به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، سيد صدرالدين شريعتي رئيس دانشگاه علامه طباطبايي حدود 26 سال است که در دانشگاه علامه طباطبايي عضو هيئت علمي است از سال 67 تا 73 رئيس دانشکده روانشناسي بوده و حدود 8 سال است که رياست اين دانشگاه را برعهده دارد.
شريعتي در گفتوگوي از بازنشستگي اساتيد در اين دانشگاه و ليست اعضاي هيئت علمي که جديدا مطرح شده است گفت و تأکيد کرد که به دليل حفظ عفت عمومي نميتواند خيلي از مطالب را بگويد.
معتقد است که به رغم ادعاي عدهاي اصلا قدرتي ندارد، طلبه خدمتگزار سادهاي است که تحصيلات حوزوي و دانشگاهي دارد و به جناح سياسي خاصي وابسته نيست.
* نحوه اجرا طرح تفکيک جنسيتي در دانشگاه علامه طباطبايي چگونه بوده است؟
شريعتي: وقتي مسئوليت دانشگاه علامه را برعهده گرفتم متأسفانه فضاي دانشگاه و خصوصا خوابگاههاي دانشجويي از نظر فرهنگي و اخلاق عمومي مشکلات جدي داشت به طوري که درگيريهاي زيادي بين پسران و دختران صورت ميگرفت.
در يکي از اين سالها پسري با 28 ضربه چاقو در پل مديريت دختر دانشجويي را به قتل رساند که هر دوي آنان نيز دانشجوي دانشگاه علامه طباطبايي بودند. همچنين موارد ديگري وجود داشت که خانوادهها آن موارد را به دانشگاه ارجاع ميدادند و دانشگاه نيز آن مشکلات را ريشهيابي ميکرد و با شناسايي منشأ آن مشکلات در برطرف کردن آنان اقدام ميکرد.
من براي اجراي تفکيک جنسيتي با صاحبنظران تعليم و تربيت مشورت کردم و نتيجه آن شد که از تراکم کلاسها کاسته شود، در دولت دهم نيز وزير علوم وقت قانوني را به دانشگاهها ابلاغ کرد که اين قانون مصوب شوراي عالي انقلاب فرهنگي نيز بود.
مفهوم قانون اين بود که دختران و پسران در کلاسها در رديف جداگانهاي قرار بگيرند و تبصرهاي وجود داشت که اگر دانشگاهي ميتواند کلاسهاي دانشجويان را جدا کند اين کار را انجام دهد. ما نيز با مشورتهايي که با مديران گروهها و رؤساي دانشکدهها و برخي از اعضاي هيئت علمي انجام داديم به اين نتيجه رسيديم که کلاسها را با شيب ملايم و با رعايت اصول آموزشي از هم جدا کنيم.
* از چه سالي طرح تفکيک جنسيتي در دانشگاه علامه اجرا شد؟
شريعتي: در سال 89 ما کلاسهاي عمومي را جدا کرديم که حدود 600 کلاس شد و بازخوردي که اين عمل داشت خوب بود به طوري که دانشجويان به ما اعتراض ميکردند که چرا اين طرح در کلاسهاي تخصصي ما اجرا نميشود.
در سال 90 نيز با رعايت اصول دانشگاهي کلاسهاي درس را به سمت جداسازي پيش برديم و در دفترچه انتخاب رشته سال 91 ظرفيت پذيرش دانشجو را ارتقاء داديم و به مرز 60 نفر رسانديم. بدين صورت که در هر رشته 30 نفر پسر و 30 نفر دختر جذب ميشد.
نهايتاً وروديهاي سال 91 چه کارشناسي و چه کارشناسي ارشد در دو کلاس جداگانه تقسيم شد و استاد توانست به راحتي با دانشجويان ارتباط برقرار کند.
* نتايج مثبت اين طرح جه بود؟
شريعتي: هرچه پيش رفتيم آثار مثبت اين طرح را بيشتر شاهد بوديم، در سال 89 مشروطيهاي دانشگاه هزار و 200 نفر بود که اين تعداد در سال 90 به 600 نفر رسيد و همين کار آثار مثبتي را در رفتار اجتماعي دانشجويان ايجاد کرد.
با اجراي اين طرح کميتههاي انضباطي دانشگاه تقريباً تعطيل شد و خانوادهها نيز اظهار رضايت کردند، چنين کاري باعث شد که خانوادهها تمايل پيدا کنند که دختران خود را به دانشگاه علامه طباطبايي بفرستند.
