توليد پلوتونيوم در آن به ميزان قابل توجهي کمتر از پلوتونيومي باشد که باعث نگراني آنها مي شود و موضوع آب سنگين اين گونه حل شد.

منبع: تسنيم

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html