به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، اگر اهل زرق و برق و هتل چند ستاره و ديگر امکانات مجلل هستيد، پيشنهادمان را پس ميگيريم ولي اگر مايل به ديدن نديدهها و شنيدن نشنيدهها و کنکاش در آداب و سنن و فرهنگ ايراني هستيد، بار و بنديل را ببنديد و راهي شويد.
شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختياري مبدأ سفر است و براي اطراق محل مناسبي است. فاصله شهرکرد از اصفهان 90 کيلومتر و فاصله شهرکرد از تهران حدود 470 کيلومتر است. هتل و مهمانسرا هم به قدر کافي دارد و البته کمپهاي مسافرتي هم در چند پارک بزرگ شهر برپا هستند.

آب و هوا هم در اين روزها اگرچه قابل پيشبيني نيست ولي بد هم نيست. در اين شهر و اطراف آن سه گويش فارسي، بختياري و ترکي رواج دارد. علت اين که اين شهر را شهرکرد ناميدهاند، زياد مشخص نيست. در لغتنامه دهخدا آمده است که در اين محل پاسگاهي جهت تأمين عبور و مرور ساخته شده بود و چون پاسداران اين پاسگاه را ايل کردان تشکيل ميدادند به نام «دهکرد» و به مرور شهرکرد موسوم شده است.
شهرکرد از شمال به شهرستان زيباي سامان با باغهاي وسيع بادام و انگور و هلو راه دارد که البته در اواخر تابستان برداشت ميشوند. رودخانه زيباي زايندهرود با سايباني طبيعي از درختان زيباي بيد و چنار، پذيراي مهمانان و مسافران مسير سامان است. آرامگاه دهقاني ساماني، شاعر معروف ايراني، پل تاريخي زمانخان، مجتمعهاي متعدد ويلايي، حمام تاريخي شوشتري و مناظر زيباي حاشيه زايندهرود از ديگر جاذبههاي گردشگري سامان هستند.
اگر قصد خريد خشکبار را داريد اين منطقه از بهترينهاي ايران است. وجود افسانههاي متعدد بين رسم و رسومات مختلف اهالي سامان از ويژگيهاي اين شهر است که نشانگر قدمت اين منطقه است. ازجمله مهمترين اين افسانهها عبارتند از: افسانه زن و مرد، افسانه نعلشکن، افسانه کوه شيراز و افسانه علي مکان.
از جنوب شهرکرد هم ميتوانيد به شهرهاي بروجن، بلداجي، گندمان، شلمزار و اردل راهيابي کنيد. هر کدام از اين شهرها با جاذبههاي مختلف خود ميتوانند يکي دو روز از مسافرت شما را پر کنند. بروجن با ارتفاعي بالغ بر 2200 متر از سطح دريا، از مرتفعترين شهرهاي ايران است.