طرح تفکيک جنسيتي در کلاسهاي مقطع کارشناسي ارشد ما صد درصد اجرا ميشود و اين طرح در مقطع ليسانس تا 97 درصد اجرا شده است.
متأسفانه اين مسئله را گروهي برنميتابند و دلايلش را من نميدانم شايد مسائل سياسي و يا عقيدتي باشد و يا اينکه اين جريانات ميخواهند دوباره تنشها را در دانشگاه زنده کنند و با اين کار جلوي حرکت علمي دانشگاه را بگيرند.
در همين ايام محضر آيتالله مکارم شيرازي رسيديم و همين بحث را خدمت ايشان مطرح کردم و ايشان نيز از اين اقدام ما فوقالعاده تجليل کردند و گفتند اين حرکت، حرکت خوبي است و چنين اقدامي در دانشگاههاي آلمان نيز انجام شده است و شما بدون توجه به اين جنجالها به کارتان ادامه دهيد.
* عدهاي معتقدند که کنترل شما بر روي تشکلهاي دانشجويي و اساتيد بيش از حد است؟
شريعتي: ما هيچ کنترلي خارج از قانون بر تشکلهاي دانشجويي نداريم، اين تشکلها براساس قانون شکل گرفتند مانند بسيج، انجمن اسلامي و ديگر تشکلها که زير نظر معاونت فرهنگي اداره ميشوند و طبق آييننامه به فعاليتهاي خود ميپردازد.
*آيا تشکلها از عملکرد شما رضايت دارند؟
شريعتي: الان حدود 40 انجمن علمي داريم که اين تشکلها کاملاً فعال هستند ما اگر عملکرد 8 ساله خودمان را در حوزههاي مختلف ارائه کنيم شما خواهيد ديد چه کارهاي مفيدي در دانشگاهها صورت گرفته است.
انجمن اسلامي دانشگاه علامه به دفاع از عملکرد دانشگاه بيانيهاي صادر کرده و حرکات قبيحي که عليه دانشگاه شده را محکوم کرده است و قوه قضاييه خواسته با اين قبيل رفتارها برخورد کند. حال اگر دانشگاه اين تشکلها را در تنگنا قرار ميدهد اينها چرا اينگونه رفتار ميکنند.
* برگزاري اردوهاي دانشجويي در دانشگاه علامه طباطبايي به چه صورت است؟
شريعتي: ما برگزاري اردوهاي مختلط را به هيچ وجه اجازه نخواهيم داد اين در حالي است که از سال 84 و قبل از آن ما شاهد برگزاري اردوهاي مختلط دانشجويي بوديم که مشکلات عديده فرهنگي را به همراه داشت.
مبناي ارتباط ما با دانشجويان قانون و ضابطه است و هر تشکلي اگر طبق قانون رفتار کند دانشگاه نيز همکاري لازم را با آنان خواهد داشت.
بسيج دانشجويي دانشگاه در حال حاضر در اردوي جهادي ايران هستند و دانشگاه نيز تمام توان خود را براي کمک به اين تشکل به کار ميگيرد.
* فعاليتهاي شما در حوزه سختافزاري در دانشگاهها چگونه بوده است؟
شريعتي: وقتي بنده مديريت دانشگاه را پذيرفتم دانشگاه حدود 800 متر فضاي ورزشي داشت و در حال حاضر اين ميزان به 15هزار متر افزايش يافته است.
در خوابگاهها مکان ويژهاي را براي ورزش در نظر گرفتهايم، دانشگاه استخر سرپوشيدهاي به مساحت 2 هزار و 600 متر را براي دانشجويان ساخته است که هدف اصلي از اين کار افزايش رفاه دانشجويان بود.
* عدهاي معتقدند کيفيت خوب غذاي دانشگاه مسکني براي آرام نگه داشتن دانشجويان است؟
شريعتي: من معتقدم بايد کيفيت غذاي دانشگاه از سطح بالايي برخوردار باشد که البته غذاي دانشگاه علامه طباطبايي در سطح دانشگاه تهران از بهترين کيفيت برخوردار است و اصلاً اين قضيه وجود ندارد که علت کيفيت خوب غذاها براي آرام نگه داشتن دانشجويان است.
بيمه دانشجويان نيز انجام شده است و همچنين دانشگاه در زماني که دانشجويان نياز به کمک مالي داشته باشند به اين افراد کمک خواهد کرد.
* عدهاي معتقدند که قدرت شما آنقدر بالاست که وزيري نميتواند شما را برکنار کند.
