سال 90 طرح تعويض کارتهاي پايان خدمت و معافيت با کارت هوشمند آغاز شد.
اين طرح در ابتدا تنها براي دارندگان کارتهاي معافيت اجرا شد اما با دريافت اطلاعات و آمادگي سازمان وظيفه عمومي طرح تويض کارتهاي پايان خدمت نيز از سال گذشته آغاز شد.
سردار ابراهيم کريمي، جانشين رئيس سازمان وظيفه عمومي در مورد علت اين کارت ميگويد: به اين دليل ابتدا کار تعويض کارتهاي معافيت را آغاز کرديم چون اطلاعات اين کارتها و صاحبان آنها در دسترس بود و تقريبا مشکلي بابت جمعآوري اين اطلاعات نداشتيم.
به گفته جانشين سازمان وظيفه عمومي ناجا، کارتهاي معافيت قديمي از تيرماه سال گذشته فاقد اعتبار شده و دارندگان اين کارتها نميتوانند خدماتي که نياز به ارائه کارت پايان خدمت يا معافيت دارد استفاده کنند.
اين افراد اگر براي تعويض گواهينامه خود و يا دريافت گذرنامه يا تعويض آن مراجعه کنند، اداره مربوطه از آنها کارت هوشمند را طلب ميکند و عملا با کارتهاي قديمي نميتوان کاري از پيش برد.
در آخرين فراخوان سازمان وظيفه عمومي از کسانيکه کارت خود را بعد از سال 60 و يا به عبارتي بعد از يکم فروردين 1360 دريافت کردهاند درخواست شده است تا براي تعويض کارت قديمي خود با کارت هوشمند مراجعه کنند.
سردار کريمي در مورد چرايي مبنا قرار دادن سال 60 ميگويد: از آنجايي که کشور ما در شرايط صلح قرار دارد، مردان 50 سال به بالا از انجام خدمت وظيفه معاف هستند و ميتوانند با ارائه شناسنامه خود خدمات دريافت کنند اما چون ما نميتوانستيم سن را در تعويض کارت مبنا قرار دهيم و با تحصيل کردهها و تحصيل نکردهها برخورد دوگانه داشته باشيم، سال 60 را مبنا قرار داديم.
بر اين اساس تمام کساني که کارت خود را از سال 60 به بعد دريافت کردهاند ولو اينکه بالاي 50 سال سن داشته باشند، بايد براي تعويض کارت خود اقدام کنند و افرادي که کارت خود را حتي يک روز قبل از سال 60 و روز 29 اسفند سال 59 دريافت کردهاند، نيازي به تعويض کارت خود ندارند.
جانشين رئيس سازمان وظيفه عمومي پيرامون زمان تعويض کارتهاي قديمي که فاقد اعتبار شدهاند گفت: درست است که اين کارتها فاقد اعتبار شدهاند اما کار تعويض آنها همچنان ادامه دارد ولي بايد بدانيم که تعويض کارت افرادي که دير مراجعه کردهاند براي تعويض، در اولويت قرار ندارد و اولويت با کساني است که در زمان مقرر مراجعه ميکنند.
زمان معمولي که براي تعويض کارتهاي قديمي با هوشمند سپري ميشود حدود يک ماه است و بعد از اين مدت کارت هوشمند بوسيله پست به در منزل افراد ارسال ميشود. اما وجود دارند کساني که زماني بيش از يک ماه را در انتظار دريافت کارت خود ميگذرانند.
سردار کريمي علت اين امر را نبود اطلاعات اين افراد و نياز به استعلام از ستادکل نيروهاي مسلح عنوان ميکند و در مورد کسانيکه اطلاعات آنها به نحوي در دسترس نيست ميگويد: به اين افراد اطلاع داده ميشود تا خود به يگان خدمتي خودشان مراجعه کنند و نسبت به دريافت و تکميل اطلاعات خود اقدام کنند.
به گفته جانشين رئيس سازمان وظيفه عمومي ناجا حدود 95 درصد کارتها در مدت يک ماهه صادر و تحويل افراد ميشود و تنها 5 درصد از کارتها زمان صدورشان بيش از يک ماه به طول ميانجامد.