پس از نشستي که نمايندگان گروه 1+5 اول آذر با حضور مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا پيرامون پرونده هستهاي ايران در بروکسل ترتيب دادند، اعضاي شوراي حکام نيز نشست دو روزهاي با موضوع اجراي موافقتنامه پادمان هستهاي و برنامه موسوم به برنامه عمل آژانس درباره ايمني هستهاي برگزار کردند که همانند گذشته پرونده هستهاي ايران مهمترين دستور کار آن بود.
مديرکل آژانس در اين نشست همانند سخنان قبلي خود از عدماحراز صلحآميزبودن فعاليتهاي هستهاي ايران سخن گفت و ايران نيز در بيانيهاي که منتشر کرد به 50پرسش مطرح درباره موضوع هستهاي پاسخ فني و حقوقي داد. در بخشي از اين بيانيه که توسط علي اصغر سلطانيه، نماينده ايران در آژانس خطاب به 35عضو شوراي حکام آژانس بينالمللي انرژي اتمي قرائت شد، تأکيد شد:
درصورت حمله به ايران، اين احتمال وجود دارد که مجلس شوراي اسلامي، دولت را به اخراج ناظران آژانس بينالمللي انرژي اتمي يا حتي در سناريوي بدتر خروج از پيمان منع گسترش سلاح هستهاي مجبور کند. بيرون از فضاي آژانس و در ابعاد سياسي پرونده نيز رسانههاي خارجي به نقل از منابع ديپلماتيک اعلام کردهاند کشورهاي 1+5 در حال فراهمکردن پيشنهاد برگزاري نشست ديگري با تهران در نيمه نخست دسامبر (آخرينماه ميلادي و قبل از پايان آذر) در استانبول هستند.
در وين با گذشت دو هفته از گزارش مديرکل آژانس درباره برنامه هستهاي ايران نشست فصلي شوراي حکام آژانس بينالمللي انرژي اتمي روزهاي پنجشنبه و جمعه در مقر آژانس برگزار شد که در روز نخست آن يوکيا آمانو مديرکل آژانس از آمادگي اين سازمان براي توافق با ايران بر سر مداليته جديد خبر داد.
آمانو در بندهاي 6-4 گزارش جديد خود به اين موضوع پرداخته بود که هنوز يک مداليته (رويکرد ساختاري) ميان ايران و آژانس نهايي نشده است. او پنجشنبه در همان آغاز نشست شوراي حکام آژانس تأکيد کرد که آژانس در پي توافق با ايران در مورد يک مداليته براي حل و فصل موضوعات باقيمانده است.
آمانو در سخنان افتتاحيه خود گفت که زمان براي حل و فصل ديپلماتيک موضوع هستهاي ايران فرا رسيده است. او با اشاره به سفر هيأتي از آژانس به تهران در روز 23آذر ماه، درباره حل برنامه هستهاي ايران به شيوهاي ديپلماتيک ابراز اميدواري کرد و گفت که آژانس کاملا متعهد به حل برنامه هستهاي ايران از طريق گفتوگوست. او در اظهاراتش که اشتراکات زيادي با مواضع نماينده آمريکا در نشست شوراي حکام داشت همانند گذشته گفت: «با وجود تلاش آژانس، پيشرفتي در راستاي برطرفکردن نگرانيهاي مربوط به ابعاد نظامي برنامه هستهاي ايران حاصل نشده است.
آمانو بار ديگر تقاضاي خود را براي دسترسي به سايت نظامي پارچين تکرار کرد و به تصاوير ماهوارهاي استناد کرد که ايران پيشتر نيز آنها را غيرقابل استناد خوانده بود؛ «تصاوير ماهوارهاي نشان ميدهند فعاليتهاي گستردهاي در سايت پارچين در حال انجام است. برداشت و جايگزيني مقادير قابل توجه و زيادي از خاک زمين ازجمله اقدامهايي است که در سايت پارچين در حال انجام است.» رابرت وود، نماينده آمريکا در آژانس نيز در اين نشست با بيان اينکه ايران تا ماه مارس (اواسط اسفند) فرصت دارد به شکل ملموس با تحقيقات آژانس بينالمللي انرژي اتمي همکاري کند تهديد کرد درصورتي که اين موضوع روي ندهد، واشنگتن خواستار ارائه پرونده ايران به شوراي امنيت خواهد شد.
تأييد هک شدن سرور آژانس
اما بخش ديگري از سخنان روز پنجشنبه آمانو اعتراف به هکشدن يکي از سرورهاي هستهاي آژانس بود که از بابت آن اظهار تأسف و ادعا کرد: آنچه بديهي است اين است که اطلاعات حساس مربوط به پادمانها و فعاليتهاي هستهاي ايران مفقود يا سرقت نشدهاند. آژانس سهشنبه گذشته نخستين بار از اين حادثه که چندماه پيش رخ داده بود، خبر داد و اعلام کرد سرور مربوطه از کار افتاده است.
انتقاد جنبش عدمتعهد از مديرکل
در نشست شوراي حکام، جنبش عدمتعهد با صدور بيانيهاي از مانعتراشي در فرايند راستيآزمايي آژانس درباره ايران از يک سو و درج اطلاعات فني گسترده مربوط به برنامه هستهاي ايران ازسوي ديگر در گزارشهاي مديرکل انتقاد کرد. در بيانيه اين جنبش که توسط علي اصغر سلطانيه، نماينده ايران در آژانس قرائت شد با تأکيد بر اينکه ايران هنوز اسناد مربوط به مطالعات ادعايي از سوي آمانو را دريافت نداشته آمده است: «در اين چهارچوب جنبش عدمتعهد از درخواستهاي پيشين مديرکل خطاب به آن دسته از اعضايي که اطلاعاتي را در ارتباط با «مطالعات ادعايي» به دبيرخانه ارائه کردهاند، براي موافقت با اينکه آژانس تمامي اسناد مربوطه را با ايران ارائه نمايد کاملا حمايت مينمايد.»