شريعتي: من اصلا قدرتي ندارم، من يک طلبه خدمتگزار ساده هستم که هم تحصيلات حوزوي و هم دانشگاهي دارم اما از اينکه خدا جلوي مکر افراد را ميگيرد اين نشان از قدرت من نيست. چرا که خدا از افراد مومن دفاع ميکند من جز وابستگي به حق به هيچي وابسته نيستم.
من مقلد امام و مقام معظم رهبري هستم و اين دو بزرگوار قوانين جمهوري اسلامي و عمل به آنان را شرعي و تخلف از آن را حرام ميدانند و من نيز به اين معتقدم به همين خاطر در دانشگاه علامه قانون را فصلالخطاب قرار دادم.
* به جناح سياسي خاصي وابسته نيستم
من به جناح سياسي خاصي وابسته نيستم و در مقابل جرياناتي که به من حمله ميکنند کسي نيست از من دفاع کند.
بنده اصلا قدرتي ندارم و معتقدم حق پايدار و باطل نابود شدني است. کساني که به من خرده ميگيرند کلام حقي ندارند. چرا که خود سخن حق بر روي شنونده تاثير ميگذارد و بدين دليل جرياناتي که به من حمله کردند باطل هستند خود باطل بودن نابودي ميآورد و قطعا حرف آنان به کرسي نمينشيند و اين نشان از قدرتمند بودن من نيست.
من در زندگي به 4 اصل به عنوان اصول استراتژيک معتقدم. اصل اول تقوا و رعايت اصول اخلاقي بر مبناي دين است. اصل دوم عدم تبعيت از منافق و کافر است. سومين اصلي که من بدان معتقدم اين است که اطاعت از نفاق را قبول ندارم و همچنين معتقد به تکليفمداري و تبعيت از خدا هستم. و اصل چهارمي که به آن معتقدم توکل به خداست. کمي توکل باعث شده است خدا نيز از من در برابر دشمن دفاع کند.
همين توکل است که باعث شده حرکات قبيحي عليه من به وجود بيايد و قطعا همين توکل به خدا من را نجات خواهد داد.
* عدهاي خاص ميخواهند جلوي کار سالم دولت را بگيرند
اين افراد و جرياناتي که به من حمله کردند هر دولت جديدي که ميآيد نيز به آن حمله ميکنند. در حال حاضر نيز که دولت يازدهم سر کار آمده است ما طبق فرمايشات رهبري موظف هستيم که با اين دولت همکاري کنيم و کمک حال دولت باشيم اما عدهاي خاص نميخواهند دولت يازدهم آرامش داشته باشد و در حقيقت ميخواهند جلوي کار سالم دولت را بگيرند.
اين جريانات ميخواهند روند علمي کشور را که رو به پيشرفت است دچار خلل کنند و با اين جوي که به راه انداختهاند ميخواهند دانشگاهها را در آستانه سال تحصيلي جديد دچار تنش کنند.
* عدهاي به شما به خاطر بازنشسته کردن اجباري اساتيد انتقاد ميکنند آيا روند بازنشستگي اساتيد دانشگاه علامه قانوني بوده است يا خير؟
شريعتي: امسال ما هيچ استادي را بازنشسته نکرديم و تنها با درخواست يک استاد که خودش درخواست بازنشستگي داشت موافقت کرديم.
* به دليل حفظ عفت عمومي نميتوانم خيلي از مطالب را بگويم
من به خاطر مسائل شخصي و حفظ عفت عمومي نميتوانم خيلي مطالب را بيان کنم. در مورد بازنشستگي اساتيد سال قبل بايد بگويم بعضي از اين اساتيد طبق نظر هيئت انتظامي اساتيد حکم اخراج داشتند اما دانشگاه به خاطر مسائل خانوادگي آنان، آن اساتيد را بازنشسته کرد و اين درست نيست که عدهاي بازنشستگي اين افراد را اجباري بيان ميکنند.
يکسري اساتيد ما خود درخواست بازنشستگي دادند و من نيز در ابتدا مخالف بودم اما با اصرار آنان موافقت کردم.
يک سري از اساتيد ما نيز اصلا رکود علمي داشتند بعضي از اين اساتيد در 34 سال خدمت در مجلات علمي داخلي حتي يک مقاله چاپ نکردند. همچنين بعضي از اين اساتيد به خاطر بيماري بازنشسته شدند.
اگر ما بخواهيم جامعه علمي کشور را نو کنيم بايد اجازه دهيم جوانان ما نيز زمينه فعاليت داشته باشند که اين باعث ميشود امر بازنشستگي طبيعي باشد.
