به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، ائمه اطهار عليهمالسلام آراستگي ظاهر را يک اصل مهم در روابط زناشويي زن و مرد دانسته و سفارشات آموزنده اي درباره زينتهاي مناسب براي آراستن خود داشته اند و همواره تأکيد کرده اند که در اين امر کوتاهي نشود. توصيه به شستن موي سر و محاسن، شانه زدن موي سر، خوشبو کردن بدن با عطر، اصلاح سر و صورت، کوتاه کردن ناخن انگشتان، خضاب و رنگ کردن موي سر و صورت، زايل کردن موهاي زايد بدن، سرمه کشيدن، روغن زدن به مو و مسواک زدن در همين راستا است.
درباره آراستگي و توجه به مرتب بودن ظاهر، ابو عبّاد مي گويد: «امام رضا عليهالسلام تابستان روي بوريا و حصير مينشست و زمستان روي گليم. همچنين جامههاي درشت و زبر ميپوشيد، ولي وقتي در برابر مردم ظاهر ميشد، خود را ميآراست».(1)
در روايات ائمه هدي بالاترين زينت و نهايت سعادت براي مرد، برخورداري از همسري شايسته، معرفي شده است. کليني در فروع کافي اين حديث را از امام رضا(ع) نقل مي کند: «عن ابي الحسن علي بن موسي الرضا قال ما افاد عبد و فائدة خيراً من زوجة صالحة اذا رآها سرّته و اذا غاب عنها حفظته في نفسها وماله»(2) يعني از حضرت رضا روايت شده که ايشان فرمودند:هيچ فايده اي به کسي نمي رسد بهتر از اين که برايش بانويي باشد که نگاه کردن به او و مصاحبت با او موجب شادماني همسر باشد و در غياب شوهر امانت دار و حافظ حريم خويش و خانواده و اموال شوهر است.
بر خلاف تصوري که اکثر مردم دارند اسلام آرايش را مخصوص زنان نمي داند و هر دو طرف يعني هم زن و هم مرد را دستور داده است که خود را براي همسرشا ن آرايش کنند .البته بايد دانست که مشي ائمه (عليهم السلام) بر اعتدال استوار است و همواره ما را از افراط و تفريط نهي کرده اند.
از نظر امام رضا عليه السلام نظافت و آراستگي ظاهر و ايجاد جذبه وظيفه اي متقابل براي زن و مرد دانسته شده است. امام رضا(ع) مي فرمايند: «لقد ترک النساء العّفة لترک ازواجهن التهية لهُنّ ؛(3) چه بسا که بي توجهي مرد به آراستگي ظاهر سبب گردد که زن از پاکدامني فاصله بگيرد.
در همين زمينه حسن بن جهم مي گويد : دخلت علي ابي الحسن (عليه السلام) و هو مخضب بسواد. فقلت: جعلت فداک قد اختضبت بالسواد؟ قال: ان في الخضاب اجراً . ان الخضاب و التهيئه مما يزيد في عفه النساء ولقد ترک النساءالعفه لترک ازواجهن التهيئه لهن ؛ ابن جهم مي گويد: نزد امام رضا (عليه السلام) رفتم و او موهايش را رنگ سياه زده بود. گفتم :فدايت شوم، با رنگ سياه موهايت را رنگ کردي؟ فرمود: در رنگ آميزي مو پاداش است. رنگ کردن موي و آمادگي (با آراستن ظاهر) از چيزهايي است که پاکدامني زنان را افزون مي سازد. زنان پاکدامني ها را رها کردند چون همسرانشان خود را براي ايشان آماده نکردند.(4)
امام رضا (ع) همچنين در بياني راهگشا در اين زمينه تأکيد فرموده اند: «من اخلاق الانبياء التّنظُفُ ؛(5) پاکيزگي از خلق و خوي انبياست» و ضمن آنکه گام نهادن در اين قلمرو را توأم با ثواب مي دانند، مي فرمايند: زنان بني اسرائيل از عفت و پاکي دست برداشتند و اين مسئله هيچ سببي نداشت جز آن که شوهران آنان، خود را نمي آراستند. سپس آن حضرت افزودند: انّها تشتهي منک مثل الّذي تشتهي منها؛(6) ؛ زن هم از مرد همان انتظاري را دارد که مرد از او دارد..
در همين راستا امام رضا (ع) استفاده از عطر را باعث انبساط روحي دانسته مي فرمايد: «چهار چيز است که دل را باز مي کند و غم را از بين مي برد: عطر زدن، عسل خوردن، سوارى کردن و به سبزه نظر کردن!» و نيز در توصيه اي ديگر به مردم مي فرمايند: « براي مرد سزاوار نيست که استفادي هر روزه از بوي خوش را ترک کند پس اگر نتوانست، يک روز در ميان و باز اگر نتوانست، در هر جمعه خود را خوشبو سازد و هيچ گاه اين عمل را رها نکند».
منبع:قدس آنلاين