به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، برابر قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، شوراي نگهبان مسئول بررسي صلاحيت نامزدهاي انتخابات رياستجمهوري است. در بند ? اصل ??? قانون اساسي آمده است: "...صلاحيت داوطلبان رياستجمهوري از جهت دارا بودن شرايطي که در اين قانون ميآيد، بايد قبل از انتخاب، به تأييد شوراي نگهبان و در دورهي اول، به تأييد رهبري برسد."
شوراي نگهبان حاصل دغدغه نخبگاني است که ?? سال پيش با راي مردم در ساختمان قديمي مجلس جمع شدند تا قانون اساسي را بنويسند. شوراي نگهبان که ناظر انتخابات رياستجمهوري است، پيش از آغاز انتخابات، وظيفهي تعيين يا رد صلاحيت نامزدهاي رياستجمهوري را نيز بر عهده دارد.
معيار فقها و حقوق دانان شوراي نگهبان جمهوري اسلامي براي احراز صلاحيت کانديداهاي رياست جمهوري اصل ??? قانون اساسي است.برطبق اصل ??? قانون اساسي، رييس جمهور بايد از ميان رجال مذهبي و سياسي که واجد شرايط زير باشند انتخاب گردد:
"ايراني الاصل، تابع ايران ، مدير و مدبر، داراي حسن سابقه و امانت وتقوي، مومن و معتقد به مباني جمهوري اسلامي ايران و مذهب رسمي کشور."
اما سيستم تاييد صلاحيت کانديداهاي رياست جمهوري و نظارت بر انتخابات تنها مختص ايران نيست و قانون اساسي ديگر کشور ها هم صافي و فيلتر هايي براي ورود نامزدهاي انتخاباتي به صحنه سياسي در نظر گرفته اند.
ديوان عالي امريکا، عالي ترين نهاد قضايي اين کشور است که ? قاضي مادام العمر دارد و به همراه مجلس سنا به تشخيص صلاحيت نامزدهاي انتخاباتي و تائيد صلاحيت انتخابات مي پردازد.
در فرانسه هم نظارت بر انتخابات بر عهده شوراي نگهبان قانون اساسي است. نهادي که وظيفه تائيد صلاحيت و و سلامت سياسي نامزدهاي انتخاباتي را بر عهده دارد. که از ظهور يکباه افراد بدون بررسي صلاحيت ممانعت کند.
در آلمان نيز دادگاه قانون اساسي فدرال اين کشور با ?? عضو مسئول رسيدگي به صحت انتخابات و تائيد نامزدها و حتي سلب مصونيت آنان را عهده دار است.
همچنين در ايتاليا احراز صلاحيت کانديداها در انتخابات را ديوان عالي قانون اساسي انتخابات بر عهده دارد و صافي ورود نامزدهاي انتخاباتي به صحنه سياسي اين کشور است .
اما در يازدهمين دوره انتخابات رياست جمهوري از ??? داوطلبي که ثبت نام کرده اند ?? چهره شناخته شده ديده مي شود که برخي از اين داوطلبان در طي روز هاي اخير يا از کانديدانوري انصراف و يا به نفع کانديداي ديگر کناره گيري کرده اند که از جمله آنان مي توان به محمد حسن ابوترابي فرد، ، کامران باقري لنکراني ، رامين مهمانپرست ، داوود احمدي نژاد، صادق واعظ زاده ، علي اکبر جوانفکر ، محمدرضا رحيمي و صادق خليليان اشاره کرد.
امروز کار بررسي صلاحيت ها در شوراي نگهبان اتمام مي يابد و از ميان نامزدهايي که نام خود را براي رقابتهاي يازدهم ثبت کرده اند، رجلان سياسي مذهبي که شرايط مندرج در اصل ??? قانون اساسي را دارا و صلاحيت دستيابي به منصب رياست جمهوري را داشته باشند،انتخاب و اسامي آنان براي اعلام رسمي به وزرات کشور مي رود.
عباسعلي کدخدايي در مورد چگونگي بررسي صلاحيت ??? داوطلب رياست جمهوري توسط شوراي نگهبان در اين مدت ?? روزه گفته است: شوراي نگهبان نسبت به آندسته از داوطلباني که در گردونه رجل سياسي و مذهبي نمي گنجند اظهارنظر نمي کند و صلاحيت نامزدهايي که شرايط اصل ??? را داشته باشند مورد بررسي قرار مي دهد.