حال عدهاي که دليل ميآورند اين اساتيد به زور بازنشسته شدند براي ما دردآور است. اگر در محکمهاي اقامه دعوي شود قطعا من با دلايل محکم علت بازنشستگي آنان را عنوان ميکنم. براي مثال استادي که شاخص ارزيابي آن از 20 نمره 8 است، ما چگونه ميتوانيم اين استاد را در دانشگاه نگه داريم.
* عدهاي معتقدند شما در چند روز اخير و بدون سابقه قبلي 100 عضو هيئت علمي استخدام کرديد؟
شريعتي: ما نه تنها 100 بلکه بيش از 100 عضو هيئت علمي را جذب کرديم، زماني که من مسئوليت دانشگاه را بر عهده گرفتم بعضي از گروهها تنها 2 استاد هيئت علمي داشتند حال با اين وضعيت اين گروهها چگونه ميتوانستند دانشجويان را اداره کنند.
ضريب ما از نظر علمي بايد يک به 18 باشد يعني در برابر 18 دانشجو يک استاد وجود داشته باشد و ما نيز تلاش کرديم اين ضريب را احيا کنيم لذا دانشگاه از سال 85 برنامهريزي جامعي انجام داد تا ظرفيت گروهها را احيا کند البته بعضي گروهها از جذب استاد ناراحت بودند ولي ما از قانون موجود استفاده کرديم و اساتيدي که از بعد علمي و اخلاقي قوي بودند را جذب کرديم.
ما يک سري گروههاي جديد را نيز به عنوان ميانرشتهاي ايجاد کرديم، در سال 84 دانشگاه علامه در رشته دکتري تنها 17 رشته داشت اما در حال حاضر به 80 رشته رسيده است.
ما چندين دانشکده جديد تاسيس کرديم از جمله زبانهاي خارجي، الهيات، رياضي و رايانه، امور مالي و علوم مالي، ارتباطات و ورزش که هر کدام از اين دانشکدهها سه گروه دارند و هر گروه حداقل 5 عضو دارد. به همين خاطر ما مجبوريم دست به جذب استاد بزنيم که اولويت را بر دانشجويان خود علامه گذاشتيم.
بر اساس قانون جذب هيئت علمي که مصوب شوراي عالي انقلاب فرهنگي است، براي اساتيدي که به دنبال جذب آنان هستيم پرونده تشکيل ميدهيم که بعضي در صلاحيت علمي و صلاحيت اخلاقي مشکل داشتند و برخي نيز که صلاحيت آنان احراز شد براي بررسي 6 ماه تا يک سال طول ميکشد. حال پس از آنکه هيئت جذب اظهار نظر ميکند ما بايد ليست اساتيدي که به دنبال جذب آنان هستيم را به وزارت علوم اعلام کنيم و وزارت علوم بايد براي آنان رديف استخدامي در نظر بگيرد. ما نيز طبق همين روال پروندهها را به وزير معرفي کرديم و وزير رديف استخدامي براي آنان تعريف کرد.
لازم است بگويم احکام اين اساتيد يکساله است که پس از يک سال صلاحيتهاي علمي و اخلاقي آنان مجددا بررسي ميشود و اگر قبول شدند حکم آنان تجديد ميشود. با اين حال دانشگاه علامه هنوز نيز نياز به جذب عضو هيئت علمي دارد.
دانشگاه علامه بايد 5 پژوهشکده ايجاد کند که تمامي اين پژوهشکدهها نيرو ميخواهند همچنين ما در شهر قم نيز نيازمند پژوهشکده هستيم در حقيقت اين کارها وظيفه ماست که اگر انجام ندهيم به کشور خيانت کرديم.
* وضعيت علمي دانشگاه علامه از زمان مسئوليت شما چه مقدار رشد داشته است؟
شريعتي: در سال 84 دانشگاه 2 تا 3 مجله علمي داشت در اثر فعاليتهايي که در اين 8 سال داشتيم 30 مجله علمي-پژوهشي و 6 مجله علمي- ترويجي به وجود آمد.
با تلاشهايي که ما داشتيم توانستيم قطبهاي علمي در دانشگاه تشکيل دهيم. قبل از آن فقط قطب اقتصادي بوديم اما الان 7 قطب علمي به وجود آمده که نياز به نيرو دارد.
