به گزارش پايگاه خبري پيرغار به نقل از مهر: رئيس ستاد محيط زيست و توسعه پايدار شهرداري تهران درباره سرطانزا بودن ظروف يکبار مصرف پلاستيکي به تکايا و هيأت هاي مذهبي هشدار داد.
محمد هادي حيدر زاده افزود: مواد سرطانزاي ظروف يکبار مصرف شفاف يا پلي استاليني که در ايام عزاداري امام حسين (ع) براي چاي و ديگر مواد غذايي داغ استفاده مي شوند در دماي 40 درجه سانيتگراد آزاد شده و وارد مواد غذايي ميشود.
به گفته وي، پلاستيک ها از يکسري "مونومر" از مشتقات نفتي مانند پروپان و يا اتان تشکيل شده اند که تحت فرايندهايي تبديل به پليمر مي شوند. پليمرها تاثيري بر سلامت انسانها ندارد اما زماني که آنها در مجاورت غذاهايي با دماي بالا و يا با خاصيت اسيدي قرار مي گيرند به مونومرها تجزيه شده که مونومرها حاوي مواد سمي بوده و در درازمدت عامل ايجاد سرطان در انسانها مي شود.
حيدر زاده با بيان اينکه ظروف يکبار مصرف پلاستيکي به دليل قابليت استفاده و دور ريختن سريع و تمايل بشر به کارهاي آسان تر در حال حاضر به شدت مورد استفاده قرار مي گيرند اظهار داشت: انباشتن زباله هاي پلاستيکي در همه جاي دنيا و بويژه در ايران تبديل به يکي از معضلات زيست محيطي شده است.
رييس ستاد محيط زيست و توسعه پايدار شهرداري تهران تصريح کرد: البته مشکلات بهداشتي و سلامتي ظروف يکبار مصرف با مواد اوليه مختلف اگر براي کاربردهاي مخصوص به خود استفاده شوند آکاهش مي يابد ولي متاسفانه در ايران به هيچ عنوان به کاربرد اين ظروف که بيشتر براي فست فودها و غذاهاي سرد مناسب هستند توجه نمي شود و بويژه در اعياد و مراسم هاي مذهبي مواد غذايي مانند آش ، چاي داغ، حليم يا شله زرد که موجب تجزيه سريع مواد پليمرهاي درون اين ظروف به مونومرها که مواد سرطان زا هستند مي شود استفاده مي کنند.
وي با بيان اينکه يکي ديگر از مشکلات استفاده از ظروف يکبار مصرف در کشور ما ظروف يکبار مصرف غير استاندارد و تهيه شده از مواد دست دوم است، افزود: بسياري از کارخانه هاي معتبر و فروشگاههاي بزرگ تنها ظروف يکبار مصرفي که داراي علامت استاندارد و يا مارک دارند عرضه مي کنند که اگر از اين ظروف استفاده درست شود مشکلي ايجاد نمي کند اما مشکل اصلي مربوط به کارگاههاي زيرزميني و فروشگاههاي بي نام و نشان است که ضايعات و زباله هاي کارخانه ها را جمع کرده و با استفاده از اين مواد دست دوم، ظروف يکبارمصرفي با يک چهارم قيمت ظروف يکبار مصرف توليد شده از مواد اوليه توليد ميکنند که اين ظروف به دليل اينکه يک بار تجزيه شده اند مواد سمي آنها به راحتي وارد مواد غذايي مي شود.
حيدرزاده با اشاره به اينکه ظروف يکبار مصرفي که از مواد دست دوم تهيه مي شوند بيشترين اثر را بر سلامت انسانها دارند افزود: اين ظروف از ظاهرشان که معمولا شکننده هستند و يا آنچه در آنها ضايعات و دانه هاي سياه رنگ يا مواد رنگي مشخص مي شود قابل تشخيص هستند اما مهمترين ويژگي اين ظروف قيمت بسيار ارزان آنهاست که مردم بايد بدانند اين قيمت ارزان را در آينده با هزينه هاي هنگفت درماني بايستي جبران کنند.
وي يادآورشد: ظروف يکبار مصرف فومي سفيدرنگ که در بسياري از رستورانها و ارگانهاي اداري مورد استفاده قرار مي گيرند مقاومت بيشتري نسبت به ظروف پلي استالين شفاف دارند و تا دماي 70 تا 80 درجه مواد سمي و مونومري آنها تجزيه نمي شود اما چنانچه غذاي داغي با دماي بالاتر از 70 تا 80 درجه در اين ظروف نگهداري شود و يا اينکه زمان نگهداري غذا در اين ظروف بيشتر از 4 ساعت باشد اثرات سمي اين مواد وارد مواد غذايي شده و بر سلامت انسانها تاثير مي گذارد.
به گفته حيدر زاده، در سال جاري در نمايشگاه عطر سيب از مسئولان تعدادي از تکايا و سازمان تبليغات اسلامي دعوت شد تا با توليد کننده هاي ظروف يکبار مصرف با منشأ گياهي آشنا شوند و در اين خصوص آموزش هايي به آنها داده شد تا براي پذيرايي در مراسم عزاداري امام حسين (ع) از اين ظروف استفاده شود.
به گفته وي، استفاده از ظروفي مانند مسي، چيني، روي که در گذشته استفاد ه مي شد مناسب ترين ظروف براي نگهداري غذا بدون اثرات زيست محيطي و سلامتي هستند.
رييس ستاد محيط زيست و توسعه پايدار شهرداري تهران در پاسخ به اينکه آيا براي شهرداري اين امکان وجودندارد که در ايام عزاداري امام حسين (ع) ظروف استيل در اختيار تکايا قرار دهد گفت: قداست مراسم عزاداري امام حسين (ع) در طي قرن ها به خاطر مردمي بودن آن بوده و شهرداري نمي تواند و نبايد در آن خدشه اي وارد کند.
حيدر زاده اظهار داشت: کارشناسان بازرسي سازمان تبليغات در سال جاري بر عملکرد تکايا در استفاده درست از ظروف يکبار مصرف به صورت رندمي نظارت مي کنند تا مشخص شود آموزش هايي که در اين خصوص داده شده تا چه حد م<ثر بوده است.