پر بازدیدترین
خبر های ورزشی
آمار سایت
امروز
-1
دیروز
-1
هفته
-1
ماه
-1
کل
-1
 
کد مطلب: 114907
اهم مطالبات از چهارمين دوره شوراي اسلامي شهر
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 686

 

 

يادداشت پايگاه خبري تحليلي پيرغار؛

در اين ميان انتخابات شوراهاي اسلامي اما در سايه اي از غفلت به سر مي برد و که با وجود اعلام اسامي نامزدهاي اين دوره از انتخابات، کمتر کسي است که در حوزه مسايل شهري و وظايف شوراها بحث کند. اينجاست که شايد اگر کمي وارد به اين مقوله نشويم، دست افراد و گروههاي بي کفايت را در فضاي بدون مطالبه ملت باز خواهيم گذاشت و شايد جولانگاه گروههاي اپوزيسسون شود و محملي براي ورود ضمني بيگانگان فراهم گردد. در هر حال به زعم نويسنده نگاهي به دغدغه هاي مهم شهري که جزء وظايف خطير شوراهاي اسلامي مي باشد، مي تواند قدري اين فضاي مطالبه گري را در مردم ايجاد نمايد.

وسيع ترين حيطه اي که مسئوليت هاي شوراهاي اسلامي در آن خلاصه مي شود، مسايل خرد و کلان شهري است. اين مسايل چنان با زندگي مردم گره خورده است که کوتاهي در اين حيطه کاملاً مشهود خواهد بود.

اهم مطالباتي که امروز انتظار مي رود شوراي شهر آينده بدان متمرکز شود، به شرح زير مي باشد:

سبک زندگي شهري: در حقيقت شورا هاي شهر و روستا، محل تحمل و تضارب آرا و طرح مباحث و ديدگاههاي اجرايي و عملياتي نخبگان اجتماعي و فرهنگي منتخب عامه مردمي است که براي اصلاح سبک زندگي شهري و روستاي آن جامعه برنامه اي جامع و کاملي در دستور کار کميسيونها و کارگروهها فرهنگي - اجتماعي، برنامه ريزي کاربردي بايد داشته باشند. دغدغه مهمي که برخي از کانديداهاي محترم از آن غفلت و بدور مانده اند عدم برنامه ريزي و نداشتن برنامه کاري و عدم درک درست از سيک زندگي شهري با محوريت سبک ايراني - اسلامي در کنار طرحهاي اجرابي مبلمان شهري و روستاي ، انتخاب شهردار و بودجه شهرداري‌ها مي باشد. لذا آثار مخربي که در اين چند سال اخير با اجراي ناقص و غير کارشناسي مصوبات شهر و روستا قابل رصدر و فهرست کردن است مي توان به نمونه هاي از آن اشاره کرد :

1) عدم هويت‌بخشي و انتقال ارزش‌ها در روح و کالبد برنامه هاي شهر و شهرسازي

2) تهي ماندن مبلمان شهري از روح ديني و ترويج خشونت و ناهمگوني ديد بصري و روحي

3) تقريب و زمينه سازي بي حياي در اماکن عمومي با راه اندازي فرهنگسرا هاي مختلط و غير نظارتي

4) ساز و ساخت هاي بي ضوابطه اي که سود ملاک و اساس مجوزهاي شهرسازي است گه آسيب جدي بر روابط خانواده هاست.

5) تشديد اخلاق گريزي در روابط شهروندي که مزاحمت هاي و تعريض به حقوق شهروندي که با پول شويي در شهردارها قابل جبران و ترميم نيست .

پايبندي به معماري ايراني- اسلامي: شهر، آينه تمام‌نماي جامعه است. اين روزها ديگر از هشتي ها، گنبدهاي مينايي رنگ و اشکال هندسي منحني شکل که روزگاري هويت بخش شهرهاي کشورمان در تابلوهاي تزييني سراسر جهان بود در معماري نوين شهري خبري نيست و شهرهاي کشور فارغ از بافت هاي سنتي و مذهبي شان، هيچ حس زيبايي شناختي برآمده از نگاه تاريخي معماران و شهرسازان اسلامي و ايراني را به مخاطب القا نمي کند. باوجود تاکيد شديد مقام معظم رهبري به رعايت الگوي اسلامي- ايراني در ابعاد مختلف، اين امر به نقيصه اي در مسايل شهري تبديل گشته است. اين مسئله دغدغه جدي است که در اين ميان نهادهاي مرتبط در اين زمينه نظير شوراي عالي شهرسازي، شهرداري‌ها و وزارت راه وشهرسازي بايد فکر جدي براي مرتفع شدن اين نقيصه کنند. اين مهم در ميان مسئولين زيربطش دچار بي هويتي گشته است و هريک آن را از سر خود دور مي کند و عهدار آن را سازمان ديگر مي خواند ولي واقعيت اين است که شوراي شهر نقش اساسي در تصويب مصوبات آن دارد. مهمترين نقش بعد از شوراها، شهرداري است که ايفا مي کند و متاسفانه کوتاهي زيادي ديده مي شود. سوال اينجاست که چگونه مناطق شهرداري تهران به سادگي مي‌توانند با صدور بخشنامه‌هايي براي جزئي‌ترين امور ساخت‌وساز نظير رنگ ديوارهاي موقت کارگاه ساختماني تعيين تکليف کنند، اما نمي‌تواند سازندگان را به رعايت اصول اوليه و بديهي معماري ايراني و اسلامي ملزم کنند؟