وي با بيان اينکه مصداق رجل سياسي مذهبي بودن به تنهايي دليلي براي احراز صلاحيت نيست، تصريح کرد: کانديداهاي رياست جمهوري بايد در مرحله اول جزء رجل سياسي مذهبي باشند؛ اما همه رجلان سياسي مذهبي داراي شرايط احراز صلاحيت نيستند و کانديداي رياست جمهوري بايد شرايط اصل ??? قانون اساسي را هم دارا باشد.
کدخدايي در باره وضعيت جسمي و يا سن نامزد رياست جمهوري بيان کرد: درقانون تصريح نشده که رييس جمهوري چه توانايي هايي داشته باشد، يا اينکه اگر سلامت کامل جسمي دارد يا ندارد درباره آن اظهار نظر کنيم؛ اما شرايط مندرج در اصل ??? کلي تلقي مي شود خصوصا براي اشخاصي که از يک مرحله عبور کردند و در گردونه رجال مذهبي و سياسي قرار گرفتند، اين افراد طبيعتا اشخاصي هستند که بايد تواناييهاي جسمي لازم را داشته باشند.
وي گفت: تا اين دوره اشخاص ثبت نام کننده سن بالا يا ناتواني خاصي نداشتند که بخواهيم به صورت رويه درباره آن اظهار نظرداشته باشيم، اما اگر فردي که قصد به دست گرفتن يک پست کلان اداري را دارد، فقط قادر به انجام چند ساعت کار در روز باشد طبيعي است که نمي تواند تاييد شود، اينکه آيا شرايط جسمي در مباحث توانايي هاي رييس جمهوري مد نظر قرار خواهد گرفت يا خير موضوعي است که ممکن است آن را مد نظر قرار دهيم، اما هنوز بحثي درباره آن نشده است.
وي همچنين در واکنش به اين شائبه که نظر دبير شوراي نگهبان در مورد تاييد و يا رد صلاحيت يک داوطلب مورد استناد ديگر اعضاي اين شورا هم هست، توضيح داد: اعضاي شورا نگهبان بر حسب شخصيت حقيقي شان در شوراي نگهبان حضور دارند و هر کدام يک راي دارند و دبير شوراي هم تنها يک راي دارد و در مورد تائيد و يا رد يک داوطلب يک راي زياد تاثير گزار نيست.
سخنگوي شوراي نگهبان در پاسخ به اين سوال که آيا شوراي نگهبان دلايل رد صلاحيت شدن کانديداها را به آنان اعلام مي کند، گفت: در انتخابات رياست جمهوري کانديداها بايد شرايط شان اثبات شود ؛ بنابراين فقط نسبت به افرادي که احراز صلاحيت مي شوند اظهار نظر مي کنيم و نسبت به ساير کانديداها هيچگونه اعلام نظري نداريم.
سخنگوي شوراي نگهبان همچنين در مورد رد صلاحيت شدگان انتخابات رياست جمهوري گفت: عدم احراز صلاحيت کانديداها به معناي مشکل دار بودن نامزدها نيست، بلکه اداره قوه مجريه کشور توانائي خاصي را مي طلبد که مرجع قانوني اين توانائي را در برخي از کانديداها احراز نکرده است.
امروز همه نگاهها به مرجع قانوني بررسي صلاحيت ها يعني شوراي نگهبان معطوف است. تاکنون گمانه زني هايي مبني بر تاييد و يا رد صلاحيت برخي از نامزدها به گوش مي رسد؛ اما بايد صبر کرد و ديد که نام چه کساني بر روي سايت وزرات کشور مي رود؟
اما چهره هايي که نامزد انتخابات رياست جمهوري شده اند بارها و بارها در سخنراني هاي انتخاباتي خود و در پاسخ به اين سوال که اگر رد صلاحيت شديد چه مي کنيد؟ تاکيد کرده اند: " به قانون تمکين خواهيم کرد."
حال طي امروز و فردا نتيجه آزمون "قانون گرايي" رجلاني که خود را شايسته منصب رياست جمهوري مي دانستند، مشخص خواهد شد.
منبع:افکار نيوز