به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، منابع ديپلماتيک نزديک به عربستان سعودي گزارش دادند که عربستان به پيشنهاد «باراک اوباما» رئيس جمهور آمريکا سياست جديدي در قبال ايران اتخاذ کرده است.
روزنامه الديار به نقل از منابع ديپلماتيک مدعي شد که تمايل اخير عربستان سعودي براي گشايش در برابر ايران و حمايت از آنچه اين منابع آن را «جريان معتدل به رياست حسن روحاني» ناميدند، بر اساس توصيه باراک اوباما رئيس جمهوري آمريکاست.
اين منابع افزودند، اين از يک جهت، اما از جهت ديگر، اين تمايل به دليل [نياز به] بازگشت فوري سفير رياض، عواض عسيري، به بيروت براي پيگيري تحولات و همچنين در نتيجه زمزمههايي در خصوص تغيير دو سفير عربستان و ايران در لبنان است.
الديار افزود: اين همه، با وجود اين است که کلمه عبور همه اين گامهاي همگرايي، از نظر عربستان، سوريه است. سياست ايران که همراه شد با آمدن حسن روحاني، و اولويت خود را کشورهاي همسايه اعلام کرد، از طرف رياض مشروط شد به «حرف به علاوه عمل»، و حتي استقبال عربستان از توافق هستهاي اخير مشروط شد به حسن نيتها.
اين منابع مدعي شدند که در سفير اخير باراک اوباما رئيس جمهور آمريکا به عربستان سعودي، طرفين بر پيشبرد وضعيت لبنان و دور نگه داشتن آن را آتش سوريه تاکيد کردند.
اين منابع همچنين فاش کردند که سه دور گفتوگوي عربستان و ايران با حضور رئيس جديد دستگاه اطلاعات [عربستان] برگزار شده که آخرين دور آن در يکي از کشورهاي خليج [فارس] و يکي ديگر در يکي از کشورهاي آفريقايي بوده که نتيجه آن مثبت بوده و به توافق بر سر لبنان منجر شده که موضوعات [منطقهاي] به سوي حل [شدن] پيش برود.
الديار همچنين مدعي شد که کساني که با مقامات سعودي ديدار کردهاند، از برخورد احتياط آميز مقامات آن در ورود به روابط با ايران و ميزان گسترش آن و سطح تماسهايي که تاکنون حاصل شده، صحبت ميکنند هر چند که تاکيد کردهاند که منافع «زودگذر» دو کشور به نقطه اشتراک رسيده و ميتوان [مناسبات] آينده را بر آن بنا کرد و اين امر در گامهايي تجسم پيدا کرده است که عربستان در خصوص جنگ با تروريسم و خشکاندن منابع آن (اشاره به اخوان المسلمين) برداشته است.
اين منابع افزودند که انعکاس سياست جديد عربستان در سوريه و لبنان و عراق ديده شده است... هر چند که اقداماتش در اين حوزهها انعکاس توافق دوباره رياض با واشنگتن براي تجديد شراکت راهبردي دو کشور نيز هست که در ديدار اخير اوباما با ملک عبدالله تجسم يافت.
اين گزارش در ادامه ميافزايد، البته به گفته برخي منابع ديپلماتيک صحنه سياسي کنوني نشان از اين دارد که حالت خصمانه فعلي ميان رياض و تهران قابل کنترل و اداره کردن است. موضوع سوريه و ارتباطش با لبنان، قطعا نقشي مهم در تعيين آينده مناسبات ايران و عربستان ايفا ميکند.
الديار همچنين ادعا کرد که «گزارشي غربي» که به بيروت رسيده است نشان ميدهد که تعيين يوسف بن علي الادريسي رئيس جديد دستگاه اطلاعات عربستان، يکباره نبوده بلکه مدتي براي تعيين او مقدمهچيني شده بود... وي از اعتماد ملک عبدالله برخوردار است و از حوزههاي لبنان، سوريه و مصر مطلع است... و با رؤساي دستگاههاي اطلاعاتي غربي ارتباط دارد.
بنا بر اين گزارش، سنجش وضعيت کنوني از طرف دو کشور، اکنون مهمترين امر جاري است. پرونده روابط ميان دو کشور، با هر احتمالي روبهرو است و اين در سايه تغيير روابط غرب با ايران و احتمال وجود توافق در خصوص موضوع هستهاي است و اين در حالي است که لبنان يکي از عرصههاي سياسي مهم کنوني در منطقه به شمار ميرود... منطقهاي که منافع و توازن قوا در آن در هم گره خورده و کليد آن پرونده فلسطين است و از همينجا اهميت توافق امنيتي تهران و رياض، ميتواند بابي باشد براي اثبات حسن نيت؛ توافقي که حسن روحاني از جانب ايران در سال ?? مأمور آن بود، زمانيکه روحاني در شوراي امنيت ملي بود.
الديار در پايان نوشت که بر هم خوردن برگهاي بازي در منطقه طبق اطلاعات جديد، و کاهش يا افزايش نقش ايران، شکل و آينده مناسبات عربستان و ايران را تعيين خواهد کرد؛ يا شاهد ادامه رقابت در توسعه نفود و تاثير بر مسائل منطقهاي خواهيم بود و اختلاف در بيشتر مواضع ادامه خواهد داشت تا درگيري ميان دو قطب شيعي و سني نيز ادامه پيدا کند، يا اينکه شکل ديگري از دشمني آشکار به خود خواهد گرفت يا اينکه اين امر به نفع همکاري دوجانبه تمام خواهد شد تا برخي از مسائل را به سوي حل شدن پيش ببرد.
منبع:فارس