توازن فضاي سبز در مناطق پايين شهر: پيامدهاي توسعه شهري و معضلات زيست محيطي آنها، موجوديت فضاي سبز وگسترش آن را براي هميشه اجتناب ناپذيركرده است. شهرها در مقام كانون تمركز، فعاليت و زندگي، براي اين كه بتوانند پايداري خود را تضمين كنند، چاره اي جز پذيرش ساختار و كاركردي متأثر از سيستم هاي طبيعي ندارند. فضاهاي سبز شهري به عنوان بخش زنده و حياتي ساختار مورفولوژيك و عامل اصلي توازن اكولوژيك شهرها، نقش بنيادين در پايداري زيست محيطي شهرها دارند. بطور كلي بازدهي فضاهاي سبز شهري در سه گروه اكولوژيك و زيست محيطي، كالبدي_شهرسازي و بازدهي اجتماعي_رواني قابل تقسيم بندي مي باشد. افزون بر ميزان فضاهاي سبز و درصد كاربري فضاهاي سبز در محيط هاي شهري چگونگي پراكنش و ارتباطات و اتصالات فضاهاي سبز در مناطق مختلف شهر و ارتباط شهر با طبيعت خارج از آن در پايداري اين فضاها حائز اهميت بسيار مي باشد. اين موارد هم به لحاظ ساختاري و هم از جهت عملكردي بر پايداري فضاهاي سبز و در پي آن پايداري و انسجام فضايي شهرها بهبود شرايط زيست اقليمي و ايجاد اكوسيستم هاي فعال طبيعي در محيط هاي شهري و ارتقا كيفيت زندگي شهري و افزايش زيست پذيري شهرها اثر گذار هستند.

با وجود فعاليتهاي گسترده در مسير ايجاد فضاي سبز در مناطق شهر تهران، هنوز توازن برقرار نگشته و در محيطهاي بالاي شهر که کمتر به وجود اين فضا نياز است، گستردگي فضاي سبز بيش از مناطق پايين شهر است که از لحاظ آلودگي و اکولوژي در نيازي فراوان به سر مي برند. اهتمام جدي به اين مقوله جزء وظايف خطير شوراي شهر آينده است.

 

توجه جدي به آموزش اخلاق شهروندي: شهروندي يكي از مهمترين و كاربردي‌ترين تئوري‌هاي عصر ماست. در ايده شهروندي حق همه افراد براي برخورداري از حقوق قانوني به رسميت شناخته شده و همچنين مسووليت‌هايي كه آنها بايد آن را به جهت برخورداري از يك زندگي مناسب‌تر برعهده گيرند مشخص مي‌شود.

بنابراين تئوري شهروندي يك ايده قدرتمند است. شهروندي بستر اجتماعي مناسبي را براي فعاليت‌هاي فرد مهيا مي‌كند تا او بتواند همه چيز را در خدمت پيشرفت خود به سوي تعالي به دست گيرد. پرداختن به موضوع اخلا‌ق شهري و اخلا‌ق شهروندي اگرچه امروز به همراه مفاهيم مدرن و در قالبي نو به مخاطبان عرضه مي‌شود اما بايد پذيرفت كه اصل اين موضوع صرفا واقعيتي نيست كه تنها منحصر به تمدن امروزين باشد، بلكه آنچه به عنوان شاهد و مثال مي‌توان از كتب مقدس الهي و يا دستورالعمل‌هاي مختلف مكتوب شده در دوره‌‌اي مختلف استخراج كرد مبين اين پاسخ است كه زندگي اخلا‌قي ريشه در تاريخ آفرينش داشته است. حتي اگر امروز ضرورت وجودش بيشتر از گذشته احساس شود. آن هم فارغ از جست‌وجو در چرايي وجود چنين ضرورتي. در بحث شوراها نياز سنجي از اهميت بالايي برخوردار است و بايد در اين راه مساله يابي مناسبي با توجه به نظرات مديران، شهروندان و ... صورت گيرد. علاوه بر مساله يابي بايد آينده پژوهي را نيز در نظر گرفت. و طي يک برنامه ريزي منظم، برنامه برنامه هاي آينده شهر را واکاوي کرد. بنابراين دو رکن اساسي آينده پژوهي و مساله يابي را بايد پيشگام ارزش هاي مديريت شهري براي جلب مشارکت حداکثري شهروندان دانست.