ما جذب اساتيد را منکر نميشويم اما بايد بگويم که طبق نياز دانشگاه بوده و از طريق وزير علوم اعلام شده است و هيچ تخلفي صورت نگرفته است. اگر عدهاي اين اقدام مرا کودتا ميدانند من معتقدم کودتا در جهل، انحراف و خرافات انجام دادند.
مقام معظم رهبري ميفرمايند: در توسعه کمي و کيفي دانشگاهها با جديت تلاش کنيد و مرزهاي علمي را درنورديد که به رتبه 4 علمي جهان برسيم. اين هدف با جذب اساتيد امکان پذير است که هر چه جوانتر باشند بهتر است.
البته اساتيد جوان که به عنوان استاديار معرفي ميشوند زير نظر استاد تمام فعاليت ميکند که در غير اين صورت رشد علمي اتفاق نميافتد. دانشگاه علامه با اين روند رشد علمي قابل قبولي داشته است. البته آرامشي که در دانشگاه بوده به رشد علمي کمک بسزايي کرده است که عدهاي با اين آرامش مخالف هستند.
* دانشگاه علامه به عنوان نماد دانشگاههاي علوم انساني چه اقدامي براي تحول علوم انساني انجام داده است؟
شريعتي: ما در حوزه تهيه نقشه علمي جامع کشور نقش کليدي در علوم انساني ايفا کرديم. ما بازنگري حوزههاي مديريت، اقتصاد، حقوق، سياست، جامعه شناسي وارتباطات به دانشگاه علامه محول شده که در اين رابطه دهها مجله، سند و اصول علمي تهيه شده که به شوراي عالي انقلاب فرهنگي ارائه شده است.
در بحث بازنگري علوم انساني دانشگاه علامه حضوري ثابت در شوراي بازنگري داشته است. حدود 40 عضو هيئت علمي دانشگاه علامه در بازنگري سرفصلهاي علوم انساني فعاليت ميکنند که نتايج آن به شوراي تحول علوم انساني فرستاده ميشود.
* عدهاي معتقدند دانشگاه علامه با بوجود آوردن پرديس دانشگاهها به جذب دانشجويان پولي اقدام کرده است.
شريعتي: در برنامه پنجم مصوب شده است که دانشگاهها از ظرفيت اضافهشان در مقطع ارشد و دکتري پرديس دانشگاه و با اخذ پول ايجاد کند و ما نيز همين قانون را عمل کرديم. امسال نيز همين روند را انجام داديم.
اين کار خود براي جلوگيري از رفتن نخبگان ما به کشورهاي ارمنستان و تاجيکستان بود که علاوه بر اين باعث ميشد اطلاعات علمي کشور ما به دست ديگر کشورها نرسد.
«اتهاماتي که به دانشگاه علامه ميزنند آب به آسياب دشمن است چرا که شاخص رفتاري دانشگاه علامه قوانين دولت، وزارت علوم، مجلس شوراي اسلامي و فرمايشات رهبري است».
بنده به شهادت اسناد بالادستي ميتوانم بگويم دانشگاه علامه نسبت به سال 84 و قبل از آن رشد علمي فوقالعادهاي داشته است که اين باعث شده دانشجويان در حوزه علوم انساني تمام تلاش خود را بکنند تا به دانشگاه علامه بيايند.
اگر اين اقدامات جرم است بنده مجرم هستم اگر به دليل که جلوي بداخلاقيها را گرفتم مجرم هستم من ميپذيرم. من اين کارها را خدمت به جامعه و انقلاب و تثبيت حاکميت ميدانم. با توسعه علمي است که استقلال کشور حفظ ميشود و من تلاش ميکنم جايگاه علمي جمهوري اسلامي را ارتقا بخشم.
براي زيباسازي دانشگاه علامه من صد درخت در دانشگاه کاشتم، حال انتقاد ميکنند که چرا شمشادهاي دانشگاه را کوتاه کرديد. من 500 اصله درخت زيتون کاشتم حالا آيا اين انتقادها انصاف است؟ اين سخنان توهين به دانشجو است. من کمتر مصاحبه ميکنم چرا که نميخواهم در اين فضاي آرام علمي تنش ايجاد کنم.
من معتقدم دولت جديد نياز به آرامش دارد و ما موظفيم به دولت جديد کمک کنيم اما انگار عدهاي نميخواهند دولت يازدهم اقدامات خوبي انجام دهد. عدهاي ميخواهند با ايجاد تنش براي دولت مشکل ايجاد کنند اما من معتقدم طبق فرمايشات رهبري بايد براي سربلندي دولت خدمت کنم.
منبع: فارس