جاذبههاي طبيعي مانند منطقه حفاظت شده و پارک ملي تنگ صياد، قلعه دزک، منطقه گردشگري سياسرد، تالاب بينالمللي چغاخور، تالاب گندمان و درياچه شلمزار از ديدنيهاي اين منطقه هستند البته اگر اهل کمي ماجراجويي و سختي سفر هم باشيد، ادامه مسير به سمت لردگان خالي از لطف نيست، آبشارهاي زيباي آتشگاه و دره عشق همراه با طبيعتي کمنظير منتظر علاقهمندان هستند. البته بهتر است براي ديدن اين آبشارها در فصل بهار برنامهريزي کنيد.
اگر در شهرکرد مستقر شديد، پيشنهاد ما مسير شهرکرد به کوهرنگ است. کوهرنگ يا چلگرد، شهر جديد و زيبايي است که در فاصله 120 کيلومتري غرب شهرکرد و در منتهياليه غرب استان واقع شده و قله زيباي زردکوه بختياري که دومين قله بلند زاگرس محسوب ميشود، در نزديکي آن است.
در مسير شهرکرد به کوهرنگ هم ميتوانيد از آثار تاريخي و مناظر طبيعي شهرستان فارسان ازجمله «پيرغار» ديدن کنيد. کتيبههاي قاجاري پيرغار که لشگرکشي بختياريها به تهران و نقش آنها در انقلاب مشروطيت را شرح داده نيز جالب توجه هستند. غار سراب در نزديکي روستاي دهنو نيز ميتواند گزينه مناسبي براي ماجراجويان باشد.
پس از عبور از فارسان، کوه سالدرا، روستاي ده چشمه و روستاي بابا حيدر به شهر کوهرنگ ميرسيد که بياغراق جزو زيباترين مناطق استان محسوب ميشود و بهتر است براي ماندن يکي دو روزه در اين شهر برنامهريزي کنيد. آبشار تونل کوهرنگ همچون عروسي تور به سر، از دور به مهمانان اين منطقه خوشآمد ميگويد و مطمئن باشيد که خواه و ناخواه مهمان يک عروسي بسيار زيبا، سنتي و جذاب خواهيد بود. در يکي از سفرها در بدو ورود به کوهرنگ، به يک عروسي شاد و مجلل برخورديم و از دور نظارهگر شديم.
ميزبان مجلس صميمانه جلو آمد و گفت تشريف بياوريد، اينجا همه دعوت هستند. گفتيم غريبهايم و مسافر. گفت غريبه و آشنا نداريم حتي غريبهها محترمتر هستند. در اينجا مهمان ناخوانده هم نور چشم مجلس است. براستي که چنين بود. شگفتزده شديم از اين همه سادگي و خونگرمي عشاير لر. از قرار معلوم چند هتل و مهمانپذير هم در اين شهر کوچک و دوستداشتني پذيراي مهمانان هستند.
آبشار و تونل کوهرنگ نخستين جلوهاي است که چشم شما را ميگيرد! تونل کوهرنگ تونلي است تاريخي که براي انتقال آب رود ماربر (آب کوهرنگ) به زايندهرود ساخته شدهاست. نخستينبار در سال ????هجري قمري شاهعباس، فرمانرواي تامه بختياري را مأمور الحاق آب کارون به زايندهرود کرد و در اين خصوص گردنه کوهرنگ به چلگرد نيز توسط بختياريها شکافته شد که اکنون به نام کارکنان معروف است.

در ادامه کوه کارکنان، آب آن در يک سراشيبي تند به پائين ميغلتد که منظره بسيار بديعي را حاصل کرده و باعث ايجاد آبشار کوهرنگ شده است. اگرچه در اطراف اين آبشار، آنطور که بايد و شايد، امکانات مناسب گردشگري تعبيه نشده است، ولي خيل عظيم مسافران و مهمانان مخصوصاً در ايام تعطيل، اطراف آن را پر ميکند.
اگر در سکوت شب، در نزديکي اين محل اقامت داشته باشيد، زيبايي لغزش آب از آبشار کوهرنگ ميتواند بسيار دلنشين و خاطرهانگيز باشد.
از کوهرنگ به سمت غرب که ميرويد پس از طي پنج کيلومتر در امتداد آب کوهرنگ به روستاي «شيخ علي خان» ميرسيد. جلوه شگفتانگيز اين روستا، آبشاري است که با وقار و زيبايي خاصي گيسوان مرطوب خود را به سوي مهمانان پرتاب ميکند. بياختيار محو شکوه و جلوه اين آبشار خواهيد شد. در اين محل ميتوانيد دوغ محلي، رب انار و شيره خرما و ميوههاي بومي تهيه کنيد.
چشمه ديمه نيز از ديگر محلهاي جذاب اطراف کوهرنگ است. اين چشمه در فاصله 10 کيلومتري شمال کوهرنگ و در نزديکي روستاي ديمه واقع شده است. چشمه ديمه سرچشمه اصلي زايندهرود قبل از ايجاد تونل کوهرنگ است و از آب آن در افسانهها و اشعار لري بسيار ياد شده است.
طبق گزارشهاي موجود آب اين چشمه از گواراترين و سالمترين آبهاي شناخته شده ايران است. لالههاي واژگون کوهرنگ يا «اشک مريم» از ديگر جذابيتهاي ديمه است که متأسفانه در فصل پائيز نميتوانيد آن را ببينيد... اين گل زيبا در کنار صدها گل و گياه دارويي ديگر در فصل بهار و ابتداي تابستان زينتبخش ارتفاعات و مراتع کوهستاني اين منطقه هستند.