توجه جدي به مقوله امنيت شهري: امنيت مفهومي ذهني و نسبي است که بر پايه اصول متعدد در يک جامعه پديدار و استمرار مي يابد. در نگرش هاي سنتي به مقوله امنيت اغلب کاربرد نيروهاي نظامي و تهديد محوري مورد توجه بوده ، در حالي که در مطالعات امنيتي انتقادي و جامعه نگر امروزه گروههاي اجتماعي مي توانند نه تنها از ناحيه ابزار نظامي بلکه از طريق عوامل محيطي يا اقتصادي مورد تهديد قرار بگيرند و اين عوامل مي توانند به نوبه خود يکپارچگي يا استقلال سياسي يک کشور را مورد تهديد قرار دهند.

نظريه پردازان زيادي به بروز ناپايداري هاي امنيتي در نتيجه عدم تحقق مولفه هاي توسعه پايدار توجه کردند. نونژاد با تاکيد بر رابطه امنيت و توسعه شرايط لازم براي توسعه پايدار شهري را شامل برقراري امنيت داخلي ، برقراري آزادي و سياست خارجي مناسب مي داند و معتقد است امنيت فرهنگ توسعه است . استيو پايل در کتاب شهرهاي بي قاعده مي نويسد مشکلات محيطي و اجتماعي که با توسعه شهري در طي زمان تغيير مي يابد ممکن است به خطرات و تهديدات امنيتي براي ثبات جامعه شهري و حتي ثبات شهري منجر شود. فيگر هرکونه ناهنجاري در فضاي شهري را مقدمه ناامني به شمار آورده و انبوهي جمعيت در شهرهاي بزرگ را خطري براي امنيت پايدار شهري ميداند. به نظر وي مسائل عمده کلان شهرها مهاجرت فزاينده روستا – شهري و شهرهاي کوچک به شهرهاي بزرگ ، حاشيه نشيني و جمعيت فقير شهري است که مي تواند به ناپايداري امنيتي منجر شود. مکتب اکولوژي (بوم شناسي) نيز با اين ديدگاه که ريشه يابي ناهنجاري ها و خوشونت هاي شهري را در گروه شناخت عدم تعادل هاي اقتصادي و اجتماعي در جامعه شهري تلقي مي نمايد.

با توجه به مطالب ذکر شده تاکيد اساسي براي توسعه پايدار وجود امنيت در همه مقوله ها مي باشد. از اينرو امر ساماندهي فضاي امنيت شهري تهران به عنوان بستر سازي براي توسعه پايدار شهري ضروري است که لازمه اين امر شناخت مولفه ها و مقول هاي توسعه پايدار و ارتباط آن با امنيت شهري ، شناخت صحيح و علمي مقوله هايي که امنيت شهري را تهديد مي کنند، شناخت نابرابري هاي اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي در مناطق شهري ، برنامه ريزي براي امنيت شهري با ديدگاه هاي علمي بدور از مسائل گروهي جناحي و سياسي مي باشد. به هر حال امنيت شهري مقوله اساسي و نياز مبرم هم اکنون و آينده شهر کرج براي توسعه پايدار بوده و مسئولان و برنامه ريزان بايد تمديدات اساسي را به انجام برسانند.

  • .به خاطر دوري از طويل شدن يادداشت، به خلاصه اي از ديگر مطالبات مي پردازيم:

-اصلاح الگوي مصرف در سازمانهاسي تابعه شهرداري

-توجه ويژه به معلولين و جانبازان

-گسترش نمادها و شعائر اسلامي در شهر

-برطرف نمودن مشکل جدي بافتهاي فرسوده شهر

-دميدن روح اميد و نشاط در شهروندان با ايجاد فضاهايي براي برگزاري مراسمات شبانه

-ايجاد گردشگاهها و پارک هاي تفريحي

 

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html