به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، مهدي محمدي کارشناس مسائل بينالملل در گفتوگو با خبرنگار شبکه اطلاعرساني دانا در خصوص رويکرد دولت يازدهم در خصوص مسئله سوريه اظهار داشت: البته ايران برنده اين بحران است؛ چرا که از ابتدا موضع درست گرفت. برخلاف کساني که دوسال پيش در کشور ادعا مي کردند که ما نبايد وارد مسئله سوريه بشويم و ورود به اين مسئله عامل از بين رفتن انرژي هاي ما خواهد شد و ما بايد کمک کنيم که اسد برود و جالب اينجاست که برخي ديگر حتي مي گفتند که بحران سوريه جزء بيداري اسلامي نيست امروز ميبينيم که اتفاقات طور ديگري رقم خورده است.
محمدي تاکيد کرد: دولت فعلي نيز از ابتداي کارش تا کنون چنين موضعي دارد و به همه چيز از پرونده هسته اي گرفته تا سوريه به عنوان ابزار معاملاتي نگاه مي کند، اين ها اصلا معتقد نيستند که قدرت منطقه اي ايران به نفع ايران است.
*برخيها در دولت فعلي معتقدند که عضويت ايران در محور مقاومت به ضرر منافع ملي ايران است
محمدي افزود: برخي ها در دولت فعلي معتقدند که عضويت ايران در محور مقاومت به ضرر منافع ملي ايران است و خوب نيست که ايران قدرت منطقه اي باشد. هم به لحاظ داخلي و هم بين المللي ثابت شده که درک ايران از مسائل منطقه اي درک عميق تري است و توان ايران در شکل دادن به معادله برخلاف ساير طرف ها بيشتر است.
وي افزود: برخيها در دولت فعلي(دولت تدبير و اميد) در اين زمينه چند ديدگاه بنيادين دارند. اولين ديدگاه اين است که سياست خارجي ابزار اقتصاد است. به عبارتي هرجا سياست خارجي بخواهد هزينه ايجاد کند سياست خارجي بدي است و قطعا به آن عمل نخواهد شد و گشايش اقتصادي در مسئله سياست اقتصادي بسيار مهم است.
محمدي گفت: دومين ديدگاه اين افراد اين است که نظم بين المللي موجود حتي اگر ظالمانه هم باشد را نبايد برهم زد.اين عده اعتقاد دارند که در حد توان ما بايد خودمان را تبديل کنيم به بخشي از نظم بين المللي. لذا اظهاراتشان درخصوص اينکه ما بايد با قدرت هاي جهان مشکلاتمان را حل کنيم از اين دست اقدامات است. سيستم هاي اطلاعاتي دولت روحاني را به دليل اينکه مي خواهد راست بگويد و صادق باشد بارها بهترين فرصت تلقي کردند.
اين کارشناس مسائل بينالملل اظهار داشت: سومين ديدگاه اين است که قدرت ملي ما براي رفتار مستقل کافي نيست. براي همين مي بينيد افرادي مثل سريع القلم در اصل با مفهوم استقلال مشکل دارند.
* برخيها در دولت معتقدند که بايد اقتصاد را جانشين ايدئولوژي کنيم
اين کارشناس مسائل سياسي بيان داشت: در سال 87 در کنفرانس سياست خارجي توسعه گرا در مرکز تحقيقات استراتژيک در زمان آقاي روحاني مطرح شد که براي تامين امنيت با ناتو همکاري کنيم ولي کساني که اين مسئله را مطرح کردند غافل از اين هستند که براي اين امر بايد ما تغيير کنيم؛ يعني جمهوري اسلامي نبايد باشد و يک چيز ديگري به جاي آن باشد. ما نبايد ساده انديش باشيم. اصلا ماجراي نگاه متفاوت و ديپلماسي متفاوت نيست؛ مسئله اين است که ما با تفکري مواجه هستيم که معتقد است که سازش نه تنها خوب است بلکه به نفع کشور است.آن ها معتقدند که رئيس اين نظم بين المللي آمريکا است و ما بايد با آن سازش کنيم و نظم را برهم نزنيم.
محمدي گفت: در واقع دولت تلاش ميکند نرمش در حوزه هسته اي را سرايت بدهد به ساير حوزه ها در حالي که ديدگاه مقام معظم رهبري اين است که نرمش در حوزه هسته اي ابزاري است براي مقاومت در ساير عرصه ها.اينجا نرمش مي کنيم که در ساير جاها مقاومت کنيم. البته همن مسئله سوريه نشان مي دهد که اين تفکر غلط است چون اگر قرار بود با اين روش عمل کنيم، بشار اسد رفته بود و به دنبال آن حزب الله لبنان هم ضربات جدي مي خورد و ما هم گرفتارسلفي گري بوديم و هيچ ابزاري هم براي مقابله با اين پديده نداشتيم.
وي ادامه داد: نظم جهاني موجود شامل سه رکن قدرت هاي جهاني، سازمان هاي بين المللي و معاهدات بين المللي است که ما هيچ کدام را قبول نداريم. تجربه تاريخي قبل و بعد از انقلاب هم همين نگاه را تاييد مي کند و فرقي نمي کند که جمهوري اسلامي باشد يا نه!
وي گفت: در زمان شاه هم در بحث هسته اي بخش غني سازي را ممنوع کردند و گفتند اين مسئله ناقض نظم جامعه بين المللي است. بنابراين دولت به نوعي معتقد است که بايد خط قرمزها و اصول را تعديل کرد و دست و پايمان را در منطقه جمع کنيم و اقتصاد را جانشين ايدئولوژي کنيم و با آمريکا وجه اشتراک پيدا کنيم نه اينکه در برابر آن مقاومت کنيم.