پر بازدیدترین
خبر های ورزشی
آمار سایت
امروز
-1
دیروز
-1
هفته
-1
ماه
-1
کل
-1
 
کد مطلب: 115797
احداث سد تامين آب شرب در محل دفع زباله/ انتظار آب سالم از سد باباحيدر نمي‌توان داشت
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 685

به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، کم‌توجه‌اي به عمليات‌ سازه‌اي مهار آب‌هاي سطحي و استفاده بيش از حد از منابع زيرزميني، همواره در شمار مهمترين چالش‌هاي حوزه مديريت منابع آبي در ميان متوليان و دست‌اندکاران استان چهارمحال و بختياري مطرح بوده است. آنها مهار و ذخيره‌سازي آب‌هاي سطحي در درياچه سدهاي کوچک و بزرگ را مهمترين راه برون‌ رفت از بحران آبي پيش‌روي بخش‌هاي کشاورزي، صنعت و شرب مردمان اين منطقه اعلام مي‌دارند.

صرف‌نظر از ميزان صحت و نقش اين ايده در حل چالش‌هاي آبي منطقه، به‌نظر مي‌رسد جانمايي صحيح و انتخاب کارشناسي و اصولي محل احداث اين سازه‌هاي آبي، نکته‌اي کليدي و مهم در روند صحيح و پايدار دست‌يابي به اهداف تعيين شده در اين بخش از مديريت آبي منطقه باشد که بعضي اوقات مشاهده مي‌شود به شکل شگفت‌انگيزي مورد غفلت طراحان اينگونه سازه‌ها قرار مي‌گيرد.

سد غدير شهرستان فارسان سدي است که براي تامين آب کشاورزي، آب شرب و صنعت روستاهاي شهرستان فارسان وشهر فارسان بنيان نهاده شده است و نکته مهم اين است که اين سد در محل دفع زباله هاي شهر باباحيدر احداث شده و هم اکنون نيز زباله ها در اين محل انباشته مي شوند. حال اگر اين سد هنگامي که آبگيري شود و شيرابه زباله ها به درياچه پشت سد نفوذ کند مي تواند سلامتي مردم منطقه را به شدت تهديد کند.

جانمايي صورت گرفته سد فاقد جامع‌نگري لازم بوده است

نايب رئيس انجمن زيست محيطي تسنيم در استان چهارمحال و بختياري اظهار داشت: چهارمحال و بختياري يکي از استانهايي است که با توجه به مديريت سالهاي قبل آب شرب و کشاورزي آن بيشتر از آبهاي زير زميني (حدود 80 درصد) تامين شده است و توجه اي به آبهاي سطحي نشده است و اين مهم مشکلات بسيار زيادي از جمله فرو نشست زمين و شور شدن آبها را در بر داشته است.

هومان خاکپور بيان داشت: سياستهاي جديد و ايجاد مشکلات در خصوص آبهاي زير زميني مسئولان را به سمت استفاده از آبهاي سطحي و جاري کرده است اما نکته مهمي که بايد به ان توجه شود اين است بايد موارد بهداشتي، علمي و محيط زيستي و اجتماعي و... در منابع تامين آب مورد توجه قرار گيرد تا مشکلي در آينده پيش نيايد.

وي تاکيد کرد: سد غدير شهرستان فارسان چهارمحال و بختياري يکي از سدهايي است که در راستاي سياست مديريتي آبي( استفاده کمتر از آبهاي زير زميني) بنيان نهاده شده و قرار است آب ذخيره شده در پشت اين سد اضافه بر تأمين بخشي از نيازهاي آبي بخش‌هاي صنعتي و کشاورزي منطقه، با ورود به شبکه‌هاي آب‌رساني کمبود آب شرب ساکنان اين شهرستان را جبران کند، اما متاسفانه جانمايي صورت گرفته فاقد جامع‌نگري لازم بوده و محل دفن زباله شهر باباحيدر سال‌هاست که در بالا دست مخزن اين سد قرار گرفته است.

هومان خاکپور بيان داشت: مکاني که با آبگيري اين سد، به زير آب رفته و آلودگي‌هاي ناشي از شيرابه چندين ساله زباله‌هاي خانگي و صنعتي و بيمارستاني‌اش را وارد شبکه آب شرب مردم اين ديار مي‌کند و مي‌تواند يک بحران ميکروبي و زيست محيطي را را براي مردمان منطقه به‌دنبال داشته باشد و ماجراي تلخي که طراحان اين سد فکر مي‌کنند مي‌توانند فقط با احداث يک خاکريز و جدا سازي محل دفن زباله از مخزن سد، مانع رخداد آن شوند.

اين فعال محيط زيست تصريح کرد: محل احداث اين سد مخزني در سه کيلومتري غرب شهر باباحيدرو بر روي رودخانه سراب است که دو سرشاخه سراب(چشمه پرآب سراب) و بردي منابع اصلي تأمين کننده آب آن هستند.

خاکپور بيان داشت: انتظار است نهادهاي متولي حوزه محيط زيست و بهداشت محيط، قبل از آنکه فرصت‌هاي پيشگيري از دست برود و سلامت مردم با تهديدهاي جدي مواجه شود، با ورود مؤثر به اين موضوع و بهره‌گيري از ظرفيت‌هاي قانوني سازماني‌شان به وظايف و تکاليف خود در حوزه مراقبت از سلامت مردم عمل کنند.

شيرابه زباله ها به خاک و سنگ بستر نفوذ کرده است

مدير کل حفاظت محيط زيست استان چهارمحال و بختياري نيز در گفتگو با خبرنگار مهر در اين خصوص اظهار داشت: سد بابا حيدر شهرستان فارسان با هدف تامين آب شهر فارسان و روستاهاي تابعه بنيان نهاده شده است.

سعيد يوسف پور ادامه داد: قبل از شروع احداث و محل احداث شد محل دفع زباله شهر باباحيدر بوده است و پيگيري هاي بسياري توسط محيط زيست استان در اين خصوص انجام شده است و اخطار به شهرداري باباحيدر نيز در اين خصوص داده شده است و همچنين از سوي مراجع قضايي اين مهم پيگيري شده است.

وي گفت: هم اکنون زباله هاي شهر بابا حيدر در محل بالا دست مخزن سد ريخته مي شود و اتفاقي که در اين محل افتاده اين است که آلودگي شديد در اين منطقه رخ داده است و شيرابه زباله ها به خاک و سنگ بستر نفوذ کرده است.

وي تصريح کرد: اگر سد بخواهد آبگيري شود الزاما بايد زباله هايي که طي سالهاي گذشته در اين منطقه دپو شده است خارج شود و محل دفع زباله ايزوله شود.

يوسف پور گفت: سنجش آلودگي از بستر بايد انجام شود و عمليات خنثي سازي قبل از آبگيري انجام شود که در آينده سلامتي مردم شهرستان فارسان را تحت تاثير قرار ندهد.

وي در ادامه با اشاره به انعقاد تفاهمنامه هاي بين شهرداري باباحيدر و مجموعه آب منطقه اي، گفت: اقدامات لازم در راستاي تفاهمنامه ها هنوز عملي نشده است و اقدامات در اين خصوص انجام نشده است.

گفتني است طول تاج سد اين سد 624 متر و ارتفاع آن از سنگ بستر 68 متر و از نوع خاکي- سنگريزه‌اي است که عمليات اجرايي اين سد از سال 1387 آغاز شده و به دليل کمبود اعتبار هنوز به بهره‌برداري نرسيده است.

منبع:مهر

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html