به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، شاهنامه فردوسي، حدود 60هزار بيت شعر دارد و بزرگترين سند مکتوب حماسه ملي ايران است که اين کتاب غير از حماسه اي بودن داراي پندها، نصيحت ها ، اخلاق و ادب بوده زيرا فردوسي زنده کننده زبان و هويت ملي ايراني است.
فردوسي،قالب مثنوي را براي نظم داستان هاي تراژيک شاهنامه برگزيد و به دليل آگاهي و علاقه به واژه هاي فارسي از لغت عربي در آن استفاده نکرده است.
خوانش شاهنامه به دليل وزن حماسي ابيات آن کاري دشوار و نفس گير است و براي خواندن آن و نقالي شاهنامه بايد ممارست فراوان کرد.
در بين اقوام ايراني ،قوم بختياري ميراث دار شاهنامه خواني پارسي مي باشند و 400سال قدمت شاهنامه خواني گواه اين خوانش هاي حماسي است.
در سرزمين بختياري، شاهنامه رويکردي اجتماعي دارد، آنچنان که مردمان اين ديار بر نام فرزندان خود نام هايي از شاهنامه و اسطوره هاي پهلواني آن را برگزيده اند.
شاهنامه در بين سرزمين بختياري به عنوان ? هفت لشگر ? معروف است و نقاله خواني و شاهنامه خواني به عنوان يک فرهنگ بومي در اين منطقه درآمده و هر کدام از شخصيت ها و کاراکترهايي داستاني که در شاهنامه به عنوان يک اسطوره اند، نماد يک فرهنگ و انديشه مي باشند.
نام برخي از مناطق جغرافيايي سرزمين بختياري از جمله ? رستم آباد? ، ? کوه رستم ? و ? دژسفيد ? برگرفته از مفاهيم شاهنامه است و شاهنامه فردوسي، براي مردم اين خطه تنها قصه و داستان نبرد نيست، بلکه يک اثر ستايشگري خداوند است.
براي مردم اين ديدار شاهنامه، مجموعه تاريخ و فرهنگ اقوام ايراني است که همه وجوه زندگي، اعتقادات، باورها و دستاوردهاي فکري، ديني، اخلاقي و اجتماعي آنان را در خود جاي داده است.
يکي از شاهنامه خوانان برتر کشور که پنج دوره متوالي رتبه نخست شاهنامه خواني ايران را به خود اختصاص داده است ،
مي گويد:خوانش حماسي شاهنامه در ذات زندگي قوم بختياري ها جاري است.
?غلام عباس فرهادي ? در گفت وگو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت:در بين مردم بختياري شاهنامه خواني نسل به نسل وجود داشته و هر نسل با جديت به خوانش شاهنامه مي پردازند.
به گفته وي،در بين شاهنامه خوانان چهارمحال وبختياري ?کورش اسدپور? صداي ماندگار در اين بخش را از خود به جايي گذاشته است.
وي گفت:شاهنامه خوانان بختياري از دستگاههاي آواز موسيقي سنتي ايران براي بيان مفاهيم اين کتاب حماسي بهره مي گيرند.
رييس بنياد نيشابور و ويراستار شاهنامه فردوسي نيز در اين باره مي گويد:شاهنامه فردوسي آيينه تمام نماي فرهنگ و تمدن ايراني است و فردوسي نيز سرو روان و پاک ايران است و نبايد به دست فراموشي سپرده شود.
?فريدون جنيدي ? در سفر به شهرکرد در گفت وگو با ايرنا افزود: توجه و گرايش مردم در ايل بختياري به اين اثر فاخر و جاودان قابل ستايش است.
به گفته وي، شاهنامه خواني در بين عشاير به ويژه قوم بختياري از گذشته تاکنون متداول بوده و اين رسم هنوز در بين ايل بختياري حفظ شده است و به دليل روح حماسي شاهنامه ، بختياريهاي در آيين هاي سوگواري نيز شاهنامه خواني مي کنند.
به گزارش ايرنا،چهارمحال و بختياري پس از استان فارس داراي دومين جمعيت عشايري کشور مي باشد که عشاير بختياري هنوز به مولفه هاي فرهنگي خود پايبند هستند.
اما آنچه اکنون مسلم است،مفاهيم شاهنامه و ادبيات غني آن، در بين نسل جوان ايراني مهجور مانده است .
به گزارش ايرنا،اکنون جشنواره شاهنامه خواني در بين مردم مناطق لرنشين کشور به ميزباني لردگان چهارمحال و بختياري همه سال برگزار مي شود و در اين بين شاهنامه خوانان از سن شش سالگي تا 80 سالگي حضور پيدا مي کنند.
گزارش از محمود رييسي